آکنه یا جوش (Acne) عوارض استروئید ها

آکنه یکی از شاخص های شایع مصرف استروئید ها می باشد همانطور که می دانید پسرهای نوجوان در دوره ای که میزان فعالیت تستسرون موجود در بدنشان به اوج خود می رسد با اکنه های تحریک کننده و ازار دهنده مواجه می شوند

اما با گذشت زمان این اکنه ها هم فروکش می کنند زمانی که بزرگسالان استروئید های انابولیکی / اندروژنی را مصرف می کنند باز هم با همین مشکل مواجه می شوند علت این است که غده های مولد چربی یعنی همان غده های که چربی را در ناحیه پوست ترشح میکنند به علت وجود اندروژن تحریک می شوند

بنابراین زمانی که مقدار این هورمون ها در ناحیه پوست افزایش می یابد بازدهی چربی بالا می رود

در نتیجه اکنه در نواحی پشت شانه و صورت ظاهر می شود بویژه مصرف استروئید های که دارای خواص آندروژنی فوق العاده زیادی هستند بسیار دردسر ساز است

به طوری که در بعضی موارد موجب ایجاد لکه های بد شکل در سراسر پوست می شود ورزشکار برای اینکه آکنه را درمان کند می تواند روشهای مختلفی را انتخاب کند

البته بهترین روش این است که محل اکنه را مرتبا شسته و از روشهای درمانی مناسب استفاده شود تا قبل از بسته شدن مجاری و روزنه های پوستی بتوان هرنوع چربی و آلودگی را از انها دور ساخت

اگر این عمل در درمان اکنه موثر واقع نشود داروی مخصوص درمان آکنه یعنی آکوتین (Accutaine) توصیه می شود

آکنه یا جوش (Acne) عوارض استروئید ها
آکنه یا جوش (Acne) عوارض استروئید ها

این دارو روی عملکرد غدد مولد چربی اثر می گذارد بطوری که ترشح چربی را کاهش می دهد در ضمن می توان داروی کمکی پروسکار/پروپسیا (Proscar/PROPECIA)  را طی دوره استروئید درمانی مصرف کرد زیرا تبدیل تستسترون به DHT  را کاهش داده و در نتیجه احتمال بروز عوارض جانبی آندروژنی ناشی از مصرف این هورمون را پایین می اورد نکته مهمی که باید به ان توجه کنید این است که این دارو در درمان ریزش مو موثرتر واقع می شود تا در درمان آکنه زیرا یکی از نقاطی که تبدیل DHT  را در آن کاهش می دهد پروستات و فولیکول های مو است

نکته دیگری که باید متذکر شویم این است که تستسترون تنها استروئیدی است که واقعا به دی هیدرو تستستروی تبدیل می شود در حالی که چند استروئید دیگر تحت تاثیر آنزیم احیا کننده ۵ آلفا قرار گرفته و به استروئید های قوی تر دیگری تبدیل می شوند بسیاری از استروئید ها جزو آندروژن های قوی بشمار می روند که به عنوان مثال می توان به آنادرول ۵۰ و دیانابول اشاره کرد

از این جهت می توانند فعالیت شدید آندروژنی خود را در بافت های مورد نظر داشته باشند که این عمل بدون دخالت آنزیم احیا کننده ۵ آلفا صورت میگیرد درنتیجه استروئیدی مثل پروپسیا به یک داروی بی اثر تبدیل می شود البته شخص می تواند استروئید هایی مصرف کند که از خواص آندروژنی کمتری برخوردارند (آنابولیک ها) افراد حساس که درصدد تقویت حجم عضلاتشان هستند بهتر است به جای تستسترون از ناندرلون بهره بگیرند

عوارض جانبی سوءمصرف استروئیدهای آنابولیک چیست؟
در صورت سوءمصرف استروئیدهای آنابولیک، طیف وسیعی از عوارض جانبی ایجاد می‌شود که از اثرات خفیف تا اثرات مضر و حتی تهدیدکننده حیات را شامل می‌شوند. در صورتی که فرد مصرف‌کننده، مصرف داروها را متوقف کند، بسیاری از این عوارض جانبی برگشت‌پذیر هستند. با این حال، برخی از این عوارض جانبی ممکن است دائمی یا نیمه‌دائمی باشند.

بیشتر اطلاعات درباره اثرات طولانی‌مدت استروئیدهای آنابولیک در انسان، از گزارش‌های موردی به دست می‌آیند و نه از مطالعات اپیدمیولوژیک. اثرات مخرب جدی و تهدیدکننده حیات ممکن است کمتر از میزان واقعی گزارش شوند، به‌خصوص چون ممکن است سال‌ها بعد رخ دهند. یک مطالعه 19 مورد مرگ مرتبط با استروئیدهای آنابولیک را در گزارش‌های موردی منتشرشده بین سال‌های 1990 و 2012 پیدا کرد؛ اما بسیاری از مصرف‌کننده‌های استروئید، از داروهای دیگر هم استفاده می‌کردند که این موضوع، نشان دادن اینکه استروئیدهای آنابولیک باعث این مرگ و میرها شده‌اند را دشوار می‌کند. یک مطالعه روی حیوانات نشان داد که قرار دادن موش‌های نر به‌مدت یک پنجم طول عمرشان در معرض دوزهای استروئید مشابه با دوزهایی که ورزشکاران مصرف می‌کنند، باعث مرگ و میرهای زودهنگام در آن‌ها شد.

پیامدهای احتمالی سوءمصرف استروئیدهای آنابولیک بر سلامت
در سیستم قلبی-عروقی

موارد زیر، مهم‌ترین عارضه‌های مصرف استروئیدها و عوارض آن بر روی سیستم قلبی عروقی است.

افزایش فشار خون: استروئیدها می‌توانند باعث احتباس آب و نمک در بدن شوند که منجر به افزایش فشار خون می‌شود. این افزایش فشار خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی و سکته مغزی را افزایش می‌دهد.
افزایش کلسترول: مصرف استروئیدها می‌تواند سطح کلسترول HDL (کلسترول خوب) را کاهش داده و سطح کلسترول LDL (کلسترول بد) را افزایش دهد.
بزرگی قلب: مصرف طولانی‌مدت استروئیدها قلب را بزرگ می‌کند که از خطرناک‌ترین عوارض مصرف استروئیدها است.

فشار خون بالا
لخته خونی
حمله قلبی
سکته
آسیب شریانی
در سیستم هورمونی

مردان

کاهش تولید اسپرم
بزرگ شدن سینه‌ها
کوچک شدن بیضه‌ها
کچلی با الگوی مردانه
سرطان بیضه

تغییرات در سطح هورمون‌ها: مصرف استروئیدها می‌تواند باعث افزایش تولید تستوسترون در مردان و ایجاد اختلالات هورمونی در زنان شود. در مردان، این اختلالات ممکن است شامل کاهش تولید اسپرم، بزرگ شدن سینه‌ها (گالاکتوره) و اختلالات نعوظ باشد.
ناباروری: مصرف استروئیدهای آنابولیک می‌تواند باعث کاهش تولید اسپرم و در نتیجه ناباروری در مردان شود.
آندروژنیک (عوارض مرتبط با هورمون مردانه): ممکن است عوارضی مانند آکنه، ریزش مو و افزایش موهای صورت و بدن در زنان را به همراه داشته باشد.

زنان

بم شدن صدا
کاهش اندازه سینه‌ها
پوست زمخت
رشد موهای زائد بدن
کچلی با الگوی مردانه

کبد

کبد پورپورا
تومور

آسیب کبدی: استروئیدهای خوراکی به دلیل عبور از کبد می‌توانند آسیب‌های جدی به این عضو وارد کنند. این آسیب‌ها ممکن است شامل سیروز، تومورهای کبدی و افزایش آنزیم‌های کبدی باشند.
زردی: در برخی موارد، آسیب به کبد ممکن است منجر به زردی شود، که نشانه‌ای از اختلال در عملکرد کبد است.

در سیستم اسکلتی-عضلانی
کوتاهی قد (اگر توسط نوجوانان مصرف شود)
آسیب تاندون
اثرات روانی

پرخاشگری
جنون
شیدایی (مینیا)
توهم
پوست

تغییرات خلق و خو: مصرف استروئیدها ممکن است باعث تغییرات شدید در خلق و خو، از جمله افزایش خشم، اضطراب و افسردگی شود.
سندرم “رعد و برق” (Roid Rage): برخی افراد ممکن است تحت تأثیر استروئیدها دچار خشم شدید و رفتارهای تهاجمی شوند.
اعتیاد: برخی از مصرف‌کنندگان ممکن است به استروئیدها وابسته شوند و نتوانند بدون آنها به تمرین ادامه دهند.

آکنه و کیست‌های شدید
پوست صورت و پوست سر چرب
آبسه در محل تزریق
زردی (یرقان)

بررسی اثرات و عوارض استروئید بر سیستم قلبی-عروقی
مصرف استروئیدها با فشار خون بالا، کاهش عملکرد بطن‌ها و بیماری‌های قلبی-عروقی مثل حمله قلبی، آسیب شریانی و سکته حتی در ورزشکاران زیر 30 سال، مرتبط است. استروئیدها با افزایش سطح لیپوپروتئین با چگالی پایین (LDL) و کاهش سطح لیپوپروتئین با چگالی بالا (HDL) به توسعه بیماری‌های قلبی-عروقی کمک می‌کنند. LDL بالا و HDL پایین خطر تصلب شرائین (آترواسکلروز) را افزایش می‌دهد که شرایطی است که در آن مواد چربی در داخل شریان‌ها رسوب و جریان خون را مختل می‌کنند. اگر خون نتواند به قلب یا مغز برسد، ممکن است حمله قلبی یا سکته مغزی رخ دهد. استروئیدها همچنین خطر تشکیل لخته خونی در عروق را افزایش می‌دهند که این لخته‌ها جریان خون را مختل می‌کنند و به عضله قلب آسیب می‌رسانند در نتیجه قلب دیگر نمی‌تواند خون را با کارایی بالا پمپ کند.

