به طور کلی اگر افراد بخواهند خوابی راحت و آرام را در طول شب تجربه کنند باید در وعده شام از مصرف غذاها و خوراکیهای محرک بپرهیزند…
بهتر است غذاهای حاوی ادویه فراوان، خوراکیهای تند، شور، سرخکردنیها و مواد غذایی سرشار از افزودنی مانند انواع فستفودها تا حد امکان از برنامه غذایی کسانی که دوست ندارند دچار بیخوابیهای شبانه شوند، حذف بشود.
از طرف دیگر مصرف غذاهای پرچرب در وعده شام، حس سنگینی را برای افراد به دنبال دارد و اجازه داشتن خوابی خوب و آرام را به آنها نخواهد داد. با این حساب میتوان گفت هرچه وعده غذایی شام ما سبکتر و هضم و جذب آن در بدن سادهتر باشد، تجربه خواب بهتری هم به سراغمان خواهد آمد.
بد نیست بدانید چربیها جزو آن گروه از مواد غذایی هستند که مدت ماندگاریشان در دستگاه گوارش به خصوص معده از سایر خوراکیها مانند کربوهیدراتها و پروتئینها بیشتر است و همین امر باعث ایجاد حس سنگینی و پری پس از مصرف غذاهای چرب میشود. حتماً میدانید حس سنگینی و پری هم از جمله عوامل مختلکننده خواب راحت به شمار میروند.
افزودنیهای موجود در فستفودها هم شرایط مناسب برای خواب را در افراد از بین میبرند. حالا هر چقدر زمان مصرف غذاهای محرک به ساعت خواب نزدیکتر باشد، امکان ایجاد بیخوابی در فرد بالاتر میرود. به همین دلیل توصیه دیگر ما این است که تا میتوانید فاصله مناسبی را بین شام و خوابتان ایجاد کنید تا پیش از خوابیدن، غذایتان به خوبی هضم شود. مصرف چای، قهوه، نسکافه و انواع نوشیدنیهای کولادار که حاوی کافئین هستند هم میتواند باعث ایجاد اختلال در خواب شود. به عبارت سادهتر ترکیبهای کافئینی میتوانند باعث هوشیار و بیخواب شدن فرد شوند.
اگر در شیفت شب کار میکنید، مصرف چای، قهوه و شکلات به دلیل ترکیبهای محرکی که دارند و فرد را هوشیار میکنند و باعث کاهش خطاها و خطرهای ناشی
از خوابآلودگی میشوند، برای شما خوب است اما برای کسانی که میخواهند خواب راحتی داشته باشند به خصوص کسانی که در ابتدای خواب دچار بیخوابی میشوند، مناسب نیست
نکته دیگر در مورد خوراکیهایی است که میتوانند به بالا بردن کیفیت خواب کمک کنند. در میان خوراکیهای مختلف، شیر گرم، ماست کمچرب، موز و سیب میتوانند به داشتن خوابی راحت در فرد کمک کنند. به بیان سادهتر اسیدیته تریپتوفان این خوراکیها زیاد است؛ تریپتوفان در بدن به سروتونین تبدیل میشود؛ سروتونین هم حس خمودگی و لختی مناسبی را در بدن ایجاد میکند و باعث میشود که حس خوابآلودگی بیشتری به سراغ فرد بیاید، بنابراین برای داشتن خوابی راحت میتوان نوشیدن یک لیوان شیر ولرم یا ماست کمچرب را به افراد توصیه کرد. البته بهتر است که شیر را فقط کمی گرم و از جوشاندن آن خودداری کنید. همانطور که عنوان شد، مصرف موز و سیب هم کمی قبل از خواب میتواند همین حس خوابآلودگی را برایتان ایجاد کند.
بین شام و خواب چقدر فاصله بیندازیم؟
برخی از افراد عادت دارند شام را بین ساعتهای ۹ تا ۱۱ شب بخورند. این عادت گرچه توصیه نمیشود اما گاهی چارهای برای آن نیست زیرا اعضای یک خانواده زودتر از این ساعت نمیتوانند گرد هم بیایند پس به ناچار ساعت خوردن شام به تعویق میافتد و دیرهنگام میشود. این عادت نه تنها در ایرانیها بلکه در اسپانیاییها نیز به عنوان یک شاخص وجود دارد و از معایب آن باید گفت ۲ مسئله در این میان مطرح است؛ مسئله اول اینکه حداقل بین ساعت مصرف شام و خواب ۳ ساعت فاصله زمانی وجود داشته باشد. یعنی اگر ساعت ۱۱ شام میخورید و ۵/۱۱ میخوابید این عادت اصلاً درست نیست. باید در نظر بگیرید که بین صرف شام و خواب، فاصله ۳ ساعتهای را رعایت کنید. در غیر این صورت مصرف شام سبب افزایش وزن بیشتر و چاقیتان میشود. امروزه نیز یکی از معضلاتی که به عنوان علل چاقی مطرح است مصرف شام سنگین و زیاد در ساعات پایانی شب قبل از خواب است.
