کم خونی فقر آهن بیماری بسیار شایعی است که بیشتر در زنان و کودکان بروز میکند.در این بیماری،به علت نبود آهن کافی،بدن قادر به ساختن هموگلوبین نیست .از علائم این کمخونی،رنگ پریدگی است که به خصوص در زیر پلک و کف دست مشهود است.همچنین فرد در این کمخونی دچار خستگی و بیحالی میشود و در حالت شدید آن ،ناخنها قاشقی شکل میشوند.
رژیم غذایی غنی از آهن همراه با مکمل آهن، اغلب برای افرادی که دچار کم خونی فقرآهن هستند توصیه میشود.خانم ها و دخترها و بچه های در حال رشد بخصوص بچه های زیر 2 سال به شدت در معرض ابتلاء به كم خونی فقر آهن هستند و باید منابع غذایی آهن دار، زیاد دریافت كنند.
منابع غذایی آهن دار عبارتند از: گوشت، جگر، تخم مرغ، حبوبات، مغزها، میوههای خشك و سبزیهای برگ سبز تیره مثل اسفناج.
جذب آهن از غذا تحت تاثیرعوامل مختلفی است. بعضی عوامل در رژیم غذایی جذب آهن را کاهش و بعضی افزایش میدهند.
آهن موجود در فرآوردههای گوشتی جذب خوب و بالایی دارد ولی آهن موجود در منابع گیاهی جذبش پائین است و اگر بخواهیم جذب آهن منابع گیاهی مثل اسفناج را افزایش دهیم، باید منابع گیاهی را همراه با كمی گوشت و یا همراه با مواد غذایی حاوی ویتامین ث مصرف كنیم. مثلاً روی غذا آب لیمو ترش بچكانیم یا بعد از غذا میوه بخوریم.
عوامل کاهنده جذب آهن عوامل افزاینده جذب آهن
چای و قهوه
سبزیجات حاوی اگزالات مثل اسفناج،چغندر و ریواس
سبوس غلات
گوشت
میوه جات مثل پرتقال،طالبی،توت فرنگی،گریپ فروت و …
سبزیجات مثل بروکلی،گوجه فرنگی،فلفل سبز و …
بهتر است یكساعت قبل از غذا و دو ساعت بعد از غذا چای بخوریم چون مانع جذب آهن غذا میشود.
در کودکان باید از 6 ماهگی (همزمان با شروع غذای كمكی) دادن قطره آهن را شروع كنیم و تا پایان 2 سال ادامه بدهیم. زنان باردار هم باید از 4 ماهگی تا 3 ماه پس از زایمان روزی یك عدد قرص آهن بخورند، ولی سایر گروههای سنی اگر میدانند كه دریافت آهنشان پائین است در سن دبستان و راهنمایی باید 3 ماه از سال، هفته ای یك عدد قرص آهن بخورند. (كلاً 12 عدد قرص آهن) و برای سن دبیرستان به بالا 4 ماه از سال . خوردن هفتهای یك عدد قرص آهن توصیه میشود. (یعنی كلاًپ 16 عدد قرص) .