• استروئیدها: ساختار استروئیدها از سه حلقه شش ضلعی فنانترن و یک حلقه پنج ضلعی هستند. از میان مهم‌ترین استروئیدهایی که در طبیعت دیده می‌شوند، اسیدهای صفراوی ، هورمونهای جنسی ، هورومونهای قسمت قشری غدد فوق کلیوی و ویتامین D و کلسترول را می‌توان نام برد. استروئیدها به مقدار بسیار کم در سلولها موجودند و فقط یک نوع آنها که بطور کلی استرول نامیده می‌شود، بسیار فراوان است. کلسترول فراوان‌ترین نوع استرولها در بافتهای حیوانی است. کلسترول در گیاهان دیده نمی‌شود. استرول موجود در گیاهان به نام فیتوسترولها مشهورند. قارچها و مخمرهاحاوی استرولهایی به نام میکو استرول هستند. در این دسته ارگوسترول را می‌توان نام برد که به ویتامین D تبدیل می‌شود. 
  • ترپنها: به مقدار جزیی در سلولها وجود دارند. ترپن ممکن است دارای ساختمان خطی یا حلقوی باشد. ویتامین A ، کاروتنها ، بیشتر اسانس ها و ویتامین E و ویتامین K از ترپنها مشتق می‌شوند.

لیپو پروتئین ها

لیپیدهای قطبی با پروتئین های خاصی ترکیب شده و لیپید پروتئین ها را می‌سازند. مانند لیپو پروتئینهای پلاسمای خون که نقش حامل مواد مختلف را دارا می‌باشند. برخی لیپیو پروتئینها دارای لیپیدهای خنثی مانند گلیسرول و آسترهای آن هستند. این ترکیبات وسیله انتقال چربی ها از روده کوچک به کبد به بافت چربی و دیگر بافتها هستند. طبقه بندی لیپو پروتئین ها بر مبنای وزن مخصوص آنها انجام می‌گیرد.

پروستا گلاندین ها
این ترکیبات که برای نخستین بار در مایع منی و غده پروستات یافت شدند، از یک اسید چرب غیر اشباعی 20 کربنه به نام اسید آراشیدونیک مشتق شده‌اند. این ترکیبات انواع مختلفی دارند که تاکنون متجاوز از 14 نوع پروستاگلاندین در مایع منی انسان و تعداد دیگری در سایر بافتها یافت شده است. پروستاگلاندینهای گروه E ، گروه F و گروه A و B نمونه این ترکیبات هستند. پروستاگلاندینها دارای اثرات فیزیولوژیک مختلفی مانند کاهش فشار خون ، تنظیم عبور یونهای مختلف از غشای سیناپس های عصبی و خنثی سازی اثر برخی هورمون ها می‌باشند.

میسل ها
لیپیدهای قطبی مانند اسیدهای چرب ساده و صابونها در محلولهای آبگون پخش شده و میسلها را بوجود می‌آورند که در آنها انتهای هیدروکربنی چون آبگریزند (هیدروفوب) از محلول آبگون رانده شده و ایجاد یک فاز آبگریز داخلی می‌کند و در نتیجه انتهای آب دوست (هیدروفیل) آنها به طرف خارج گرایش می‌یابد. تری آسیل گلیسرولها و کلسترول خود به خود تشکیل میسل نداده ولی در ساختمان مسیلی وارد شده و میسلهای مخلوط را می‌سازند. میسل ها ممکن است تک لایه یا دو لایه باشند.

مشخصات فیزیکی و شیمیایی اسیدهای چرب

اسید چرب ترکیبی با طول زنجیره کربنی مشخصی نیست که مشخصات دقیقی هم داشته باشد. از این رو مشخصات آن به نسبت نوع اسید چرب و طول زنجیره و نوع پیوند تغییر می‌کند. برای توضیح شفاف‌تر این موضوع، مقایسه بین کره و روغن زیتون می‌تواند مقایسه جالبی در همین بحث باشد. با توجه به این که هر دو این روغن‌ها، اسید چرب را در خود گنجانده‌اند، اما نوع اسیدچرب‌های موجود در آن‌ها و ویژگی‌های آن‌ها با هم متفاوت است. در ادامه برای بررسی بهتر، مشخصات فیزیکی و شیمیایی اسیدهای چرب را با هم مرور می‌کنیم:

ویژگی شرح و محدوده/مقادیر نمونه توضیحات/مثال‌ها
فرمول مولکولی اسید چرب CₙH₂ₙO₂ (تعداد کربن‌ها متغیر است)

مثال پالمیتیک اسید  C16H32O2، استئاریک اسید  C18H36O2

نشان‌دهنده تعداد اتم‌های کربن، هیدروژن و اکسیژن
وزن مولکولی متفاوت بسته به نوع اسید چرب

مانند پالمیتیک اسید 256.42 گرم‌برمول، اولئیک اسید 282.46 گرم‌برمول

افزایش وزن مولکولی با افزایش تعداد اتم‌های کربن در زنجیره
حالت فیزیکی برای اسیدهای چرب اشباع در دمای اتاق جامد و برای اسیدهای چرب غیراشباع در دمای اتاق مایع  
نقطه ذوب متفاوت بسته به نوع اسید چرب

مثال: اسیدهای اشباع: پالمیتیک اسید ~ °C 63 ؛ اسیدهای غیراشباع: اولئیک اسید 13-14°C

درجه اشباع و طول زنجیره تاثیر مستقیمی بر نقطه ذوب دارند؛ اسیدهای غیراشباع به دلیل وجود پیوند دوگانه دارای نقطه ذوب پایین‌تر هستند.
نقطه جوش به دلیل تجزیه حرارتی، نقطه جوش دقیق معمولاً تعیین نمی‌شود؛ بیشتر با پایداری حرارتی ارزیابی می‌شود. در شرایط عادی، اسیدهای چرب قبل از رسیدن به نقطه جوش دچار تجزیه می‌شوند.
چگالی تقریبا 0.85 تا 0.95 گرم بر سانتی‌مترمکعب چگالی وابسته به زنجیره و میزان اشباع است؛ اسیدهای با زنجیره بلند ممکن است چگالی متفاوتی داشته باشند.
حلالیت در آب بسیار پایین؛ عملا نامحلول در آب

 

زنجیره هیدروکربنی بلند، حلالیت در آب را کاهش می‌دهد؛ اما در حلال‌های آلی مانند اتانول یا کلروفرم قابل حل است.
ضریب شکست بسته به نوع اسید چرب متفاوت؛

به عنوان مثال، ضریب شکست اولئیک ~1.429 در °C 20

این ویژگی برای تعیین خلوص و مشخصات نوری اسیدهای چرب مورد استفاده قرار می‌گیرد.
pKa معمولاً بین 4.8 تا 5.0 برای گروه کربوکسیلیک مقدار pKa نشان‌دهنده قدرت اسیدی گروه کربوکسیلیک است که بر رفتار در محیط‌های مختلف تأثیر می‌گذارد.
ارزش ید (Iodic Value) برای چربی‌های اشباع، مقدار صفر؛ برای چربی‌های غیراشباع مانند اسید اولئیک: ~I₂/100g 85–90 شاخصی برای سنجش درجه غیراشباعیت؛ هرچه مقدار ید بالاتر باشد، غیراشباعیت بیشتر است.
ارزش اسیدی (Acid Value) معمولاً بین 1 تاmg KOH/g  5 در اسیدهای چرب تصفیه‌شده نشان‌دهنده میزان اسیدهای آزاد موجود در نمونه؛ شاخص کیفیت محصول.

 

این ویژگی‌ها باعث می‌شوند اسیدهای چرب در صنایع مختلف، از تولید صابون گرفته تا بیودیزل، کاربرد داشته باشند. اما چطور این ترکیبات تولید می‌شوند؟