در میان خوراکیهای مختلف، شیر گرم، ماست کمچرب، موز و سیب میتوانند به داشتن خوابی راحت در فرد کمک کنند
غیر از دیر شام خوردن مسئله دوم مقدار غذای مصرفی در این وعده است. اگر شام دیر و به مقدار زیاد خورده شود چون بعد از آن تحرکی وجود ندارد از یک سو سبب چاقی میشود و از سوی دیگر احساس سیری کاملی را در فرد به وجود میآورد که در نتیجه صبح تمایلی به مصرف صبحانه نخواهد داشت. صبحانه نخوردن هم از سوی دیگر سبب چاقی میشود. اگر کل وعدههای غذایی را بین صبحانه، ناهار و شام و دو میانوعده تقسیم میکنید، وعده شام باید کمترین مقدار را داشته باشد و حدود ۲۰ درصد از کل نیاز روزانه از طریق شام دریافت شود.
در وعده شام گرچه توصیه بر آن است که میزان کمتری مواد غذایی بخورید اما باید در آن از گروه نان و غلات، گوشت، سبزیها و لبنیات به صورت ماست یا دوغ استفاده کنید.
در مورد میوهها نیز بهتر است آنها را همراه با شام میل نکنید اما یکی دو ساعت بعد از آن میتوانید میوه بخورید و لازم نیست بین خوردن میوه و شام فاصلهای بیندازید چون میوهها حاوی مواد معدنی و ویتامینها هستند و قابلیت جذب بالایی دارند و نیاز چندانی به مرحله هضم پیدا نمیکنند. اما نان و غلات یا گوشت برای هضم به زمان نیاز دارند و باید قبل از خواب اجازه بدهید هضم و جذب شوند تا سبب چاقی نشوند و به دنبال آن شما را دچار نشانگان متابولیک و بیماریهای مزمن نکنند.
خیلی از ما ایرانیها عادت داریم بعد از صرف شام و قبل از خواب، فنجانی چای بنوشیم. این عادت گرچه رایج است اما صحیح نیست و میتواند بر کیفیت خواب اثر منفی بگذارد. مواد محرک کافئینداری مانند چای، قهوه، نوشابههای کولادار و شکلات و ترکیبهایی از این قبیل، حتی اگر ۳-۲ ساعت قبل از خواب مصرف شوند، روی خواب خوب اثر منفی میگذارند، بنابراین بهترین نوشیدنیها برای صرف با وعده شام و قبل از خواب، دوغ یا آبمیوه هستند.
اگر در شیفت شب کار میکنید، مصرف چای، قهوه و شکلات به دلیل ترکیبهای محرکی که دارند و فرد را هوشیار میکنند و باعث کاهش خطاها و خطرهای ناشی از خوابآلودگی میشوند، برای شما خوب است اما برای کسانی که میخواهند خواب راحتی داشته باشند به خصوص کسانی که در ابتدای خواب دچار بیخوابی میشوند، مناسب نیست.
مصرف مایعات قبل از خواب برای کسانی که مشکل بزرگی پروستات دارند، میتواند مشکلساز باشد و بیداریهای مکرر برای دفع ادرار، کیفیت خوابشان را کاهش میدهد. پس بهتر است که ۳-۲ ساعت قبل از خواب، زیاد مایعات مصرف نکنند
گاهی گفته میشود برخی نوشیدنیها مانند دوغ یا شیر قبل از خواب به کیفیت هرچه بیشتر آن کمک میکنند. البته این موضوع نیز به عادت فرد برمیگردد. اگر فردی با نوشیدن شیر خواب بهتری را تجربه میکند، باید آن را تکرار کند اما ممکن است مصرف این نوشیدنی در شخصی دیگر باعث افت کیفیت خواب شود. گرچه گفته میشود مصرف شیر خوب است اما شیر کاکائو یا شیر قهوه، گزینههای خوبی نیستند و بهتر است از مصرف آنها قبل از خواب پرهیز شود. به هر حال مصرف آب خالص بر هر نوشیدنی دیگری ارجحیت دارد.
البته مصرف مایعات قبل از خواب برای کسانی که مشکل بزرگی پروستات دارند، میتواند مشکلساز باشد و بیداریهای مکرر برای دفع ادرار، کیفیت خوابشان را کاهش میدهد. پس بهتر است که ۳-۲ ساعت قبل از خواب، زیاد مایعات مصرف نکنند.
بهرمندی از یک برنامه غذایی مناسب ضامن سلامت عمومی بدن شماست. این امر به ویژه زمانیکه فرد با ناراحتی و بی نظمی هایی در خوابیدن مواجه می شود، از اهمیت بیشتری برخوردار می شود. همانطور که می دانید غذا جزء مواردی است که در نحوه خوابیدن افراد تاثیر می گذارد. در تحقیقی که چندی پیش پیرامون خواب نوزادان انجام گرفت، پژوهشگران به این نتیجه رسیدند که بییخوابی کودک تنها با حذف شیر گاو از برنامه غذایی او به طور کلی از بین می رود.
برخی غذاها احساس خواب آلودگی را تقویت نموده و برخی باعث ایجاد بی خوابی می شوند.
غذاهایی که خواب راحتی را به شما هدیه می دهند عبارتند از:
غذاهایی که شامل مقدار زیادی کلروفیل هستند، مانند سبزیجات دارای برگ های سبز – که می توانید آنها را به صورت بخارپز یا پخته مصرف نمایید.
خزه های کوچک مانند کلورا (خزه هاى سبز و تک یاخته اى جنس Chlorella که بسیار ریز بوده و از نظر پروتئین و چربی ها و کربوهیدرات ها غنی هستند) و اسپیرولینا
صدف های خوراکی – که می توانید آنها را از فروشگاههای توزیع مواد دریایی تهیه نموده و به عنوان مکمل غذایی مصرف نمایید.
غلات: گندم سبوسدار، برنج، و جو که همگی دارای اثر آرام بخش بر روی سیستم عصبی بدن هستند و میزان کربوهیدارات موجود در این مواد سبب افزایش سروتین در بدن می شود و خواب بهتری را مژده می دهند.
همه نوع قارچ
میوه ها به ویژه توت سفید و لیمو که سبب ایجاد آرامش ذهنی می شوند.
دانه های خوراکی: به ویژه تخم عناب – جوشانده عناب از گذشته به عنوان شربتی برای آرامش روح بوده و همچنین برای ناراحتی های قلبی نیز مفید است.
شوید
ریحان
موادی نظیر نان، کلوچه، و شیرینی کشمشی که سرشار از کربوهیدراتهای غنی شده می باشند بر روی خواب تاثیر مثبت دارند چراکه سبب ترشح سروتین که خواب آور است می شوند.
یکی از قدیمی ترین و موثرترین درمانهای بیخوابی نوشیدن یک لیوان شیر گرم به همراه یک قاشق عسل می باشد. شیر دارای ماده ای به نام تریپتوفان می باشد که در بدن سروتین ایجاد کرده و نهایتاً احساس خواب آلودگی و عدم تمایل به حرکت را در فرد ایجاد می کند.
کاهو هم در این زمینه شهرت خوبی دارد. این اثر به دلیل مواد آرام بخشی است که در کاهو وجود دارد. همچنین ماده خاصی به نام هیوسکیارنین در کاهو وجود دارد که سبب شل شدن و آرامش عضلات بدن می شود. اگر شما جزء افرادی هستید که از ناراحتی های خواب رنج می برید، حتماً باید کاهو را در رژیم غذایی خود بگنجانید. بهتر است که وعده غذایی شما شامل موادی نظیر بنشن، مخمر آب جو، ماهی و یا مرغ باشد. این غذاها حاوی ویتامین B3 یا (نیاسین) هستند و اگر با مقدار کمی آب لیمو مخلوط شوند هم طعم بهتری پیدا می کنند و هم خواب خوشی را برای شما به همراه خواهند داشت.
و اما غذاهایی که باید از آنها پرهیز کنید عبارتند از:
قهوه
چای
غذاهای تند و فلفلی
نوشابه های گازدار
شکلات
داروهای محرک
الکل
کربوهیدرات های تصفیه شده ( ویتامین B موجود در این مواد در حین فرایند پالایش از بین می رود. )
غذاهایی که شامل افزودنی های مجاز هستند
مواد غذایی که شامل مواد نگهدارنده هستند
مواد غیر آلی که حاوی افت کش ها هستند
غذاهای کنسرو شده
شکر و مواد غذایی که حاوی شکر بسیار زیادی هستند. این مواد سبب تسریع گردش خون می شوند و انرژی نهفته افراد را افزایش می دهند.
موادی که در معده گاز ایجاد کرده، سبب ایجاد سوزش معده، و سوء هاضمه می شوند، مانند: غذاهای پرچرب، پر ادویه، خیار، سیر
غذاهایی نظیر گوشت که حاوی پروتئین بالا هستند و سنتز سروتین را در بدن متوقف می سازند و حالت هشیاری ایجاد می کنند.
نمک اسید گلوتامیک (MSG) که اغلب به وفور در غذاهای چینی یافت می شود. این ماد سبب تحریک افراد می شود
استفاده از سیگار و تنباکو – نیکوتین موجود در این مواد به عنوان ماده محرکی شناخته می شود که سبب ایجاد بی خوابی و بد خوابی در افراد می شود.
میزان تحریک پذیری بدن نسبت به کافئین در افراد مختلف کاملاً متفاوت است و این امر به آن بستگی دارد که بدن با چه سرعتی قادر به حذف کافئین می باشد. برخی از افراد آنقدر حساس هستند که میزان کمی کافئین که در قهوه ها و یا شکلات های بدون کافئین هم وجود دارد سبب ایجاد بی خوابی در آنها می شود.
الکل نیز اختلالات زیادی را در بدن ایجاد می کند. البته علاوه بر اینکه سبب ایجاد آدرنالین می شود اما از سوی دیگر مانع انتقال تریپتوفان به مغز می شود. مغز برای تولید سروتین نیازمند تریپتوفان می باشد و همین امر سبب ایجاد اختلالاتی در سیستم عصبی می شود.
افرادی که دچار بیماری های خواب هستند بهتر است شب ها از وعده های غذایی سبک تر استفاده کنند.
توصیه های نهایی
اگر می خواهید خواب خوب شبانه را تجربه کنید، یک عصرانه سرشار از کربوهیدرات میل کنید و سعی کنید برای شام چیزی نخورید.
هنگام غروب می توانید موادی نظیر گوشت بوقلمون، موز، انجیر، خرما، ماست، شیر، ماهی، و یا کره گیاهی بخورید. این غذاها شامل مقدار زیادی تیروپتوفان هستند. خوردن کمی گریپ فروت هم در به خواب رفتن مفید است.
از خوردن گوشت قرمز، پنیر پیتزا، شکلات، بادنجان، کلم آغشته به سرکه، شکر، سس، اسفناج، گوجه فرنگی، و شراب که سبب آزاد سازی نوروپاینفرین (محرک عصبی) می شوند پرهیز کنید.
دستگاه گوارش شبها روند آرامتری دارد، بنابراین هضم غذاها در شب سخت تر و نیازمند زمان بیشتری است. از خوردن وعده های غذایی سنگین در زمان خواب جداً خودداری کنید.
چگونه از افت شبانه قند خون جلوگیری کنیم
افت شبانه قند خون یکی از دلایل ایجاد بی خوابی مزمن است. زمانیکه میزان گلوکز بدن در شب کاهش پیدا می کند، بدن هورمون هایی را ترشح می کند که گلوکز بیشتری تولید نمایند و این خود سبب تحریک سلول های عصبی مغز می شود و در حقیقت به عنوان یک علامت طبیعی برای هشدار به منظور مصرف غذا به شمار می رود.
تعداد بسیار زیادی از افراد به دلیل استفاده مکرر از کربوهیدرات های تصفیه شده دچار بیماری هایی نظیر دیابت و یا هایپوگلیکمیا هستند. این افراد برای حذف افت قند خون در طول شب می توانند از جو، غلات، نانهای سبوسدار، کلوچه و کربوهیدارت های مرکب استفاده کنند. این غذاها نه تنها میزان قند خون را ثابت نگه می دارند بلکه با افزایش ترشح سروتین خواب آرامی را نیز به فرد هدیه می دهد