لاغرها بخوانند
هنگامیکه فردی میزان اثری دریافتی بدنش کمتر از حدی باشد که مورد نیاز بدن او است، وزن او کم شده و در صورت استمرار، به فردی لاغر تبدیل میشود.
لاغری عموماً در بین افراد عصبی، پرهیجان و افراد فعال بیشتر دیده میشود. دیده شده است که بهعلت داشتن عادات غذائی غلط، عدم انتخاب درست غذا و یا نامرتب بودن وعده غذا، افراد نتوانستهاند انرژی لازم را برای بدن خود دریافت کنند و به این ترتیب وزن بدن آنها کم شده است.
از سوی دیگر عوامل روانی در بعضی افراد موجب پرخوری و در بعضی منجر به کاهش اشتها و کمخوری میشوند. بهطوریکه بعضی از بیماران روانی بهشدت از غذا خوردن خودداری میکنند و بهشدت لاغر میشوند.
بعضی از بیماریها نیز موجب لاغری میشوند، بهعنوان مثال کسانی که دچار تب هستند، معمولاً اشتهای آنها برای خوردن کم میشود، در حالیکه چنین وضعیتی فرد تب دار انرژی بیشتری دارد.
اختلال دستگاه گوارشی در افراد که همراه با تهوع، استفراغ، اسهال است نیز میتواند عامل لاغری باشد.
– توصیه به لاغرها
فرد لاغر لازم است که ابتدا با مراجعه به متخصص رژیم درمان، علت اصلی کاهش وزن بدن خود را بهطور دقیق شناسائی کند و در صورتیکه مشخص شد لاغری بهدلیل فیزیولوژیکی نیست، میتواند با استفاده از رژیم غذائی وزن بدن خود را افزایش دهد.
فرد لاغر برای شروع به افزایش وزن در نخستین گام باید بهخوبی توجیه شده و اراده خود را در این راه بهکار گیرد.
وجود یک ارتباط قوی عاطفی بین بیمار و مسئول رژیم درمان او در این مسیر از ضروریات و عاملی مهم برای توجیه و انگیزش ارادی فرد برای اقدام افزایش وزن است.
تجویز و دریافت ۵۰۰ کالری در روز بیشتر از مقدار مورد نیاز میتواند در هفته حدود ۴۰۰ گرم وزن شخص را افزایش دهد و در صورتیکه فرد لاغر بتواند ۱۰۰۰ کالری بیشتر از میزان مورد نیاز انرژی دریافت کند، اضافه شدن ۸۰۰ گرم در هفته به وزن او امری دستیافتنی است.
همراه با افزایش مقدار انرژی مورد نیاز، معمولاً سایر نیازهای غذائی فرد مانند نیاز به پروتئین، ویتامین و املاح نیز تأمین میشود.
برای مداوای فرد لاغر، در صورت امکان میتواند از برنامه غذائی عادی بیمار استفاده کرد و بهتدریج اصلاحات کیفی و کمی را در آن داد.
برای تأمین ۵۰۰ کالری اضافی برای فرد لاغر میتوان از انواع مواد غذائی استفاده کرد. برای نمونه میتوان با افزودن ۱ لیوان شیر + ۲ تکه نان + ۱ عدد سیبزمینی آبپز و ۳۰ گرم گوشت یا پنیر و یک میوه به رژیم غذائی عادی ۵۰۰ کالری اضافی را بهدست آورد.
افزودن مقدار متناسبی کره، مربا، عسل، و ژله نیز میتوانید به سرعت انرژی دریافتی را افزایش دهد. بهشرطی که بیمار تحمل خوردن این مواد را داشته باشد.
بهتر است که فرد لاغر تعداد دفعاتی که غذا میخورد را افزایش دهد. خوردن ۶ تا ۸ وعده غذائی در شبانهروز معمولاً مناسب است. فرد لاغر پس از رسیدن به وزن ایدهآل میتواند با در پیش گرفتن یک رژیم غذائی مناسب وزن خود را ثابت نگهدارد.