مربی و ورزشکار محترم :

مقاله علمی زیر توسط آقای نقاش دانشجوی رشته پزشکی تهیه گردیده است و جهت اطلاع شما عزیزان به حضورتان ارائه می گردد . کورتونها متأسفانه توسط ورزشکاران و به توصیه مربیان نا آگاه استفاده می شوند که مهمترین آنها اگزامتازون می باشد . امید است این مقاله را با دقت مطالعه نمایید .


کورتونها متأسفانه توسط ورزشکاران و به توصیه مربیان نا آگاه استفاده می شوند که مهمترین آنها اگزامتازون می باشد . امید است این مقاله را با دقت مطالعه نمایید .

مقدمه
لازم به ذکر است کورتون یک داروی درمانی در بسیاری از بیماری های وخیم مانند بیماری های خود ایمنی است منتهی قابل ذکر است که پزشکان همیشه بعنوان آخرین دارو از آن استفاده می کنند و  بگونه ای استفاده می شود که اولا” همیشه  در کمترین مقدار ممکن و ثانیا” در کمترین مدت ممکن مصرف شود . عوازض آن  بخصوص در افرادی که  بصورت سوء استفاده  و بدون تجویز پزشک مصرف می کنند بیشتر و بعضا” غیر قابل بر گشت تر است . عوارض آن بتدریج ایجاد می شوند و در آغاز خود فرد متوجه آن نمی شود و بتدریج  پیشرفت می کنند تا متأسفانه به جایی می رسند که دیگر قابل برگشت نیستند . کورتون دارای عوارض زیادی است که مهمترین آنها عبارتند از :
١_ سرگیجه .

٢_ سردرد.

٣_ افزایش فشار داخل مغزی .

۴_ اختلالات  روانی و افسردگی .

۵_  بی خوابی .

۶_ افزایش  ضربان قلب .

٧_سکته قلبی .

٨_سکته مغزی .

٩_ تورم و التهاب رگهای بدن .

١٠_ کاهش رشد طولی بدن .

١١_ افزایش احتمال ابتلا به دیابت .

١٢_ آب مروارید .

١٣_افزایش  فشار درون کاسه چشم  و کاهش بینایی .

١۴_ سوراخ شدن چشم و کوری .

١۵_ کاهش کلسیم خون .

١۶_ تجمع آب و سدیم در بدن و در نتیجه تورم و  افزایش وزن بدن .

١٧_ افزایش احتمال ابتلا به دیابت .

١٨_ تهوع و استفراغ .

١٩_ افزایش اشتها .

٢٠_  التهاب مری .

٢١_ آسیب به لوزالمعده .

٢٢ _ ا ت ع شکم  .

٢٣_ زخم  معده  یا  سوراخ شدگی  و  خونریزی آن .

٢۴_ خونریزی  گوارشی .

٢۵ _ کاهش  پلاکت  خون  .

٢۶_  پوکی استخوان  و شکستگی استخوان .

٢٧_ تحلیل رفتن و ضعف  عضلانی ( در دراز مدت ) .

٢٨_  پارگی تاندون  عضلانی .

٢٩_ نازکی  و ضعیف  شدن  پوست بدن .

٣٠_ جوش پوستی شدید .

٣١_لکه های پوستی و خونمردگی های زیر پوست .

٣٢_ افزایش تعرق پوست بدن .

٣٣_ بدتر شدن تظاهرات عفونتها .

٣۴_  سکسکه  .

٣۵_ خشونت صدا .

٣۶_  خشکی  دهان  .

٣٧_  گلو  درد  .

٣٨_ افزایش  وزن  و  چاقی .

٣٩_ ناباروری بخصوص در مردان .

۴٠_ کاهش ویتامین A و L بدن .

۴١_ اضطراب و اغتشاش شعور .

۴٢_ صورت گرد شده و ظاهر آن شبیه مونگل ها در می آید .
اگر کسی خودسـرانه اقدام به مـصرف کورتون کرده است هـرگز نـباید  بدون مشـورت با پزشـک بطـور ناگـهانی آن  را قطع کـند عوارض قطع ناگهانی کورتون عبارتند از :
_ درد عضلانی _ تب _ درد مفصل _ ناخوشی .
_ نارسایی که علایم آن عبارتند از : بی اشتهایی _ استفراغ _ تهوع _ خستگی _ سرگیجه _ کاهش فشار خون _ درد عضلانی _ درد مفصل .
نارسایی آنان بسیار خطرناک است و در صورت عدم درمان اورژانسی منجر به مرگ می شود .

 

کورتون چیست و عوارض آن کدام است ؟

کورتون ها داروهای بسیار محبوبی بین پزشکان و بیماران است . چرا که علائم را بخوبی کاهش می دهد و بسیار نیز پر استفاده است . اما متاسفانه گاهی بدون توجه به عوارض آن بصورت بی رویه استفاده میشود . این مسئله تا جایی پیش رفته که دگزامتازون ( نوعی کورتون ) تزریقی شایع ترین داروی تجویزی در کل نسخ دارویی کشور است و کمیته کشوری تجویز و مصرف منطقی داروی وزارت بهداشت معتقد است این میزان تجویز دگزامتازون با جمعیت کشور و وضعیت اپیدمولوژیک بیماری همخوانی ندارد .
اما این داروهای محبوب میتوانند عوارض جانبی زیادی داشته باشند . عوارض داروهای کورتونی به میزان و مدت مصرف آنها بستگی دارد . هرچه مقدار و مدت درمان بیشتر باشد عوارض آن بیشتر خواهد بود . در زیر برخی از عوارض این داروها آورده شده است . توجه داشته باشید پزشکان با توجه به منابع و زیانهای دارو تصمیم به تجویز آن میگیرند .
بنابر این هیچ گاه دارو را سرخود مصرف نکنید و هیچ گاه نیز درخواست تجویز دارو از پزشک خود نکنید .
ده عارضه کورتون
۱- پوکی استخوان : کورتون مانع فعالیت سلولهایی میشود که در استخوان سازی و رسوب کلسیم در استخوانها نقش دارند . از سوی دیگر از جذب کلسیم در روده جلوگیری می کند . در نتیجه کلسیم از استخوانها برداشته میشود و به درون خون راه می یابد . این دو فرایند موجب پوکی استخوان میشود . در افرادی که از این داروها استفاده میکنند لازم است برای پیشگیری از بروز عوارض ، مصرف لبنیات در رژیم غذایی وجود داشته باشد و در صورت نیاز از مکمل های کلسیم هم استفاده شود .
۲- چاقی : افزایش بی رویه اشتها از دیگر عارضه های جانبی کورتون است و به همین دلیل به کسانیکه تحت درمان با کورتون قرار دارند توصیه میشود که غذاهای کم کالری مصرف کنند
۳- تورم : کورتونها اغلب موجب دفع پتاسیم و جذب سدیم میشود . مصرف نمک سدیم در این بیماران میتواند موجب تورم شدید شود . رژیم غذایی چنین فردی باید در حد امکان بدون نمک طعام باشد
۴- مشکلات چشمی : مصرف طولانی کورتون شانس ابتلا به آب مروارید و گلوکوم ( آب سیاه ) را نیز زیاد میکند .
۵- اختلال حافظه : مطالعات جدید نشان داده است با مصرف کورتون فعالیتهای مربوط به حافظه دراز مدت مانند استعداد یادگیری ، یادآوری سریع و یادآوری با تاخیر کاهش می یابد . بیشتر این فعالیتها در طول ده روز بعد از قطع دارو به حالت اول برمیگردد . اگر چه زمان بیشتری بطول می انجامد تا یادآوری سریع به حالت عادی برگردد .
۶- قرمزی پوست : استفاده از پمادهای حاوی کورتون شاید به سرعت التهابات پوستی را درمان کند . اما استفاده طولانی از آن موجب قرمزی پوست میشود . استفاده طولانی مدت از کورتون باعث نازک شدن پوست و گشاد شدن رگهای زیر پوست میشود که پیامد آن قرمزی پوست است .
۷- یکی از عوارض استفاده زیاد از کورتونها افزایش میزان چربی است . این حالت بعلاوه تورم بدن باعث پُف کردن فرد شده و علامتی بنام صورت ماه ایجاد میکند . البته صورت از لحاظ زیبایی مثل ماه نمیشود بلکه مثل ماه گرد میشود .
۸- استفاده مکرر از کورتون باعث تحلیل رفتن عضلات میشود . به دلیل تخریب پروتئین های بدن ، پروتئین غذایی فرد باید حتی الامکان بالا باشد
۹- استفاده از مقادیر بالای کورتون موجب افزایش احتمال نوع خاصی از بی نظمی ضربان قلب ، که یکی از عوامل اصلی سکته مغزی است ، میشود .
۱۰- علاوه بر اینها استفاده از کورتون میتواند موجب سردرد ، سرگیجه ، عصبانیت ، افسردگی ، هیجان پذیری ، اختلال خواب ، جوش غرور ، رشد موهای زائد ، ناراحتی معده ، افزایش فشار خون ، تاخیر در بهبودی بیماریهای عفونی و زخم ها ، درد یا ضعف عضلانی ، افزایش تعریق ، تشنگی شدید ، کبودشدگی غیر طبیعی و اختلال در قاعدگی زنان نیز بشود .

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *