راز سلامتی انسان در شناخت غذاهای مناسب است علت اصلی بیماری دیابت و یا تشدید دیابت مصرف غذاهایی با شاخص گلایسمیک بالا می باشد پس هر چه قدر می توانید شاخص گلایسمیک غذاهای خود را کاهش دهید:
- گلوکز سوخت بدن است و بعد از جذب می بایست وارد سلول ها شود و حامل آن انسولین است
- وقتی غذا می خوریم میزان قند خون بالا می رود و ما احساس سیری میکنیم ولی بستگی به نوع تغذیه بعد از مدتی مجدداً گرسنه می شویم
- غذاها به دو دسته تقسیم می شوند : انرژی زایی تدریجی و فورانی
- وقتی غذایی با انرژی زایی فورانی مصرف می شود قند خون ۲۰ دقیقه بعد به حداکثر و بیشتر از حالت قابل تحمل وبیشتر از نیازبدن بالا می رود
- افت مجدد قند خون سبب احساس گرسنگی، خستگی، سردرد و …. می شود
- این غذاها سبب افزایش شدید انسولین و ساخت چربی از غذاها می شود و برعکس غذاهای با انرژی زایی تدریجی با تشویق بدن به مصرف گلوکز برای کسب انرژی تمایل به ذخیره سازی چربی را از بین برده و با وجود عدم احساس گرسنگی سبب کاهش وزن هم خواهند شد.
شاخص گلایسمیک:
- میوه هایی مانند سیب و انگور علارغم قند فراوان قند خون را کمتر از نان بالا می برند
- پس کربوهیدراتهای موجود در مواد غذایی مختلف اثرات متفاوتی روی قند خون دارند
- دانشمندان امروزه غذاهای زیادی را بررسی و برای آن عددی به عنوان شاخص گلایسمیک معرفی کرده اند
- مواد غذایی دارای شاخص گلایسمیک بالای ۷۰ را مواد با شاخص گلایسمیک بالا و مواد دارای شاخص ۵۶ تا ۶۹ را متوسط و مواد دارای شاخص کمتر از ۵۵ را شاخص گلایسمیک پایین یا غذاهای سبز می شناسند.
اهمیت و مزیت مصرف غذاهای شاخص گلایسمیک پایین:
- غذاهای با شاخص گلایسمیک پایین کمک می کند تا اشخاص وزن شان را کاهش دهند و یا وزن خود را کنترل کنند
- غذاهای با شاخص گلایسمیک پایین حساسیت بدن به انسولین را افزایش می دهد
- کربوهیدراتهایی با شاخص گلایسمیک پایین کنترل دیابت را آسانتر می کنند
- کربوهیدراتهای با شاخص گلایسمیک پایین ریسک بیماری های قلبی عروقی را کاهش می دهند
- کربوهیدراتهای با شاخص گلایسمیک پایین کلسترول بد خون را پایین می آورند
- کربوهیدراتهای با شاخص گلایسمیک پایین گرسنگی را کاهش داده و فرد را مدت طولانی سرحال و شاداب نگه می دارند
- کربوهیدراتهای با شاخص گلایسمیک پایین استقامت و پایداری بدن را بیشتر کرده و فرد را برای فعالیت طولانی مدت آماده می کنند
جدول شاخص گلیسمیک غذاهای مختلف به ترتیب حروف الفبا
ماده غذایی | شاخص |
آب سیب | پایین |
آب گریپ فروت | پایین |
آب نبات | بالا |
آلو و آلوچه | پایین |
آناناس تازه | پایین |
انبه | متوسط |
انگور سبز | پایین |
باقلا پخته شده | بالا |
برنج سفید پخته شده | متوسط |
برنج نیم دانه پخته شده | بالا |
برنج نیم پز | پایین |
بستنی | متوسط |
بیسکویت | متوسط |
پاپ کورن | متوسط |
پرتقال | پایین |
کدو حلوایی | بالا |
پیتزا | متوسط |
جوی پخته شده | پایین |
چوب شور | بالا |
چیپس ساده | پایین |
خرما | بالا |
ذرت کنسرو | متوسط |
رشته | پایین |
زردآلو تازه | متوسط |
زردآلو خشک | پایین |
سبوس برنج | پایین |
جوی دوسر | پایین |
لوبیا | پایین |
سویای پخته شده | پایین |
سیب | پایین |
سیب زمینی | متوسط |
سیب زمینی سرخ شده | بالا |
شکلات | پایین |
شیر و شیر کاکائو | پایین |
شلغم | بالا |
طالبی | متوسط |
عدس پخته شده | پایین |
عسل | متوسط |
کراکر(نوعی بیسکویت) | بالا |
کشمش | متوسط |
کمپوت زردآلو | متوسط |
کمپوت گلابی | پایین |
کمپوت هلو | متوسط |
کنسرو عدس | پایین |
کنسرو لوبیا چیتی | پایین |
کنسرو لوبیا قرمز | پایین |
کیک ساده | متوسط |
کیوی | پایین |
گریپ فروت | پایین |
گلابی | پایین |
گیلاس | پایین |
لوبیا همه نوع | پایین |
ماست کم چرب | پایین |
ماکارونی درشت | پایین |
ماکارونی نازک | متوسط |
مربای زردآلو | متوسط |
موز | متوسط |
نان باگت | بالا |
نان تافتون | متوسط |
نان سفید و نان سوخاری | بالا |
نان قندی سبوس | پایین |
نخود پخته | پایین |
ورمیشل | پایین |
ویفر | بالا |
هلو | پایین |
هندوانه | بالا |