آشنایی با خواص هندوانه خوردن یک برش هندوانه سرد در گرمای تابستان واقعا می‌چسبد، اما دانشمندان می‌گویند برای حفظ خواص مغذی هندوانه بهتر است آن را درجه حرارت اتاق نگهداری و مصرف کرد.

هندوانه میوه ای شیرین و آبدار است که نه تنها باعث رفع تشنگی در هوای گرم تابستان می شود بلکه اثرات بسیار مفید دیگری نیز دارد که برای ما نا شناخته است. به همین دلیل سعی کرده ایم طی این مطلب، فواید بی شمار آن را برای شما بیان کنیم .

زادگاه اصلی هندوانه، هندوستان است به همین خاطر، وجه تسمیه  آن (هند وانه) به معنای میوه هند معروف شده است.

 

هندوانه
هندوانه میوه ای شیرین و آبدار است که نه تنها باعث رفع تشنگی در هوای گرم تابستان می شود بلکه اثرات بسیار مفید دیگری نیز دارد که برای ما نا شناخته است. به همین دلیل سعی کرده ایم طی این مطلب، فواید بی شمار آن را برای شما بیان کنیم .
هندوانه منبع غنی ویتامینA( به شکل بتاکاروتن ) و ویتامینC می باشد. این میوه پرفایده التهاباتی را که در بیماری هایی مثل آسم، تصلب شرائین، سرطان روده و التهاب مفاصل وجود دارد، از بین می برد.
همچنین منبع خیلی خوبی از آنتی اکسیدان کاروتنوئیدی بنام لیکوپن می باشد. لیکوپن یک رنگدانه شیمیایی است که باعث ایجاد رنگ قرمز در هندوانه می شود و اثرات ضد اکسیدانی قوی دارد. این آنتی اکسیدان به تمامی نقاط بدن رفته و رادیکال های آزاد را خنثی می کند.

 

به گزارش هلث‌دی نیوز پژوهشگران در یک بررسی به مقایسه میزان مواد آنتی‌اکسیدان اصلی در هندوانه‌هایی که برای دو هفته در یخچال یا درجه حرارت اتاق نگهداری شده بودند، پرداختند.

دکتر پنه‌لوپه پرکینز-ویزس متخصص فیزیولوژی گیاهی از پژوهشگاه کشاورزی جنوب مرکزی آمریکا سرپرست این تحقیق گفت:”ما از نتایجی که بدست آوردیم شگفت‌زده شدیم. میزان لیکوپن در هندوانه بریده نشده در دمای اتاق به طور متوسط ۲۰ درصد افزایش یافته بود و میزان بتاکاروتن دو برابر شده بود.”

گوشت قرمز هندوانه مانند گوجه فرنگی حاوی مقادیر زیادی لیکوپن،رنگدانه‌ای آلی از خانواده مواد شبه‌کاروتنی است که رنگشان از زرد تا قزمز تیره متفاوت است. بتا کاروتن –یک ماده شبه کاروتنی دیگر- نیز به مقدار کمتر در هندوانه موجود است.

این مواد که جزء آنتی‌اکسیدان‌ها به حساب می‌آیند مولکول‌های فعالی به نام رادیکال‌های آزاد را که در واکنش‌های شیمیایی در بدن تولید می‌شوند و در ایجاد بیماری‌هایی مانند سرطان دخیلند خنثی میکنند.

این بررسی نشان داد که میزان لیکوپن در هندوانه به درجه حرارت نگهداری آن بستگی دارد. درهندوانه‌‌هایی که دو هفته در دمای اتاق نگهداری شده بودند میزان لیکوپن بسته به نوع هندوانه بین ۱۱ تا ۴۰ درصد افزایش یافته بود.

این هندوانه‌ها پوست نازکتری پیدا کرده بودند و رنگ گوشتشان تیره‌تر شده بود که نشان میداد رنگدانه‌‌های شبه‌کاروتنی در آنها بیشتر شده است. اما در هندوانه‌هایی که در درجه حرارت پایین نگهداری شده بودند این تغییرات رخ نداده بود.

البته دکتر پرکینز می‌گوید:” منظور ما این نیست که مردم هندوانه را ببرند و بعد آن را در دمای اتاق به حال خود رها کنند تا بگندد. توصیه ما این است که اگر هندوانه را نبرده‌اید یکی دو روز آن را در دمای اتاق نگه‌دارید. اگر هندوانه سرد می‌پسندید اندکی قبل از خوردن هندوانه را در یخچال بگذارید؛ پس از بریدن هندوانه هم مجبورید آن را در یخچال بگذارید.”

هندوانه منبع طبیعی از بهترین آنتی‌‌اکسیدان‌ها بوده که طبیعت فراهم کرده است. آنتی ‌اکسیدان‌هایی مثل ویتامین‌ C و A که از ما در برابر بیماری‌ها محافظت می‌کنند. با مصرف هندوانه خطر کم ‌آب شدن بدن نیز کاهش می‌‌یابد.
تابستان و هندوانه دو یار جدا نشدنی هستند. هندوانه تقریباً در همه جای دنیا پیدا می‌شود و بااینکه می‌توانیم در تمام طول سال از بازار هندوانه بخریم اما فصل هندوانه تابستان است که در این فصل بهترین کیفیت را داشته و بسیار شیرین است.

فواید هندوانه برای سلامتی

۱٫ فواید هندوانه برای سلامتی بسیار زیاد است. مهم نیست که هندوانه را چطور برش بزنید، بهترین آنتی ‌اکسیدان‌ها در آن یافت می‌شود.

۲٫ هندوانه منبع بسیار خوبی از ویتامین C و A است.

۳٫ هندوانه قرمز خوشمزه همچنین منبع قوی از آنتی ‌اکسیدان کاروتن است که لیکوپن نامیده می‌شود. این آنتی‌ اکسیدان‌ها در بدن حرکت کرده و رادیکال‌های آزاد را خنثی می‌کنند. رادیکال‌های آزاد موادی در بدن هستند که می‌توانند آسیب زیادی به ما وارد کنند. این مواد می‌توانند کلسترول را اکسید کرده و باعث شود که به دیواره رگ‌‌های خونی چسبیده و موجب ضخیم‌تر شدن آن شود و این عمل می‌تواند منجر به سکته قلبی شود. لیکوپن که رنگ قرمز زیبا را به هندوانه می‌دهد به کاهش خطر سرطان پروستات هم کمک می‌کند.

۴٫ جالب است بدانید که هندوانه تنها میوه‌‌ای است که نسبت به میوه‌ها و سبزی‌جات دیگر دارای مقدار بیشتری بتاکاروتن است.

۵٫ هندوانه میوه‌‌ای است که حاوی میزان بالایی الکترولیت سدیم و پتاسیم است که آن را از طریق عرق دفع می‌کنیم.

۶٫ هندوانه همچنین سرشار از ویتامین‌های B است که برای تولید انرژی حیاتی هستند. متخصصین تغذیه توصیه می‌کنند که هندوانه منبع بسیار خوبی از ویتامین B6، B1 و منیزیم است. این میوه بخاطر میزان بالای آبی که در خود دارد که تقریباً ۹۰ درصد آن را می گیرد و ارزش کالری آن، جزء باارزش‌ترین میوه‌‌ها دسته‌ بندی می‌شود.

۷٫ هندوانه خاصیت خنک‌کنندگی خاصی دارد و به طرز شگرفی سرشار از سیترولین بوده که آمینو اسیدی است که بدنمان برای ساخت یک آمینواسید دیگر، آرژنین، که در چرخه اوره برای از بین بردن آمونیاک استفاده می‌شود، مصرف می‌کند.

۸٫ آنتی‌اکسیدان‌ها به کاهش شدت آسم کمک می‌کنند. همچنین خطر سرطان روده، آسم، بیماری قلبی، آرتروز هماتوئید و سرطان پروستات را کاهش می‌دهد.

۹٫ هندوانه منبع خوبی از تیامین، پتاسیم و منیزیم است که از بدن در برابر بیماری‌های مختلفی محافظت می‌کنند.

۱۰٫ هندوانه فاقد چربی است اما به تولید انرژی کمک می‌کند. دربرابر زوال ماکولا هم محافظ خوبی محسوب می‌شود.

وقتی گرمای تابستان ما را به تشنگی می‌‌اندازد، خوردن هندوانه یک راه بسیار سالم و مطمئن برای جایگزین شدن نوشابه‌های انرژی‌زاست. ازآنجا که مقدار آب زیادی دارد، آب موردنیاز بدن ما را تامین می‌کند و هیچ چیز در یک روز گرم تابستانی بهتر از خوردن یک تکه هندوانه دلچسب و آب‌دار نیست!

 

کارشناسان می‌گویند بسیاری از میوه‌ها مثلا موز را می‌توان مدتی خارج از یخچال نگهداری کرد تا هم رسیده‌تر شوند و هم کیفیت مواد مغذی آنها بیشتر شود.
رادیکال های آزاد مولکول هایی هستند که باعث تخریب بسیاری از بافت های بدن می شوند.
اثرات تخریبی رادیکال های آزاد در بدن شامل موارد زیر است:
۱- باعث اکسیده شدن کلسترول می شوند، در نتیجه کلسترول به دیواره رگ های خونی می چسبد و می تواند باعث بروز حملات قلبی و سکته شود .
۲- باعث انقباض و بسته شدن راههای تنفسی و درنتیجه تشدید حملات آسم می شوند.
۳- باعث افزایش التهابات ناشی از استئوآرتریت۱ و آرتریت روماتوئید۲ می شوند، در نتیجه تخریب مفاصل را در این شرایط بیشتر می کنند .
۴- باعث آسیب سلول های دیواره روده و تبدیل آنها به سلول های سرطانی می شوند .
خوشبختانه ویتامینC و بتا کاروتن بعنوان آنتی اکسیدان های قوی ( که هر دو در هندوانه به مقدار فراوان وجود دارند)، رادیکال های آزاد را به دام انداخته و از اثرات مخرب آنها در بدن جلوگیری می کنند .
در تعدادی از مطالعات علمی ثابت شده است که دریافت بالای ویتامینC و بتاکاروتن، خطربروز بیماری های قلبی، اسپاسم راه های تنفسی در بیماری آسم و سرطان روده را کاهش می دهد و نیز شدت علائم استئوآرتریت و آرتریت روماتوئید را کم می کند .
یک لیوان هندوانه ۲۰درصد نیاز روزانه به ویتامینC و ۱۴ در صد نیاز روزانه به ویتامینA را تامین می کند.

هندوانه از لحاظ ویتامین های گروه B نیز که برای تولید انرژی لازم هستند، غنی است و منبع خوبی از ویتامین هایB1،B6،B5 (اسید پانتوتنیک)، بیوتین (یک نوع ویتامینB) و نیز منیزیوم، پتاسیم و فیبر غذایی است. پس می توان گفت که دارای ارزش غذایی بالایی است.
هندوانه دارای آب فراوان و انرژی کمی است در نتیجه نسبت به سایر میوه ها ، مواد مغذی بیشتری در هر کالری دارد که نشان دهنده اثرات مفید آن در بهبود سلامتی بدن است .
لیکوپن آنتی اکسیدان قوی است که در گوجه فرنگی بخصوص محصولات پخته آن، هندوانه و انبه به مقدار فراوان وجود دارد و جذب آن از محصولات پخته گوجه فرنگی مثل سس و رب گوجه فرنگی که مقدار کمی روغن مثل روغن زیتون داشته باشند، به خوبی صورت می گیرد.
مطالعات زیادی در مورد لیکوپن و اثرات ضد سرطانی آن انجام شده است و نشان داده بر خلاف سایر رنگدانه های غذاهای گیاهی که فقط در حیوانات موثر بوده اند، لیکوپن در مطالعات انسانی هم دارای اثرات ضد سرطانی بوده است.

 

این سرطان ها شامل: سرطان پروستات، سرطان سینه، سرطان رحم، سرطان ریه و سرطان روده بزرگ بوده است.
مطالعه جدیدی در سال ۲۰۰۳ میلادی نشان داد، بیمارانی که دارای پولیپ آدنومی روده بزرگ۳ بوده اند ( که زمینه ساز سرطان روده است)، لیکوپن خونشان ۳۵ در صد پایین تر از افراد سالم بوده است. همچنین بتاکاروتن موجود در خونشان، ۵/۲۵ در صد کمتر بوده که این تغییر مهم نیست.
ولی تحقیقات جدید ثابت کرده است، فقط مقدار پایین لیکوپن خون (کمتر از۷۰ میکروگرم در لیتر) و کشیدن سیگار، دو عامل خطر مهم در بروز پولیپ آدنومی روده هستند.مقدار کم لیکوپن خون خطر بروز بیماری فوق را ۲۳۰ درصد و کشیدن سیگار ۳۰۲ درصد افزایش می دهد که تاثیر بسیار چشمگیری است.
خاصیت آنتی اکسیدانی لیکوپن، از بیماری های قلبی نیز پیشگیری می کند. جلوگیری از آسیبDNA موجود در گلبول های سفید خون نیز به دلیل اثر آنتی اکسیدانی لیکوپن است.

ارزش تغذیه ای یک برش متوسط هندوانه( یا یک و دو سوم لیوان یا یک شانزدهم هندوانه متوسط) :

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

پی نوشت:
۱-Osteoarthritis : بیماری التهاب مفاصل که با تخریب غضروف مفصلی و رشد استخوان های اطراف مفاصل مشخص می شود.
۲-Rheumatoid Arthritis : بیماری که با خشکی، التهاب و در نهایت بدشکل شدن و کج شدن استخوان های مفاصل مشخص می شود.
۳-Colorectal Adenomas : بیماری که به صورت تومور غده ای شکل در ناحیه روده بزرگ و مقعد می باشد.

 

هندوانه، خنک‌کننده بدن‌
هندوانه یک میوه تابستانی لطیف، آبدار، آرامبخش و مسکن التهابات درونی است که اصولا برای رفع عطش در اوج گرمای تابستان مصرف می‌شود و مورد پسند بسیاری از مردم است. طبیعت هندوانه سرد و تر است و برای افراد گرم‌مزاج بسیار مطلوب است.
هندوانه از ۹۲ درصد آب و ۸ درصد قند طبیعی تشکیل شده است و فاقد چربی است ولی سرشار از ویتامین‌های A، B، C، پروتئین، منیزیم، آهن، کلسیم، فسفر، پتاسیم، سدیم و لیکوپن می‌باشد.
تخمه آجیلی آن نیز که بیشتر به نام تخمه «جابانی» معروف است

از نظر ویتامین‌های A و C ضعیف است ولی منبع غنی از چربی‌های ضروری، ویتامین E، روی و کلسیم است. در ۱۰۰ گرم تخمه هندوانه ۵۹۰ کالری انرژی و در هر ۱۰ عدد آن ۵ کالری انرژی نهفته است.

 

خواص درمانی‌ هندوانه
هندوانه شوینده خوب کلیه‌هاست. ادرار شفافی که بعد از مصرف هندوانه از کلیه‌ها تراوش می‌شود گواه صادقی بر این ادعاست. پس از مصرف هندوانه بدن از سه طریق: ادرار، مدفوع و عرق، سموم را دفع می‌کند به همین دلیل خیلی زود شادابی و طراوت مخصوصی به انسان دست می‌دهد.
هندوانه منبع خوب آنتی‌اکسیدانی به نام «لیکوپن» است. لیکوپن یک رنگدانه شیمیایی است که باعث رنگ قرمز هندوانه می‌شود.
این آنتی‌اکسیدان می‌تواند رادیکال‌های آزاد را که موجب اکسیده شدن کلسترول بد (LDL) و رسوب آن در رگ‌های خونی می‌شود خنثی کند و از سکته‌های قلبی و مغزی و تنگی و التهاب عروق مجاری تنفسی جلوگیری کرده و شدت حملات آسم را کاهش دهد. همچنین لیکوپن می‌تواند در پیشگیری از سرطان روده و سرطان پروستات در آقایان و سرطان سینه در خانم‌ها موثر باشد.
به دلیل آن‌که هندوانه سرشار از پتاسیم است، در تعدیل فشار خون موثر بوده و از طریق افزایش ادرار، سدیم اضافی بدن را دفع می‌کند.
هندوانه صفرابر است و از ایجاد رسوبات صفراوی در کیسه صفرا و بیماری‌های کبدی جلوگیری می‌کند و می‌تواند به تعدیل چربی خون کمک کند.
خوردن تخمه هندوانه کرم‌های معده و روده را از بین ‌می‌برد و برای درمان سوزش ادرار، زخم مثانه و همچنین تسکین‌ سرفه مفید است.
مربای پوست هندوانه برای رفع حرارت بدن، رفع تشنگی و گرمازدگی بسیار مفید است.
پوست سفید داخل هندوانه برای زخم و چرک گلو و دهان بسیار موثر است.
منیزیم و ویتامین B موجود در هندوانه در تسکین و آرامش اعصاب بسیار مفید بوده و به رفع کم‌خوابی کمک شایانی می‌کند.
خاصیت هندوانه

گاهی به غلط گفته می‌شود هندوانه آب است و خاصیتی جز خنک کردن ندارد در حالی‌که این میوه خواص بسیار زیادی دارد.
۱-هندوانه ادرارآور است زیرا دارای مقدار خیلی کمی سدیم است موجب می‌شود آب زیادی از بدن دفع ‌شود و برای کسانی‌که ناراحتی کلیه دارند و افرادی که ادرار غلیظ و زرد رنگ با بوی تند دارند، بسیار خوب است.

۲- خوردن هندوانه به خاطر مدر بودن،سدیم پایین و داشتن پتاسیم به پائین آوردن فشار خون کمک می‌کند.

۳- هندوانه معده را تقویت می‌کند.

۴-پوست سفید داخل هندوانه برای زخم گلو و دهان بسیار موثر است.

۵- ضد استفراغ و تهوع است. مخصوصا برای افرادی که در تابستان دچار گرمازدگی می‌شوند، نوشیدن آب هندوانه با کمی گلاب می‌تواند مفید باشد.

۶- برای رفع تشنگی بسیار مناسب است. هیچ میوه‌ای تا این اندازه آب ندارد.

۷- پاک کننده روده‌ها بوده است.

۸- هندوانه منبع خیلی خوبی از آنتی اکسیدان کاروتنوئیدی بنام لیکوپن است. لیکوپن یک رنگدانه شیمیایی است که باعث ایجاد رنگ قرمز در هندوانه می‌شود و اثرات ضد اکسیدانی قوی دارد. این آنتی اکسیدان به تمامی نقاط بدن رفته و رادیکال‌های آزاد را خنثی می‌کند. لیکوپن دارای اثرات ضد سرطانی است و در پیشگیری از سرطان پروستات، سرطان سینه، سرطان رحم، سرطان ریه و سرطان روده بزرگ موثر است. همچنین لیکوپن باعث جلوگیری از اکسیده شدن کلسترول می‌شوند، در نتیجه کلسترول به دیواره رگ‌های خونی نمی‌چسبد و در کاهش مشکلات قلبی و عروقی موثر است.

۹-هنداونه به خاطر داشتن ویتامین ث و ویتامین آ و بتا کاروتن و لیکوپین، صدماتی را که در اثر استرس، استعمال دخانیات، سموم محیطی و داروها وارد می‌شود کاهش می‌دهد.

۱۰- هندوانه دارای آب فراوان و انرژی کمی است در نتیجه نسبت به سایر میوه‌ها، مواد مغذی بیشتری در هر کالری دارد و برای کسانی‌که می‌خواهند وزن خود را کم کنند میوه مناسبی است.

خواص هندوانه
۱٫ طبع هندوانه سرد و تر است.
۲٫ هندوانه تورم و التهابات داخلی را کم می‌کند مخصوصاً التهابات دستگاه تناسلی و ادراری.
۳٫ هندوانه باعث پایین آوردن فشار خون می‌شود.
۴٫ تخم هندوانه برای معالجه کمبودهای فکری و تقویت ذهنی در کودکان و نوجوانان مؤثر است.
۵٫ هندوانه به معالجه یرقان کمک می‌کند.
۶٫ هندوانه برای گرفتگی کیسه صفرا مفید می‌باشد.
۷٫ خارش و آلرژی را تسکین می دهد.
۸٫ کسانی که بزرگی پروستات دارند آب هندوانه استفاده کنند.
۹٫ کسانی که خونشان غلیظ است آب هندوانه یک ساعت قبل از غذا بنوشند.
۱۰٫ بهترین زمان خوردن هندوانه قبل از غذا است.
۱۱٫ هندوانه برای بیماران سوداوی مزاج بسیار خوب است.

۱۲٫ هندوانه همراه تمرهندی برای حالت صفراوی بسیار خوب است.
۱۳٫ هضم آب هندوانه آسان‌تر از خود هندوانه است.
۱۴٫ اگر هندوانه قبل از غذا خورده شود بدن را می‌شوید و مرض را از جسم دور می‌کند.
۱۵٫ هندوانه شیر مادران را زیاد می‌کند قبل از غذا میل کنید.
۱۶٫ کسانی که بیماری حصبه دارند پوست هندوانه را خرد کرده بر سر و کف و دست و پا ببندند.
۱۷٫ کودکانی که مخملک دارند آب هندوانه برای آنها مفید است قبل از هر غذا یک استکان بنوشند.
۱۸٫ کسانی که سوزاک شده‌اند روزانه ۳ لیوان آب هندوانه قبل از غذا بخورند (سفلیس هم به همین صورت)
۱۹٫ آب هندوانه برای تقویت پیاز مو بسیار مفید است قبل از هر غذا میل شود.
۲۰٫ مغز تخم هندوانه به هضم غذا کمک می‌کند بهتر است برای اینکه نفخ نکنیم بعد از خوردن هندوانه چند دانه از تخم‌های آن هم با پوست جویده میل شود.
۲۱٫ مغز تخم هندوانه کرم کش است.
۲۲٫ هندوانه تازه برای معالجه بری بری مفید است.
۲۳٫ هندوانه برای تب ‌های سوزان مفید است.
۲۴٫ کسانی که یرقان دارند هندوانه را با سکنجبین بخورند.
۲۵٫ اشخاص گرم مزاج خشک هندوانه یک میوه خوبی برای آنهاست چون هندوانه طبیعتش سرد و تر است.
۲۶٫ هندوانه همراه با سکنجبین سنگ کلیه را خرد می‌کند. هر ۴ ساعت یک لیوان میل شود ۲ قاشق غذاخوری سکنجبین در یک لیوان آب هندوانه.
۲۷٫ هیچ گاه هندوانه را ناشتا نخورید.
۲۸٫ هندوانه مضر طحال است.
۲۹٫ هندوانه برای اشخاص سرد مزاج خوردن زیادش خوب نیست اگر چنانچه خواستند بخورند کمی عسل هم با آن خورده شود. اگر اشخاص سرد مزاج هندوانه بخورند امکان تضعیف قوه باء و درد مفاصل دارند.
۳۰٫ مربای پوست هندوانه وسواس را از بین می‌برد.
۳۱٫ تخم هندوانه خارج کننده سنگ (کلیه ، مثانه و … ) است.
۳۲٫ مالیدن پوست هندوانه به پوست باعث نرمی و لطافت آن می‌شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *