ارزش غذايي تخم مرغ
اهميت و ارزش غذايي تخم مرغ از دير باز براي ورزشکاران و مخصوصاً ورزشکاراني که با افزايش حجم و قدرت عضلاني سر و کار داشته و متعاقب همين هدف نيز احترام خاصي براي پروتئين قائل هستند شناخته شده است. تخم مرغ را به واقع مي توان به عنوان کپسول درشتي دانست که سرشار از پروتئين، اسيدهاي چرب ضروري و مفيد، ويتامين ها، مواد معدني و آنتي اکسيدان ها بوده که دست قدرتمند طبيعت آن را پرورانده و در اختيار انسان قرار داده است.

 

 
به جرات مي توان گفت که طبيعت در اين مورد حتي بسيار پيشرفته تر و کامل تر از کمپاني هاي مکمل سازي عمل کرده است و در قبال اين همه مواد غذايي باارزش و مفيد که در دورن اين کپسول سفيد رنگ تعبيه کرده است رقم قابل توجهي را نيز از انسان طلب نکرده است.

اما با اين وجود عده اي نيز بر خلاف اکثر محققين و دانشمندان اظهار نظر کرده و بر اين عقيده هستند که تخم مرغ به دليل کلسترولي که دارد براي سلامتي انسان مضر بوده و براي حفظ سلامتي هم که شده باشد بايد از آن دوري کرد

 

کلسترول چيست؟

متعاقب اينکه پزشکان و متخصصين علوم پزشکي کلسترول را عامل اصلي ابتلا انسان به بيماري هاي قلبي و عروقي معرفي کردند اغلب کمپاني ها و شرکت هاي برزگ توليد کننده مواد غذايي و خوراکي که در بسياري از موارد نيز نان به نرخ روز خورده و باد از هر طرف که بوزد آن طرفي مي شوند، عبارت «بدون کلسترول» را باب کرده و حک کردن آن بر روي محصولات وتوليدات خود را واجب شمرده و اکثريت قريب به اتفاق توليدات و محصولات غذايي خود را از اين ماده و از اين ترکيب که دشمن شماره يک انسان معرفي شده بود پاکسازي کردند.

اما حقيقت اين است که انسان در راه پيشرفت هاي علمي و در راه شناخت خود و جهان پيرامون خود هنوز در مراحل اوليه و در دوران تاتي تاتي قرار داشته و تا رسيدن به قدرت و توانايي اظهار نظر قطعي و قابل اطمينان در مورد مسائل پيرامون خود فاصله اي شايد چندين هزار ساله دارد.

انسان هايي که هذيان هاي متخصصين و دانشمندان تحقيق زده را همچون وحي منزل قبول کرده و از آن نيز عدول نمي کنند بلافاصله پس از اعلام جرم دانشمندان عليه کلسترول به سمت و سوي مصرف مواد غذايي عاري از کلسترول روي آورده و مدام نيز خود را در معرض آزمايشات پزشکي قرار داده و کلسترول خون خود را چندين وعده در هفته کنترل نمودند.

اما اکنون که يافته هاي جديد علمي قبح مصرف کلسترول و چربي هاي اشباع شده را برداشته و حتي با شرمندگي و سر افکندگي، مصرف دوباره اين دسته از چربي ها را به نوع بشر پيشنهاد مي دهند، کمپاني هاي توليد کننده مواد غذايي که روزگاري از اين دسته از مواد غذايي بيزاري مي جستند نيز دوباره دست به کار شده و از وجود چربي هاي مفيد و ضروري در مواد غذايي و در توليدات خود خبر داده و آن را در تبليغاتي که در مورد محصولاتشان در رسانه ها ارايه مي کنند به عنوان نشان برتري توليدات خود در بوق و کرنا مي دمند.

يافته هاي جديد علمي نشان مي دهند که وجود کلسترول در رژيم روزانه غذايي انسان تاثير منفي چنداني بر افزايش کلسترول مضر خون نداشته و دليل اصلي ابتلا انسان به بيماري هاي قلبي و عروقي را نيز مي توان مرتبط با استعمال دخانيات، ژنتيک، چاقي و غيره دانست.

قبل از اينکه مصرف تخم مرغ را به دليل بالا بودن کلسترول موجود در فرمول آن تحريم کرده و دور آن را خط قرمز بکشيد اين مطالب را در مورد کلسترول به دقت مطالعه کنيد.

گفته مي شود که به طور کلي دو نوع کلسترول در بدن آدمي يافت مي شود: کلسترول موجود در رژيم روزانه غذايي و کلسترول موجود در خون.

کلسترولي که مربوط به رژيم روزانه غذايي انسان است در مواد غذايي مختلف نظير: گوشت قرمز، گوشت سفيد، غذاهاي دريايي، تخم مرغ و ديگر مواد غذايي حيواني يافت مي شود.

کلسترول موجود در رژيم روزانه غذايي الزماً به معني کلسترول بالاي خون نخواهد بود. قسمت اعظم کلسترول موجود در خون را خود بدن در داخل کبد ساخته و وارد خون مي کند.

کلسترول موجود در خون را نيز مي توان به دو دسته و دو گروه تقسيم کرد: Hdl که همان ليپوپروتيئن با دانسيته بالاست و Ldl که ليپوپروتئيني با دانسيته پايين است. نوع اول را کلسترول مفيد و نوع دوم را نيز کلسترول مضر مي نامند. کلسترول خوب موجب مي شود تا کلسترول زايد خون از اين محيط دفع شده و به کبد بازگردد و کلسترول بد نيز موجب مي شود تا کلسترول موجود در خون در ديواره رگ ها رسوب کرده و با تنگ تر کردن رگ ها فرد را مستعد ابتلا به بيماري هاي قلبي و عروقي کند.

کلسترول موجود در خون افراد متفاوت بوده و از فردي به فرد ديگر تفاوت مي کند. بر خلاف آنچه که عموم تصور مي کنند بدن آدمي از کلسترول استفاده هاي فراواني مي کند. وجود کلسترول در بدن براي سلامت و انعطاف و نفوذپذيري غشاي سلولي فاکتوري لازم و ضروري است. بدن آدمي با استفاده از همين ماده که همگان نيز از آن وحشت دارند رشته هاي عصبي را عايق بندي کرده و از آنها ويتامين D و ديگر استروئيدها و از جمله هورمون هاي استروئيدي را تهيه مي کند. وجود مقادير زياد کلسترول مفيد در بدن آدمي ضروري بوده و مفيد تشخيص داده شده است.

تخم مرغ تنها حاوي 1.5 گرم چربي اشباع شده است اين در حالي است که بسياري از مکمل هاي پروتئيني خارجي که ورزشکاران ايراني براي خريد انواع قلابي و ري پک شده آنها سر و دست مي شکنند بيش از 1 گرم چربي اشباع شده در هر سروينگ خود دارند.

حال که در مورد اجزاي تشکيل دهنده نه چندان مفيد تخم مرغ داد سخن در داديم اجازه بدهيد در مورد محتويات مفيد اين ماده غذايي با ارزش غذايي نيز اندکي صحبت کنيم. البته به اين مهم نيز توجه داشته باشيد که تخم مرغ به دست آمده از مرغي که با غذاهاي طبيعي تغذيه شده باشد با تخم مرغ مرغي که با غذاهاي مصنوعي تغذيه شده و تحت تاثير دارو و آمپول و يا اصلاح نژادي و غيره روزانه 2 الي 3 عدد تخم مي گذارد زمين تا آسمان تفاوت دارد.

تخم مرغ غذايي سرشار امگا 3 بوده و منبع غذايي بسيار با ارزشي است. اشاره به اين مهم را نيز ضروري مي دانم که اگرچه تخم مرغ هاي محلي خوشمزه تر و خوش آب و رنگ تر و حتي در برخي موارد نيز مقوي تر از تخم مرغ هاي صنعتي ظاهر شده اند اما ناگفته نماند که به مدد تکنولوژي هاي جديد و امروزي که در صنعت مرغداري از آنها استفاده مي شود تخم مرغ هاي توليد شده در مرغداري هايي که با روش هاي نوين دامپزشکي و مرغداري اداره مي شوند حدوداً 20 برابر بيشتر از تخم مرغ هاي محلي حاوي امگا 3 هستند.

علاوه بر چربي و اسيدهاي چرب ضروري، تخم مرغ حاوي مواد غذايي بسيار مفيد و ارزنده اي است که وجود آنها در رژيم روزانه غذايي ورزشکاران ضروري تشخيص داده دشه است. تخم مرغ سرشار از ويتامين هاي محلول در آب و چربي بوده و منبع قابل اطميناني براي اين دسته از ريز مغذي ها به شمار مي رود. تنها ويتاميني که در تخم مرغ پيدا نمي شود ويتامين C است. مرغ ها به طور طبيعي و بر خلاف انسان که نياز به دريافت اين ويتامين از طريق مواد غذايي دارد آن را در درون بدن خود ساخته و نيازي به دريافت آن از منابع خارجي ندارد و به همين علت نيز مرغ مادر که تخم را اصولاً نه براي خاط خوشايند و تغذيه انسان که براي توليد مثل و براي بقاي نسل خود تشکيل مي دهد اين ويتامين را در درون تخم مرغ تعبيه نمي کند.

از ويتامين هاي موجود در تخم مرغ مي توان به ويتامين هاي A، D، E، B1، B2، B6، B12 اشاره نمود. از مواد معدني موجود در تخم مرغ نيز مي توان روي، آهن، کلسيم، يد و سديم را نام برد.

تخم مرغ را مي توان يکي از مطلوب ترين و با کيفيت ترين منابع پروتئيني موجود در طبيعت به شمار آورد. ارزش بيولوژيکي اين ماده طبيعي غذايي در حدود 93.7 مي باشد که در مقايسه با شير با ارزش بيولوژيکي 84.5 و ماهي با ارزش بيولوژيکي 76 و گوشت گوساله با ارزش بيولوژيکي 74.3 رقم در خور توجه و بالايي است.

در مقايسه با قيمت بالاي ديگر مواد غذايي که به برخي از آنها در همين مقاله اشاره شد و در قياس با قيمت سرسام آور مکمل هاي غذايي و با در نظر گرفتن اين واقعيت که دست يافتن به نمونه هاي اصلي و واقعي اين مکمل ها در آشفته بازار ايران چندان هم کار آساني نيست تخم مرغ را مي توان مکملي مناسب، باارزش و قابل تهيه در تمام نقاط کشور دانست که تاثيرات بسيار خوبي در تکميل تغذيه ورزشکاران داشته است.

تخم مرغ ماده غذايي طبيعي و مفيدي است که به روش هاي مختلف نيز مي توان از آن استفاده کرد. عده اي از مردم عادت دارند تا اين ماده غذايي را به صورت خام مصرف کنند اما به اين مهم نيز توجه داشته باشيد که مصرف خام اين ماده غذايي امکان و احتمال ابتلا شما به انگل سالمونلا را نيز به دنبال دارد.

حرارت دادن تخم مرغ و همين طور هم انبار کردن آن احتمال وجود انگل در اين ماده غذايي را کمتر و کمتر مي کند اما به اين نکته را نيز مد نظر داشته باشيد که حرارت دادن بيش از حد و انبار کردن هاي طولاني مدت نيز از ارزش غذايي اين ماده غذايي و حتي ديگر مواد غذايي به شدت کم مي کند. شايد بهترين روش براي خوردن تخم مرغ آب پز کردن آن باشد.

فلسفه وجودي مکمل هاي موجود در بازار که هر روزه نيز نمونه هاي جديد و تازه اي از آنها وارد بازار مي شود اين است تا ورزشکاران و حتي ساکنين کشور هايي همچون کانادا و مردم ساکن در سيبري و يا کشورهاي بسيار گرمسير، کوهستاني، کويري و يا بي آب و علف که دسترسي به منايع غذايي تازه و سرشار از درشت مغذي ها و ريز مغذي ها نداشته باشند از اين مواد و ترکيبات استفاده کنند.

هدف از تهيه و توليد اين ترکيبات معرفي مواد و فرآورده هايي است تا به کمک آن بتوان نقص ها و کمبود هاي موجود در رژيم هاي عادي و روزانه غذايي را جبران نمود اما گويا اين دسته از ترکيبات در دنياي امروز ورزش هاي قدرتي به وسيله و آلتي قدرتمند در دست کمپاني هاي مکمل سازي و شرکت هاي گردن کلفت تهيه و توزيع مکمل تبديل شده است تا در بازار مکاره اي که امروزه علم شده است تجارتي پر سود و پر منفعت داشته باشند.

در شرايطي که دسترسي آسان و ارزان قيمت به منابع غذايي مطلوب و با کيفيت همانند تخم مرغ و ماهي و سبزيجات و ميوه ها و ديگر مواد غذايي براي عموم ورزشکاران فراهم باشد ديگر نيازي به تجويز و يا مصرف همزمان 6 نوع مکمل نخواهد بود. اين درحالي است که اکثريت قريب به اتفاق مربيان ايراني که در ضمن براي امرار معاش خود مکمل فروشي علني و دارو فروشي زير زميني را نيز داير کرده اند براي فروش و سود بيشتر هم که شده باشد مصرف اين قبيل ترکيبات را تبليغ کرده و به ادعاهاي کذب کمپاني هاي مکمل سازي در مورد خواص جادويي مکمل ها دامن مي زنند.

به جرات مي توان گفت که ورزشکاران سطوح مبتدي و متوسط در کشوري همانند ايران که در چهار فصل سال دسترسي ارزان و آسان به انواع و اقسام مواد غذايي طبيعي و سرشار از درشت مغذي ها و ريز مغذي ها براي عموم فراهم است براي پروراندن عضلات خود نيازي به مصرف دارو و يا مکمل ندارند.

قسمت اعظمي از کلسترول و چربي موجود در تخم مرغ در زرده آن انباشته شده است به طوري که سفيده آن را مي توان از جنس پروتئين نسبتاً خالص دانست. بنابراين کساني که قصد مصرف تخم مرغ به عنوان يکي از منابع اصلي و اساسي پروتئين را دارند مي توانند با توجه به نياز بدن خود به پروتئين و وچربي هاي مفيد و خوب، تعداد سفيده و زرده لازم براي تشديد فرايند رشد در بدن خود را محاسبه کرده و به اين مهم نيز توجه داشته باشند که تعداد سفيده هاي مصرف شده در طول روز همواره بايد بيشتر از تعداد زرده ها باشد.

به عبارت ساده تر مي توان گفت که ورزشکاران محدوديت چنداني براي استفاده از سفيدهتخم مرغ ندارند اين در حالي است که به دليل موجود بودن کلسترول در زرده تخم مرغ در مصرف آن بايد رعايت احتياط بيشتري کرد. گفته مي شود که مصرف 2 عدد زرده در طول روز براي ورزشکاران عادي کفايت مي کند اما کساني که به واسطه پرداختن به تمرينات شديد نياز بيشتري به اسيد هاي چرب ضروري دارند مي توانند با رعايت احتياط در برخي موارد از اين مرز نيز عبور کنند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *