از آنجایی که دو محصول EPA و DHA پیش سازهای ایکوزانوئیدها می باشند و این ماده در فسفولیپدهای سلول های مغزی وجود دارد ، مصرف غذایی روزانه آن از اهمیت زیادی برخوردار است .
– مصرف بالای روغن ماهی به میزان ۹۰۰میلی گرم در روز می تواند EPA و DHA را تامین نماید ، که این مقدار برای سلامتی سیستم قلبی- عروقی مناسب است.
– برای کاهش غلظت تری گلیسریدها مصرف روزانه ۳ تا ۴ گرم روغن ماهی (بسته به خلوص آن) لازم است.
– مصرف هفته ای ۲ بار ماهی توسط انجمن قلب امریکا توصیه می گردد.
۱) Eicosapentanoic Acid (EPA,20:5n-3)
۲) Docosahexanoic Acid (DHA,22:6n-3)
۳) Prostaglandin E2 4) Thromboxane A2
۵) Leukotriene B4
۶) Dietary Recommended Index
تداخل داروئی
اگر چه مطالعات بر روی تداخل دارویی کامل نگردیده است ، ولی به نظر می رسد که تداخلاتی وجود داشته باشد، به خصوص این که اسیدهای چرب امگا-۳ باعث پیش گیری از لخته شدن خون می گردد و تجمع غلظت بالای آن می تواند باعث خونریزی گردد.
– در افرادی که داروهای ضد انعقادی مصرف می کنند ، مصرف دوز بالای روغن ماهی توصیه نمی گردد.
– داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAID) مانند بروفن و آسپرین اگر با مقدار زیادی روغن ماهی مصرف کردند ، احتمال خونریزی را افزایش می دهد.
– مصرف همزمان روغن ماهی و داروی پنتوکسی فیلین(pentoxifyline) ممکن است انعقاد پذیری خون را مختل می دهد.
منابع غذائی
روغن ماهی که منبع تامین EPA و DHA می باشد ، از ماهیهای آب سرد تامین می گردد که شامل موارد زیر می باشد:
- Cod
- Tuna
- Salmon
- Halibut
- Shark
- Mackerel
- Herring
- Bluefish
- Flounder
- Swordfish
- انواع خاصی از صدف داران مانند میگو اغلب حاوی اسیدچرب امگا-۳ می باشند.
- معمولا” در مکمل های غذایی حاوی اسیدچرب امگا-۳ ، میزان ماده موثره EPA و DHA روی برچسب آن ها ذکر گردیده است.
روغن ماهی مغز را جوان نگه میدارد
(محققان دریافتند اسیدهای چرب موجود در روغن ماهی میتواند با حفظ سلامت قوای ادراکی مغز از ابتلا به بیماریهایی مانند آلزایمر پیشگیری کند.
اسید دوکوزاهگزانوئید و اسید چرب امگا ۳که در ماهی های آب سرد مانند ماهی آزاد ، ساردین و ماهی خالدار یافت میشود از میزان پروتئینی که باعث تشکیل پلاکهای آسیب رسان در مغز در بیماری آلزایمر میشود ،میکاهد.
نوعی اسید دوکوزاهگزانوئید موسوم به “نوروپکتین “d1در مغز انسان ساخته میشود. این ماده طبیعی از مرگ سلولهای مغزی پیشگیری میکند. این اسید چرب یکی از اجزای مهم ساختمانی سلول های مغزی محسوب میشود. این اسید چرب رمز بقای سلول های مغزی و یا نوروپکتین d1است.
تغذیه در پیشگیری از ابتلا به بیماری های ادراکی مغزی و حفظ سلامت سلولهای مغزی نقش بسیار تعیینکننده ای دارد. بیش از ۵میلیون آمریکایی مبتلا به آلزایمر هستند. اگر درمان قابل قبولی برای این بیماری کشف نشود تا سال ۲۰۵۰شمار مبتلایان به این بیماری با طولانیتر شدن عمر انسانها از مرز ۱۶میلیون تن خواهد گذشت.
محققان با استفاده از نوعی اسپکتوفتومتری جدید تغییرات سلول های مغزی را بررسی کردند. این بررسیها نشان داد میزان اسید دوکوزاهگزانوئید در مغز و شبکیه بسیار بالاست.
در تحقیقات اولیه محققان دریافتند “نوروپکتین “d1در سلولهایی تولید میشود که برای بینایی ضروری است. مشاهده تولید این ماده در مغز محققان را بسیار شگفت زده کرد.
اسید دوکوزاهگزانوئید و مشتق آن نوروپکتین d1در درمان سلول های مغزی و کاهش التهاب و آثار سمی ناشی از بتا آمیلوئید پروتئین که به بروز آلزایمر میانجامد، نقش اساسی دارند.
مطالعه بخش های خاصی از مغز بیماران مبتلا به آلزایمر نشان داد میزان نوروپکتین ، d1در بخشهای اصلی مسوول حافظه و شناخت ۲۰تا ۲۵برابر سایر قسمت های مغز کاهش مییابد.
اسید دوکوزاهگزانوئید به قیمت ارزانی در دسترس است. این اسید حافظ سلامت قلب و عروق است. مصرف ۲۰۰ تا ۳۰۰میلیگرم در روز از این اسید در پیشگیری از ابتلا به بیماریهایی مانند آلزایمر بسیار موثر است.
این میزان از دوز مصرفی روزانه ۶۰تا ۸۰میلیگرم که به طور معمول در یک رژیم غذایی طبیعی وجود دارد بسیار بیشتر است.
گفتنی است میتوان با رژیم غذایی از ابتلا به بیماری آلزایمر پیشگیری کرد و یا حتی در مبتلایان روند این بیماری را کند کرد.