به‌نظر من دستگاه‌ها و حرکات وزنه آزاد هر کدام مزایا و معایب خاص خود را دارند. چنانچه از من بپرسید که بین دو باشگاه که یکی دارای وزنه‌های آزاد است و دیگری دارای تمامی دستگاه‌های تمرینی، کدام را انتخاب می‌‌کنی؟ بدون هیچ شکی من باشگاهی که وزنه آزاد دارد را بر می‌گزینم. به عقیده من حرکات وزنه آزاد خیلی بهتر از حرکات با دستگاه هستند.

رقابت بزرگ بین حرکات وزنه آزاد و دستگاه‌ها
برخی دستگاه‌ها مسیر حرکتی و مقاومت خیلی خوبی دارند و می‌توانند برای بدنسازان مفید واقع شوند. از سوی دیگر مقاومت و مسیر حرکتی وزنه‌های آزاد می‌توانند با خصوصیات بدنی خاص شما هماهنگ شوند. از آنجائی که همه ما با همدیگر تفاوت‌هائی داریم و هر کدام از ما هر حرکت را به شکلی خاص حس می‌کنیم این که چطور به هر عضله اعمال فشار می‌کنیم مسأله مهمی است.


چه دستگاه‌ها و چه حرکات وزنه آزاد روی عضلات اعمال فشار می‌کنند و این هدف ماست. شخصاً ترکیبی از وزنه‌های آزاد و دستگاه‌ها را مورد استفاده قرار می‌دهم. اما به هر حال حس می‌کنم وقتی از وزنه‌های آزاد استفاده می‌کنم فشار بیشتری به عضلاتم اعمال می‌شود و آنها بهتر کار می‌کنند.
کارخانه‌های دستگاه‌سازی معمولاً با دستگاه‌های متفاوت و جدیدی وارد بازار می‌شوند. برای خیلی‌ها دستگاه‌ها ابزار راحت‌تری برای تمرین هستند. اما به‌خاطر داشته باشید که راحت بودن یک وسیله دلیلی برای نتیجه خوب گرفتن نیست.
شما می‌توانید همیشه در مورد افراید که در تمرینات خود خیلی جدی هستند و انتظار نتایج خوبی از تلاش خود دارند بگوئید آنها به وزنه‌های آزاد گرایش دارند، اما آنهائی که صرفاً برای تناسب اندام تمرین می‌کنند بیشتر سراغ دستگاه‌ها می‌روند چرا که این ابزار بهتر، خوش ظاهرتر و راحت‌تر هستند. برای انتخاب وزنه صرفاً کافی است که یک پین را جابه‌جا کنند.
● بازگشن به تمرین از آسیب‌دیدگی
اعتقاد دارم وقتی از یک آسیب می‌خواهید به تمرینات خود باز گردید دستگاه‌ها بسیار کارآمدتر هستند. آنها عضله آسیب‌دیده را به‌صورت مجزا می‌توانند به‌کار بگیرند و مسیر حرکتی را کاملاً از شروع تا پایان تحت کنترل شما قرار دهند. تا زمانی که آسیب‌دیدگی دارید می‌توانید حرکات وزنه آزاد مربطو به آن عضله را با حرکات مشابه با دستگاه جایگزین کنید.
نکته مهم این است که حرکات با دستگاه باعث ایجاد درد یا آسیب بیشتری در عضله آسیب دیده نمی‌شوند. در برخی موارد چنانچه حرکات با دستگاه هم دردناک بودند باید برای جایگزینی حرکات خاصی به پزشک متخصص مراجعه کنید.

وقتی قدم داخل یک باشگاه ورزشی می گذارید، اولین چیزی که چشمتان به آن می افتد، یک سری دستگاه های بدنسازی است که روی عضلات مختلف کار می کند. شما می توانید روی دستگاه های وزنه به طور نشسته، ایستاده و یا خوابیده کار کنید و خود دستگاه کار را تقریباً برایتان انجام می دهد و تنها کاری که شما باید بکنید این است که فشار دهید یا بکشید.
دستگاه های بدنسازی برای افراد مبتدی بسیار مفید است. چون می توانید خیلی ساده وزنه ی مناسب با خودتان را انتخاب کنید و به روال دستگاه پیش بروید. و از آنجا که افراد مبتدی هنوز با طریقه ی صحیح کار کردن آشنا نیستند، این دستگاه ها باعث می شود به خودشان آسیب نزنند. مزایا
دستگاه های وزنه زنی فایده های بسیاری دارند: سرعت بالاتر از آنجای که شما فقط باید داخل دستگاه نشسته و وزنه مناسب برای خود را انتخاب کنید، سرعت تمریناتتان بسیار سریعتر پیش خواهد رفت. و خیلی سریع می توانید برای انجام حرکات سوپرسِت دستگاه خود را تغییر دهید بدون اینکه نگرن باشید دمبل خود را درست جابه جا کرده اید یا وزنه ی مناسب را انتخاب نموده اید یا خیر. خطر کمتر آسیب رسانیاین مورد برای افراد مبتدی بسیار مهم است چون این افراد هنوز طریقه ی صحیح استفاده و از دمبل ها را یاد نگرفته و نمی توانند حرکات خود را متوازن کنند. در این طریق دستگاه به آنها کمک میکند که چنین مشکلاتی پیش نیاید. سهولت استفاده برای اکثر دستگاه ها طریقه و روش استفاده توضیح داده شده است و ورزشکار میتواند خیلی ساده با خواندن دستورالعمل نوشته شده کنار هر دستگاه یا تبعیت از فرد جلویی از دستگاه به راحتی استفاده کند.

 

رقابت بزرگ بین حرکات وزنه آزاد و دستگاه‌ها

 

معایب
در اینجا به بعضی از عیوب و اشکالات دستگاه های وزنه زنی اشاره می کنیم:
افزایش خطر ایجاد آسیب های ناشی از تکرار زیاد دستگاه های وزنه زنی این اشکال را دارند که احتمال آسیب های ناشی از انجام حرکات به دفعات بالا برای چند هفته پشت سر هم را بالا می برد. اگر هر زمان که به باشگاه می روید روی عضلات، تاندون ها و رباط های یکسان کار کنید، آسیب خواهید دید. اما وزنه های آزاد این مشکل را ندارند چون شما تا می توانید سعی می کنید حرکات مختلف را انجام دهید.

حسی کاذب از افزایش قدرت انجام تمرینات با دستگاه و بلند کردن چیزی به واقع بسیار متفاوت است، و متوجه خواهید شد بااینکه سنگینی وزنه هایتان در باشگاه رو به افزایش است، اما در واقعیت شما قوی تر نشده اید. حسی کاذب از امنیت بعضی افراد تصور می کنند که چون دستگاه آنها را در پیش رفتن تمرین راهنمایی میکند، هیچ خطر صدمه دیدن و آسیب رسانی وجود ندارد. حتی اگر دقیقاً مطابق با دستگاه پیش بروید، ممکن است با وزنه ی زیاد به عضلاتتان صدمه بزنید. باید دقت کنید که هنگام کار کردن با دستگاه هم حدودی را رعایت کنید. الگوهای حرکتی ثابت در یک محل دستگاه اسمیت محبوبیت زیادی دارد، اما به واقع یکی از بدترین دستگاه ها در باشگاه به شمار می رود. وقتی شما حرکات اسکوات را انجام می دهید، شکل بدنتان در نظر گرفته نمی شود و شما مجبور خواهید بود که سری حرکاتی را انجام دهید که ممکن است با طبیعت بدنتان سازگار نباشد. افرادی که با این دستگاه کار می کنند در خطر صدمه خوردن به نواحی پشتشان و زانو و مفصل ران هستند. انجام حرکات اسکوات با وزنه های آزاد می توانید طبق طبیعت بدنتان تمرینات را انجام دهید و چنین مشکلاتی برایتان پیش نیاید.
وزنه های آزاد وزنه های آزاد مثل دمبل و هالتر می تواند جایگزینی برای انجام برنامه ی تمرینات قدرتی شما باشد. اگر مبتدی هستید اما در جلسات خصوصی کار می کنید و یا دوره ی مبتدی را پشت سر گذاشته اید، استفاده از این وزنه ها برای شما بهترین انتخاب است.

مزایا

مزایای استفاده از وزنه های آزاد عبارتند از: افزایش استفاده از عضلات مختلف با استفاده از وزنه های آزاد، با هر تمرین می توان روی چندین عضله همسان کار کرد. مثلاً اگر به صورت ایستاده تمرین خود را انجام می دهید، روی عضلات شکمی، اِکتور اسپینا و بعضی از عضلات پا کار خواهد شد. شباهت تمرینات آن به فعالیت های روزمره بسیاری از تمرینات با وزنه های آزاد با حرکات و فعالیت های ما در زندگی روزمره شبیه است. به همین خاطر افزایش قدرت در مقایسه با استفاده از دستگاه بیشتر خواهد بود. بالا رفتن تعادل از آنجا که در این تمرینات روی عضلات ثابت تری کار می شود، به همین دلیل میتوانید روی تعادل و هماهنگی خود نیز کار کنید. می توانید با استفاده از توپ های مخصوص تمرینات خود را سخت تر کنید تا تعادلتان را بیشتر بالا ببرید. استفاده ی بیشتر از نیروی فکری هنگام استفاده از وزنه های آزاد برای انجام تمرینات از عصب خودپذیر استفاده میشود که توانایی مغز برای تشخیص موقعیت بدن و داشتن تعادل است. این مسئله برای ورزشکاران حرفه ای بسیار مهم است. استفاده از وزنه های آزاد می تواند هم روی مغز و هم روی جسمتان کار کند. راحت و ارزان وزنه های آزاد برای آن دسته افرادی که همیشه در حال سفر هستند و نمی توانند مداوم به باشگاه بروند و یا نمی توانند هزینه های باشگاه را متقبل شوند بسیار خوب است. معایب استفاده از وزنه های آزاد همچنین اشکالات و عیب هایی دارد: افزایش خطر صدمه دیدن درصورت انجام حرکات نادرست هنگام انجام تمرینات با وزنه، احتمال انجام حرکت نادرست و خارج از مسیر وجود دارد و همین مسئله باعث آسیب رسانی می شود. به همین دلیل باید روی صحت حرکاتتان بسیار دقت کنید. کاهش بازده اگر به باشگاهی بروید که انواع مختلف با وزن های مختلف دمبل در اختیار نداشته باشد باید همیشه منتظر باشید تا نفر قبلی تمرین خود را تمام کند و نوبت به شما برسد. همین مسئله باعث کند شدن روند تمرینات و کاهش بازده کار می شود.
در آخر…. با اینکه هم دستگاه ها و هم وزنه های آزاد معایب و مزایایی دارند، اما تقریباً وزنه های آزاد برای همه ی افراد انتخاب بهتری به شمار می رود. حتی افراد مبتدی هم باید تا جایی که می توانند به سرعت استفاده از وزنه را شروع کنند چون نتایج بهتری را خواهند گرفت. البته این به این معنا نیست که از دستگاه استفاده نکنید، آنها هم میتوانند گاهی برای ایجاد وقفه بین تمرینات وزنه آزاد انتخاب خوبی باشند. و زمانی هم که طریقه ی صحیح تکنیک ها را فراموش کرده اید می توانید با استفاده از این دستگاه ها یادآوری ایجاد کنید.

پس دفعه ی بعدی که به باشگاه رفتید، حواستان باشد که بعضی تمریناتتان را هم با وزنه های آزاد انجام دهید، مطمئن باشید که نتیجه ی بهتری خواهید گرفت ,

این سوالی است که خیلی از اشخاصی که مایل به اصولی دنبال کردن تمرین هستند ار مربیان خود در باشگاه می پرسند . با این وجود دستگاهای پیشرفته ای که ساخته شده که تقریبا اجرای هر حرکتی را امکان پذیر می سازد ایا واقعا جایی برای استفاده از هالتر و دمبل باقی میماند؟؟؟؟؟؟ سوال بسیار خوبی است که جواب غیر قابل انتظاری به دنبال دارد ! این موضوع کاملا بسته به این موضوع دارد که شما بدنسازی را برای چه هدفی دنبال می کنید؟و از تمرینات بدنسازی چه انتظاری دارید ؟اگر شما تمرینات یدنسازی رو برای افزایش حجم عضلات انتخاب کرده اید موضوع کاملا با کس دیگری که بدنسازی را برای فتنیس کار می کند فرق می کند .
اگر افزایش حجم با دستگاه امکان پذیر هم نباشد بسیار دشوار است و از طرفی دستگاه ها فقط به صورت محدود می توانند باعث افزایش حجم عضلانی و قدرت شوند! محال است که یک بدنساز حرفه ای توانسته باشد خود را با جلو پا ماشین و پرس پا خود را به سطح قهرمانی رسانده باشد یا یک پاورلیفتر فقط با پرس سینه دستگاه پرس سینه خود را به ۳۰۰ کیلو افزایش بدهد .
برای حرفه ای شدن و برای رسیدن به حد قهرمانی تمرین با وزنه ی ازاد ضروری است و هیچ دستگاهی نمی تواند جای وزنه ازاد را بگیرد در اینجا قصد نداریم نقش کمکی دستگاها رو زیر سوال ببریم اما نقش انها کمکی فرعی است برای همین انتظار بیشتری هم نباید از دستگاها داشت !
اگر قصد افزایش حجم و قدرت عضلانی دارید وقت و انرژی خود را بی خود صرف تمرین با دستگاه ها نکنید راه پیشرف شما وزنه های آزاد هستند تمرین هیچ عضله ای نباید فقط با دستگاه انجام گیرد .
البته دستگاه هایی هستند که نقش بسیار مهمی در موفقیت ورزشکار ایفا می کنند و بعضی حرکات دیگر هم از حرکات با وزنه موثرترند مانند هاک .
حرکات هاک اگر با دستگاه اجرا شود موثرتر و بهتر از مشابه ان با هالتر است اما این یک استثنا است حرکات دیگر مانند بارفیکس و جلو بازو با دمبل و نشر خم و … هرگز نمی توانند با حرکات مشابه دستگاه شان مورد مقایسه قرار بگیرند
دستگاها اجرای حرکت را اسان تر می کنند و عضله را از فشاری که برای رشد ان لازم است محروم می سازند البته اجرای حرکات با انها اسانتر است اما از رشد عضله تا یک حد بخصوص بیشتر خبری نیست .
استثنا در اینجا مبتدیان هستند که تمرین با دستگاه برای رشد عضلات شان بهتر است و به انها در انجام و یادگیری مسیر صحیح حرکت کمک می شود تا در اینده بتوانند با وزنه ی ازاد تمرین خوبی کنند . دستگاها میتوانند قدرت مقاومت و حجم عضلانی مبتدیان را تا حد زیادی افزایش دهند اما برای حرفه ای شدن کافی نیست .

گروه دیگری که باید در اینجا از انها یاد شود ورزشکارانی هستند که بدنسازی را برای پیشرفت در رشته ورزش اصلی خودشان دنبال می کنند این ورزشکاران می توانند به نسبت حرفه ای ها تمرینات بیشتر را با دستگاه انجام دهند اما محدود کردن تمام حرکات به دستگاه ممکن است انها را از بدنسازی راضی نگه ندارد و بعد از مدتی به تاثیر بدنسازی در افزایش قدرت و سرعت و استقامت شک کنند ورزشکاران رشته های سنگین مانند کشتی و بوکس احتیاج بیشتری به تمرینات با وزنه ی ازاد را دارند .
این افسانه که دمبل و هالتر باعث کند شدن عضله و انعطاف پذیری ان می شود دیگر قابل قبول نیست بطور علمی ثابت شده که تمرینات بدنسازی باعث افزایش قدرت سرعت استقامت و با انجام حرکات کششی باعث انعطاف عضلات می شود . ورزشکارانی که سن انها بالاتر از ۶۰ سال است بهتر است که از دستگاها برای تمرین استفاده کنند البته اگر شما بدنسازی را فقط و فقط برای سلامتی دنبال می کنید و قصد افزایش حجم چشمگریر عضلات رو ندارید می توانید از دستگاها استفاده کنید اما این را بدانید که دستگاه هیچ گاه نمی تواند جا هالتر و دمبل را بگیرد و هرگز حرکات وزنه ی ازاد رو به طور کامل از برنامه تمرینی خود حذف نکنید

منبع :FLEX

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *