1001 فايده چاي
اخيراً اثبات شده است كه چاي سبز در مقايسه با پليفنولهاي (Polyphenols) شناخته شده در ويتامينهاي آنتياكسيدان مانند E و C مصونيت بسيار بيشتري را در مقابل راديكالهاي آزاد ايجاد ميكند. همچنين چاي سبز به عنوان يك آنتياكسيدان در حدود 6 درصد از چاي سياه مؤثرتر است.
چاي ميتواند تنوع خوبي براي طرفداران پروپاقرص قهوه باشد. آسياييها قرنهاست كه از فوايد نوشيدن چاي سبز براي سلامتي بهره بردهاند. در حال حاضر، مطالعات علمي ثابت كردهاند كه از حدود چهار هزار سال پيش در فرهنگ عامه و نيز در فرهنگ پزشكي از خواص چاي براي رسيدن به سلامتي و حفظ آن استفاده بسيار شده است.
چاي سبز
اخيراً اثبات شده است كه چاي سبز در مقايسه با پليفنولهاي (Polyphenols) شناخته شده در ويتامينهاي آنتياكسيدان مانند E و C مصونيت بسيار بيشتري را در مقابل راديكالهاي آزاد ايجاد ميكند. همچنين چاي سبز به عنوان يك آنتياكسيدان در حدود 6 درصد از چاي سياه مؤثرتر است.
چاي سبز از طريق قراردادن برگ چاي سياه تازه چيده شده در معرض بخار ملايم توليد ميشود، در حالي كه براي توليد چاي سياه برگهاي چاي اكسيده ميشوند كه اينكار موجب نابودي برخي از تركيباتي ميگردد كه داراي اثرات آنتياكسيداني و ضد سرطاني ميباشند (اين تركيبات در چاي سبز باقي ميمانند).
سرطانهاي دستگاه گوارش مانند سرطان معده، روده كوچك، لوزالمعده و سرطان روده بزرگ از انواع سرطانهايي هستند كه چاي سبز در جلوگيري از بروز آنها بيشترين تأثير را از خود نشان داده است. همچنين، كاهش ريسك بروز سرطانهاي ريه، پروستات، مثانه و سرطان پوست را نيز ميتوان به عنوان ديگر فوايد نوشيدن چاي سبز برشمرد.
فوايد ديگر
كاهش كلسترول:
پژوهشگران دريافتهاند كه نوشيدن چاي سبز ميتواند باعث كاهش كلسترول بد خون گردد، و اينكه كساني كه از چاي سبز استفاده ميكنند ميتوانند تقريباً دو برابر افراد ديگر (كه از چاي استفاده نميكنند) غذاهاي حاوي كلسترول استفاده كنند، ولي در عين حال مقدار كلسترول خونشان در مقايسه با افراد ديگر يكسان باقي بماند. اين نكته ميتواند براي بدنسازاني كه در خارج از فصل مسابقات مقادير زيادي از غذاهاي با كلسترول بالا مصرف ميكنند بسيار حائز اهميت باشد.
چاي سبز بارها مورد آزمايش قرار گرفته، و اين مسأله اثبات شده است كه ميتواند در كاهش فشار خون و نيز بهبود وضعيت قربانيان حملات قلبي بسيار سودمند باشد.
كاهش قند خون
بيماران ديابتي ميتوانند با نوشيدن چاي شاهد كاهش قند خونشان باشند. ممكن است شما از قبل با روشهاي رژيمي كنترل قند خون آشنايي داشته باشيد، ولي با افزودن چاي به رژيم خود ميتوانيد هميشه قند خونتان را ثابت نگه داريد.
مقابله با عوامل ويروسي و باكتريايي
مشاهده شده است كه چاي سبز مانع از گسترش بيماريها ميگردد. برخي تركيبات موجود در چاي (tea catechins) چنان خواص ضد ويروسي و ضد باكتريايي قوي دارند كه باعث ميشوند چاي در درمان هر چيزي (از پوسيدگي دندان گرفته تا ايدز) مؤثر واقع شود.
از ميان ديگر فوايد چاي ميتوان به طور خلاصه به موارد زير اشاره كرد:
* بهبود ساختار خوني
* جلوگيري از بروز آرتروز و پوكي استخوان
* بهبود ساختار استخواني
* جلوگيري از ايجاد لختههاي خطرناك خوني
* جلوگيري از بروز ديابت نوع 2 و كمك به درمان آن
* مفيد براي افراد مبتلا به بيماري پاركينسون
* جلوگيري از بروز مشكلات تنفسي
* سوزاننده كالري: از آنجا كه چاي سبز در كنترل وزن مؤثر است، بايد هميشه به عنوان بخشي از يك رژيم غذايي سالم مصرف گردد. چاي سبز باعث افزايش مصرف انرژي گشته و با استفاده از خواص ترموژنيكي كه دارد، موجب افزايش نرخ چربيسوزي ميگردد.
ويتامينها و مواد معدني
ويتامينهاي موجود در چاي
* ويتامين B1 (تيامين): با تبديل غذا به انرژي در توليد انرژي دخالت مستقيم دارد. باعث افزايش اشتها و بهبود فرآيند هضم غذا گرديده و براي رشد و توليد مثل ضروري است.
* ويتامين B2 (ريبوفلاوين): مفيد در سلامت پوست، چشمها، سيستم عصبي و متابوليسم انرژي
* ويتامين B6: به آزادسازي انرژي از غذا كمك كرده و متابوليسم پروتئين را افزايش ميدهد.
* ويتامين C: در درمان زخمها و بهبود شكستگيها مؤثر است. همچنين، با برخي از عفونتهاي ويروسي و باكتريايي شايع مقابله ميكند.
* ويتامين K: از لختهشدن خون جلوگيري كرده و به ايجاد متابوليسم استخواني كمك ميكند.
* كاروتن: طي فرآيند هضم به ويتامين A تبديل ميشود. در سلامت پوست و تقويت بينايي مؤثر است.
* فوليك اسيد: كمك به شكلگيري سلولهاي قرمز خون و ژنها
مواد معدني (چاي سرشار از مواد معدني است)
* منگنز: براي رشد و نمو بدن حياتي است.
* پتاسيم: براي حفظ ضربان قلب منظم و عادي ضروري ميباشد.
* روي: در فرآيند توليد مثل مؤثر بوده و به التيام زخمها كمك ميكند.
* فلورين: از دندانها محافظت كرده و باعث تقويت استخوانها ميگردد.
پليفنولها (چاي سرشار از مواد آنتياكسيدان ميباشد)
* فلاونويدها و كاتچينها (يك تركيب شيميايي كه از برخي گياهان استخراج شده و از نظر شيميايي وابسته به فلاونها ميباشد: (CATECHINS) هر دو از تركيبات پليفنوليك هستند كه با عوامل ايجاد بيماريها قلبي و راديكالهاي آزاد سرطانزا مقابله ميكنند.
با توجه به مطالب ذكر شده در اين مقاله و ديگر تحقيقات به عمل آمده در خصوص اثرات چاي، چنين به نظر ميرسد كه مصرف مداوم و به اندازه چاي در رژيم روزانه ميتواند در درمان بسياري از بيماريهاي ريز و درشتي كه گريبانگير افراد جامعه است، بسيار مؤثر باشد. از طرف ديگر، ورزشكاراني كه تمرينات شديدي را دنبال ميكنند نيز بايد در رژيم روزانه خود جاي خاصي براي چايباز كنند تا از اثرات بيشمار آن بينصيب نمانند.
منبع: اينترنت