بسیاری از افراد را مشاهده میكنیم كه دارای گردنی كوتاه یا لاغر میباشند.
در بحث پرورش اندام، تناسب اندام و ایتنس عدم هماهنگی حجم و فرم عضلات گردن تمام زیبائی و تناسب اندام را به هم میریزد و یا به عنوان یك نقص آشكار میشود. عضلات گردن در حساسترین منطقه حیاتی بدن انسان است.
در این ناحیه اعصاب اصلی و رگهای خونرسانی (سرخرگها) و رگهای خونی سیاهرگها كه مسوول بازگشت مواد زائد از سلولها و سموم گازی از آنهاست و همچنین مهرههای گردنی كه شاهرگها، اعصاب اصلی بدن و حیات انسان به آن وابسته است، قرارا دارند. همچنین ساختمان صدا سازی انسان در ناحیه جلوی گلو (سیب آدم) در گردن واقع است. غذا پس از بلع و جویدن از این ناحیه (مری) عبور میكند. نای یعنی محل ورود و خروج هوا در همین ناحیه مستقر است و این ناحیه حیاتی باید كاملا مورد توجه و اهمیت قرار گیرد.
بنابراین بارها و بارها مشاهده شده است كه بعضی از ورزشكاران به ویژه در رشتههای ورزشی غیر از پرورش اندام، وزنه برداری، پاورلیفتیگ، كشتی و جودو دارای گردنی بسیار لاغرند كه هر بینندهای انتظار دارد ورزشكار از گردنی مناسب حجیم برخوردار باشد. در حالی كه در اكثر این ورزشكاران به علت عدم توجه به حركات گردن این ناحیه بسیار لاغذ بوده و از زیبایی لازم برخوردار نیست. استحكام بخشیدن این ناحیه از نقطه نظر اهمیت و موقعیتی كه دارد از آسیب و بروز مشكلات گردنی، عضلانی، عصبی میكاهد.
این مختصات و ویژگیها تنها برای آقایان نیست؛ بلكه برای خانمها نیز صادق است. بعضی از خانمها علاوه بر لاغری شدید در ناحیه گردن داری شانههایی تنگ و ناموزون میباشند كه با كمی تأمل و اراده تمرینی این مشكل به راحتی قابل حل خواهد بود. اینگونه خانمها میتوانند با صرف كمی تمرین گردن و شانه از تناسب اندام و فرم بدنی متناسب و زیبا برخوردار شوند.
افزایش استقامت عضلانی در ناحیه گردن غالباً در رشتههای قدرتی مثل كشتی و جودو از اهمیت بسیاری برخوردار است. هر چند هدف این ورزشكاران حجم عضلانی در ناحیه گردن نیست؛ اما به علت درگیری تكنیكی آنها در رشته ورزشی خود ناحیه عضلات گردن از استقامت عضلانی و نیز رشد قابل قبولی برخوردار میگردند.
در رشته ورزشی پرورش اندام، فیتنس، تناسب اندام و زیبائی اندام رشد عضلات گردن با حجم بیشتر به زیبائیهای بدن میافزاید. متأسفانه شاهد ضعف شدید عضلانی گردنی در ۸۰% ورزشكاران پرورش اندام و قهرمانان (حتی در رده قهرمانی قبل) هستیم.
بنابراین اجرای حركات گردن باید در هر جلسه تمرین برای پیشگیری از آسیب و رشد عضلانی اجرا شود. برای این منظور باید برای هر جهت حركت گردن ۱۵- ۱۲ بار تكرار نمود، حتی بدون وسیله و در صورت عادت به این میزان فشار میتوان با دستگاه و یا تسمه ویژه گردن تمرین كرد.
سرعت اجرای حركات گردن در هر جهت، حتما باید آهسته و آرام و تمركزی باشد، به قسمی كه سائیدگی در مهرههای گردنی مشاهده نشود و یا درد عصبی را به همراه نداشته باشد.
حركات گردن را میتوان ایستاده و نشسته بدون وسیله با تمركز و كنترل شدت انقباض عضلات، ماهها اجرا كرد. پس از عادت كردن به تمرین بالا اكنون میتوان روی میز این حالات را اجرا نمود، این تمرینات را همچنان باید ادامه داد تا سرانجام بتوان با دست در هر جهت گردن علاوه بر انقباض تمركزی، فشار آورده و سوزش عضلانی را احساس كرد. در صورتی كه این تمرین نیز طولانی اجرا گردد، اكنون باید از یار كمكی با فشار تحمل و بدون آسیب نواحی حساس گردن، كمك گرفت. خونسردی و اجرای ملایم حركت یار كمك دهنده نقش مهمی در پیشگیری از آسیب مهرههای گردنی و رگهای عصبی ایفا مینماید. پس از گذشت مدتی اكنون میتوان از تسمه گردن استفاده گردد. انتخاب وزنه باید از سبك به متوسط و در زمان آتی سنگین باشد.
حال كه مدتهای مدیدی از این سیكل و مراحل و چرخه گذشته است میتوان حرك گردن را تغییر داده و روی دستگاههای كششی ویژه آنها را تقویت نمود.
متأسفانه باشگاهداران و مربیان و سازندگان دستگاههای كششی ویژه گردن، به این ناحیه از بدن اهمیتی نمیدهند و به همین علت ضعف گردن در هنرجویان و ورزشكاران در پرورش اندام و اكثر رشتهها بسیار مشاهده میشود. تفاوتی نمیكند كه شما حركات گردن را با دستگاه یا تسمه گردن و یار كمكی و یا بدون وسیله اجرا كنید. مهم آن است كه به هر حال شما به این ناحیه توجه كنید.
بهترین شیوه برای داشتن عضلات گردنی زیبا و برازنده یك ورزشكار به عنوان یك هنرجوی پرورش اندام و یا فیتنسگر آن است كه از روشهای مرحله به مرحله پیشنهادی فوق پیروی كنید. زیرا با وجود تنوع تمرین باید بدون آسیب همچنان به تمرین خود ادامه دهید.