بررسی اثرات و عوارض استروئید بر سیستم هورمونی
مصرف استروئیدها تولید طبیعی هورمون‌ها در بدن را مختل می‌کند. برخی تغییرات قابل برگشت هستند، از جمله کاهش تولید اسپرم، کوچک شدن بیضه‌ها (آتروفی بیضه) و کاهش عملکرد بیضه‌ها (هیپوگنادیسم) که منجر به کاهش سطح تستوسترون می‌شود. تغییرات برگشت‌ناپذیر شامل کچلی با الگوی مردانه و رشد سینه‌ها در مردان (گاینکومستیا) هستند. استروئیدهای آنابولیک ممکن است روی سیستم هورمونی اثر بگذارند و خطر ابتلا به سرطان بیضه را افزایش دهند، مخصوصا وقتی استروئیدها در ترکیب با فاکتور رشد شبه انسولین (به انگلیسی: insulin-like growth factors (IGFs)) مصرف شوند.

استروئیدهای آنابولیک در زنان باعث حالت مردانه می‌شوند. به بیان دقیق‌تر، اندازه سینه‌ها کوچک می‌شود، چربی بدن کاهش می‌یابد، پوست زمخت می‌شود و صدا نیز بم می‌شود. همچنین در زنان، موهای زائد بدن رشد می‌کنند اما موهای سر خود را از دست می‌دهند. با مصرف مداوم استروئیدها، برخی از این عوارض برگشت‌ناپذیر می‌شوند. معمولا عقیده بر این است که استروئیدهای آنابولیک باعث بزرگ شدن برگشت‌ناپذیر کلیتوریس در زنان می‌شود، اگرچه هیچ مطالعه‌ای در رابطه با این موضوع وجود ندارد.

استروئید های آنابولیک غیرمجاز و ایجاد عفونت
بسیاری از افرادی که استروئیدهای آنابولیک تزریق می‌کنند، از روش‌های تزریق غیراستریل استفاده می‌کنند؛ یا استروئید مذکور در محیط غیر استریل و بهداشتی تولید و توزیع شده است. این کار، مصرف‌کنندگان استروئید را در خطر ابتلا به عفونت‌های ویروسی کشنده از جمله HIV و هپاتیت B و C قرار می‌دهد. به‌علاوه، مدل‌های حیوانی نشان می‌دهند استروئیدهای آنابولیک سیستم ایمنی را مهار و تضعیف می‌کنند که ممکن است عفونت را تشدید کند.

بررسی اثرات و عوارض استروئید بر کبد
بین سوءمصرف استروئیدها با آسیب کبدی، تومور و شرایط نادری به‌نام کبد پورپورا که در آن کیست‌هایی پر از خون در کبد ایجاد می‌شود، ارتباط وجود دارد. این کیست‌ها می‌توانند پاره شوند و باعث خونریزی داخلی و حتی در موارد نادری باعث مرگ شوند.

بررسی اثرات و عوارض استروئید بر سیستم اسکلتی-عضلانی
افزایش سطح تستوسترون و سایر هورمون‌های جنسی به‌طور معمول باعث جهش در رشد می‌شود که در طول بلوغ و نوجوانی رخ می‌دهد. همچنین، افزایش سطح تستوسترون پیام‌هایی را برای توقف رشد ارسال می‌کند. وقتی یک کودک یا نوجوان استروئیدهای آنابولیک مصرف می‌کند، سطح بالای هورمون جنسی مصنوعی می‌تواند پیامی زودهنگام برای استخوان‌ها ارسال کند تا رشد را متوقف کنند. شواهد نشان می‌دهد که وزنه‌بردارانی که دچار سوءمصرف استروئیدهای آنابولیک هستند، تاندون‌های سفت‌تری دارند که می‌تواند منجر به افزایش خطر آسیب به تاندون در آن‌ها شود.

بررسی اثرات و عوارض استروئید بر پوست
سوءمصرف استروئیدها ممکن است منجر به آکنه، ریزش موی سر، کیست و مو و پوست چرب شود. مصرف‌کنندگانی که استروئید تزریق می‌کنند نیز ممکن است در محل تزریق دچار درد و آبسه شوند. همچنین استروئیدهای آنابولیک می‌توانند در اثر آسیب به کبد باعث یرقان یا زردی پوست و چشم‌ها شوند.
.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *