خواص مکمل ورزشی و رژیمی CLA
گرچه در حال حاضر مصرف اسیدهای چرب ترانس (TFAs)، که از روغن های هیدروژنه گیاهی و منابع غذایی حیوانی بدست می آیند، به عنوان یک عامل خطر برای بیماری های قلبی در نظر گرفته شده اند.
اما محققان به تازگی دریافته اند که همه TFAs رفتار مشابه ندارند. در میان TFAs مزدوج، دو ایزومر اصلی اسید لینولئیک مزدوج (CLA)، سیس-۹ ترانس-۱۱ و ترانس-۱۰ سیس-۱۲، فعالیت های متمایز بیولوژیکی از خود بروز می دهند. امروزه این اسیدهای چرب به دلیل دارا بودن خواص سلامتی بخش؛ شامل اثرات ضد سرطان؛ ضد بیماریهای قلبی- عروقی و کاهش وزن و بهبود عملکرد سیستم ایمنی اهمیت زیادی یافته اند. این اثرات برای هر ایزومر بسیار اختصاصی است. در ادامه برخی خواص CLA را بر می شمارم.
تاثیرات ضد سرطانی
تاثیر ضد سرطانی CLA در سرطان هایی مانند پوست, قسمت فوقانی معده، روده بزرگ، پستان و کبد نشان داده شده که CLA نه تنها باعث کاهش شروع، ترویج، و پیشرفت و توسعه سرطان می شود بلکه متاستاز سرطان (انتشار سرطان به دیگر بافت ها) را نیز کاهش می دهد.
بررسیهای سلولی نشان میدهند که CLA بر رشد سلولهای سرطان پستان نیز اثر بازدارندگی دارد. همچنین اثر بازدارندگی این ترکیبات بر گسترش تومورهای پستانی، در مطالعه بر روی حیوانات آزمایشگاهی، اثبات شده است. تاکنون مطالعات انسانی در این مورد نتیجه یکسانی را نشان ندادهاند، اما به نظر می رسد که CLA از رشد سلولهای سرطانی و نیز متاستاز آنها جلوگیری میکند.
یک مطالعه ۲۵ ساله بر روی ۴۶۰۰ زن در فنلاند نشان میدهد که بین میزان دریافت شیر (منبع بسیار مناسب از ایزومر سیس-۹ ترانس-۱۱ CLA) و سرطان پستان، یک رابطه عکس وجود دارد. مکانیسمهای مختلفی برای این خاصیت CLA پیشنهاد شده است که مهمترین آن، تداخل در متابولیسم اسیدهای چرب چند غیر اشباعی است. بنابر مطالعات انجام شده؛ برای جلوگیری از رشد تومور در یک انسان بالغ، به ۰٫۷۲ تا ۰٫۸۰ گرم CLA در یک روز نیاز است.
خواص ضد دیابت:
به نظر میرسد که CLA، هموستازی گلوکز را تصحیح کرده و از تجمع چربی در بدن جلوگیری کند. این موضوع در مورد موشهای صحرایی و خوکها اثبات شده است. در مورد انسان این بررسیها محدود بوده، اما شواهد موجود تا حدی این خاصیت را تأیید میکنند.
پیشگیری از بیماریهای قلبی عروقی
با آنکه اسید های چرب ترانس همواره به عنوان خطر برای قلب و بیماری های آن بر شمرده می شدند اما در مورد اسید چرب ترانس CLA نتایج متفاوت است. تاثیر CLA در کاهش ضایعات آترواسکلروتیک (تصلب شراین) درخرگوش و هامستر گزارش شده. CLA باعث کاهش کلسترول تام، تری گلیسرید، کلسترول LDL (چربی بد) و باعث افزایش کلسترول HDL (چربی خوب) در تعدادی از مدل های حیوانی شده است. به طور کلی این مطالعات نشان میدهند که CLA در حیوانات، سبب جلوگیری یا کاهش رشد عوامل خطرزا برای بروز تصلب شراین میگردد. مطالعات انسانی، تا حدی تأثیر CLA را بر عوامل خطرزا برای بیماری های قلبی- عروقی تأیید میکنند.
افزایش عملکرد سیستم ایمنی: در ۱۹۹۳ این فرضیه به وجود آمد که CLAبر پاسخهای سیستم ایمنی مؤثر است. برای اثبات این موضوع، اندوتوکسین لیپوپلی ساکاریدی به دو گروه جوجه تزریق شد. گروهی از جوجهها که از قبل با CLAتغذیه شده بودند به رشد خود ادامه دادند، اما گروه دیگر به توقف رشد و کاهش وزن دچار شدند.
پیشنهاد ما : معمای چربی سوزی
کاهش چربی بدن توسط CLA
یکی از جنبه های CLA که توجه زیادی به خود جلب کرده است، توانایی آن در کاهش چربی بدن در است که برای اولین بار در سال ۱۹۹۵ گزارش شده است. از آن زمان به بعد ایزومر ترانس-۱۰ سیس-۱۲
CLA به عنوان کاهش دهنده چربی بدن شناخته شد. اثر CLA بر کاهش چربی بدن در نتیجه مکانیسم های متعددی می باشد:
افزایش مصرف انرژی، از طریق کاهش تجمع چربی در بافت های چربی، افزایش اکسیداسیون چربی، کاهش میزان دریافت انرژی و ممانعت از فعالیت آنزیمهای مؤثر در متابولیسم اسیدهای چرب و آنزیمهای لیپوژن از مهمترین مکانیسمهای عمل CLA برای کاهش توده چربی میباشند. مصرف CLA به همراه تمرینات ورزشی سبک، درمان بسیار مؤثری برای کاهش وزن و کاهش توده چربی بدن میباشد. به نظر می رسد که استفاده از مدت زمان مطالعه کمتر از ۴ هفته ممکن است در مشاهده اثر مثبت CLA کافی نباشد. هنگامی CLA مدت زمان بیشتری استفاده شود اثر بخشی بیشتر را نشان می دهد.
تأثیر بر ترکیب بدن: مطالعه بر روی حیوانات آزمایشگاهی و نیز بررسیهای انسانی نشان میدهندکه CLA سبب کاهش توده چربی بدن می شود. افزایش مصرف انرژی، افزایش اکسیداسیون چربی، کاهش میزان دریافت انرژی و ممانعت از فعالیت آنزیمهای مؤثر در متابولیسم اسیدهای چرب و آنزیمهای لیپوژن از مهمترین مکانیسمهای عمل CLA برای کاهش توده چربی میباشند. مصرف CLA به همراه تمرینات ورزشی سبک، درمان بسیار مؤثری برای کاهش وزن و کاهش توده چربی بدن میباشد.