امروزه هر مقاله ای در مورد تغذیه و در مورد مکانیستم اثر مکمل های غذایی را که ورق زده و مطالعه می کنید نام و یا دست کم رد پایی از مالتودکسترین در آن یافت می شود و صد البته در بدنه تقریبا تمامی مکمل های پروتئینی نیز این ترکیب وجود دارد!

 


حتما این توصیه و این تاکید در استفاده از مکمل های کراتینی را نیز به خاطر دارید که استفاده از این دسته از مکمل ها در صورتی که در کنار مصرفمالتودکسترین و یا دکستروز باشد جذب کراتین نیز بهتر صورت گرفته و کارایی و راندمان کار نیز بالاتر خواهد رفت.

کراتین
به این نکته باشد اشاره کرد که کراتین اصولا ماده ای نه چندان سهل الجذب بوده و همواره سهم عمده ای از آن از بدن دفع می گردد و از این رو استفاده از قندهایی همانند دکستروز و مالتودکسترین را برای افزایش جذب این مکمل توصیه می کنند!

مشخصات و ویژگی ها
در دسته بندی مواد غذایی مالتودکسترین را می توان در دسته پلی ساکاریدهای نسبتا شیرین تقسیم بندی کرد و با وجود اینکه این قند تا حدودی شیرین نیز می نماید ولی با این وجود میزان کالری موجود در این قند بسی کمتر از میزان کالری موجود در شکر بوده است و شیرینی این قند نیز به گونه ای نیست که همانند شیرینی شکر آزار دهنده باشد!

هضم سریع
در قیاس با دیگر کربوهیدرات ها می توان به جرات گفت که قند مالتودکسترین سریع تر هضم شده و جذب بودن می شود و همچنین از این قند در برخی موارد برای کنترل دیابت های نوع ۲ نیز می توان استفاده کرد…..

مراحل تهیه
در اغلب موارد این نوع ویژه از قند را از برنج، ذرت و یا از نشاسته موجود در سیب زمینی تهیه می کنند. در خلال حرارت داده شدن نشاسته که به منظور هیدرولیز کردن آن صورت می گیرد از آنزیم ها و اسیدهایی برای شکستن مولکول های نشاسته نیز استفاده کرده و به محصول نهایی که پودری است سفید به همراه مقدار اندکی فیبر و پروتئین و چربی و در هر گرم آن نیز چهار کالری انرژی وجود دارد می رسند که صد البته در برخی موارد این محصول نهایی را باز هم فرآوری کرده و آن را به صورت خالص تر و صد البته به صورت مایع تهیه می کنند…..

موارد مصرف
از دسته ترکیبات دکسترین قند مالتودکسترین را به جرات می توان از پر مصرفترین ها در آشپزخانه ها و شیرینی پزی ها دانست ولی با این وجود این نوع از قند ارزشمند ترین قندها در مقوله تغذیه پرورش اندام است و سوای تامین انرژی مورد نیاز بدن به افزایش جذب پروتئین و کراتین نیز کمک شایان توجهی می کند……..

ساختمان شیمیایی
برای افرادی که به ساختمان شیمیایی این قند علاقه مند شدند لازم به ذکر است که مالتودکسترین پلی ساکاریدی است که در حقیقت از ۳ الی ۲۰ زنجیره گلوکوز تشکیل شده است که به هم متصل گردیده اند……….

قند پس از تمرین
افرادی که در رشته های قدرتی و برای ساختن بدن و عضلات خود تمرین کرده و برای نیل به این هدف نیز تغذیه ای هدفمند در برنامه دارند حتما از اهمیت مصرفقند در وعده پس از تمرین به خوبی آگاه هستند.

حتما اطلاع کافی دارند که خوردن قند در این وعده برای مهار پدیده مخرب کاتابولیسم که با شدت گرفتن این پدیده مخصوصا پس از انجام تمرینات سنگین، عضلات در معرض خطر سوخته شدن و تجزیه شدن قرار می گیرند الزامی بوده و از سوی دیگر مصرف قند در این وعده برای پر کردن ذخایر atp تهی شده در عضلات الزامی بوده و تضمین کننده ریکاوری سریع تر و بهتر پس از تمرینات سنگین خواهد بود…..

چه نوع قندی باید مصرف کرد؟
با این مقدمه کوتاه در مورد الزام مصرف قند در وعده پس از تمرین شکی باقی نخواهد ماند ولی زمانی که از این مرحله گذر کردیم و نوبت به خوردن قند در این وعده رسید خود را در برابر انبوه گزینه هایی خواهیم یافت که چه نوع قندی برای این وعده مناسب خواهد بود؟

قندهای زود جذب
تحقیقاتی که در این زمینه صورت گرفته است به روشنی اثبات می کند که خوردن قندهای زود جذب در این وعده غذایی بسی مفید تر بوده و اصولا خوردن قندهای دیر جذب و پیچیده در این وعده چندان عقلانی نخواهد بود…..

دلیل
قندهای ساده سوای اینکه به راحتی شکسته شده و وارد جریان خون شده به سلول ها و بافت هایی که نیاز به قند و انرژی دارند ارسال می شود تامین کننده نیازهای آنی بدن به انرژی نیز خواهد بود و حتما می دانید که تامین نشدن این نیازهای آنی در نهایت به از دست رفتن حجم عضلانی و به تجزیه شدن پروتئین در بافت های عضلات ختم خواهد شد…..

دکستروز
در اغلب موارد افراد پس از تمرینات خود از قندهای ساده که در فرم مایع نیز تهیه می شوند استفاده می کنند و سعی نیز همواره بر این بوده است تا از دکستروز برای این وعده استفاده شود…..

نکته
مصرف دکستروز در شرایطی که دسترسی به قند بهتر نداشته باشید بهترین گزینه خواهد بود اما در شرایطی که قند بهتر در دسترس باشد به چند دلیل می توانید قند بهتر را جایگزین دکستروز بکنید:

دکستروز اصولا قندی ساده و مونوساکارید می باشد و زمانی که با معده ای خالی از این نوع از قند استفاده می کنید مدت زمانی که طول می کشد تا معده برای ورود پروتئین و پودرهای پروتئینی که مصرف این پودرهای در وعده پس از تمرین در کمترین فاصله ممکن از اتمام تمرین الزامی است تخلیه شود نیز افزایش خواهد یافت……..

گزینه مناسب تر
استفاده از قند مالتودکسترین که در دسته پلی ساکاریدها دسته بندی می شود برای این وعده مناسب تر خواهد بود چرا که از یک روند تخلیه شدن معده را کندتر نمی کند و از سوی دیگر سریعا شکسته شده و وارد جریان خون گردیده و نیاز بدن به انرژی را در اسرع وقت تامین می کند…

تناقض
شاید برخی از افراد از این نظر بر این قند خرده بگیرند که این قند اصولا قندی ساده نبوده و به دسته قندهای پلی ساکارید تعلق دارد و گفته می شود که در وعده پس از تمرین حتما باید قند ساده میل کرد؟

توصیه آخر
شما می توانید این قند را به همراه قند گلوکوز در وعده پس از تمرین مصرف کنید و برای این منظور نیز می توانید از نسبت های ۵۰ به ۵۰ استفاده کنید که بهترین نتیجه را در پی داشته است…

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *