در اين مطلب به 10 سوال رايج دربارهي مواد غذايي مختلف و گياهان دارويي پاسخ داده شده است؛
1- روغن زيتون چه رنگي بهتر است؟
رنگ روغن زيتون بستگي به ميزان کلروفيل موجود در آن دارد که ميتواند از زرد تا سبز و سبز زيتوني بر حسب غلظت آن متفاوت باشد و در خواص آن تأثيرگذار نيست.
همچنين روغن زيتون در سرما کدر شده و ممکن است در دماي حدود صفر درجه تودههاي ابر مانند در آن ايجاد شود که بعضي به اشتباه فکر ميکنند مربوط به تقلبات يا فساد آن است. در صورتي که اين مسئله مربوط به جامد شدن اسيدهاي چرب اشباع شده آن است و اين مسئله در گرما از بين ميرود و روغن به حالت عادي بر ميگردد. اين مسئله اکثراً در فصل زمستان و يا در صورتي که روغن را در يخچال بگذارند رخ ميدهد.
2- برنج تازه بهتر است يا برنج کهنه!؟
برنج ايراني يکي از بهترين و معطرترين برنجهاي دنيا است، ولي براي استفاده از عطر خوب آن بهتر است پس از برداشت مدتي (حداقل حدود سه ماه) از آن بگذرد تا بعد از تغيير و تحولي که با زمان در مواد آن ايجاد ميشود، اجسام عطري بيشتري در آن ايجاد شود و بتواند خوش خوراک و لذيذ باشد.
نکته ديگر آن که در برنج نو موادي وجود دارند که بهتر است پس از مدتي در آن از بين بروند و يا به حداقل برسند تا مضر نباشند. اين مواد به طور طبيعي در برنج وجود دارند و بر اثر مرور زمان کاهش مييابند.
3- سير تازه، پخته يا سير ترشي؟ کداميک بهتر است!؟
سير تازه داراي کاملترين اثرات دارويي است، ولي با پخته شدن و يا حرارت دادن آن اين خواص کاهش مييابد، چرا که مواد اصلي آن خيلي زود تبخير ميشوند و همان موادي هستند که بوي سير را ايجاد ميکنند.
اثرات سير ترشي نزديک به سير تازه است و اثر آن از سير پخته به مراتب قويتر است.
4- آيا گشنيز و بادرنجبويه گزينه هاي خوبي براي برطرف کردن نفخ و دل دردهاي مسافرت هستند؟
بله. يکي از بيشترين مشکلاتي که در سفر با آن مواجه ميشويم نفخ و دل درد است که گاهي کلافه کننده است. گشنيز و بادرنجبويه دو گياه حاوي اسانس (رايحه) هستند که ميتوانند به طور موثر اين مشکل را حل کنند.
در صورتي که اين دو گياه در دسترس نبودند محصول دارويي تهيه شده از آنها به نام قطره کارمينت (CARMINT) در تمام داروخانهها بدون نسخه عرضه ميشود. مصرف اين قطره از نوزادان تا افراد مسن مجاز است.
زمان اثرگذاري کارمينت کمتر از 15 دقيقه بوده و لازم است قبل از مسافرت به تهيه آن اقدام کنيد.
5- نعنا آرامبخش و ضد درد است؟
بله. نعنا به داشتن رايحهاي دلپذير از قديم مورد توجه بوده و به عنوان يکي از پرمصرفترين گياهان دارويي و غذايي جهان ميباشد. از جمله خواص دارويي آن ميتوان به اثرات ضد درد و آرامبخش آن به خصوص براي تمام سنين اشاره نمود.
با توجه به اين که اين اثرات مربوط به اسانس (روغن معطر) آن است امروزه منابع داروسازي محصولاتي از آن تهيه نموده که مورد مصرف زيادي است.edcoan.ir
يکي از اين محصولات که به خصوص وجود آن در مسافرتها بسيار ضروري است، قطره منتول (MENTOL) ميباشد که به عنوان تسکين دهنده سردرد، دردهاي اسکلتي حاصل از سرماخوردگي و يا رانندگي، گرفتگي بيني و رفع عوارض سرماخوردگي و رفع کوفتگي و خستگي از سفر داراي اثرات بسيار ايدهآل ميباشد.
اين محصول در تمام داروخانهها بدون نسخه عرضه ميشود.
6- آيا زنجبيل براي جلوگيري از تهوع و استفراغ در مسافرت نيز مفيد است؟
بله. زنجبيل از قديم به عنوان يکي از پر مصرفترين ادويهها به عنوان خوراکي دارويي مورد استفاده بوده است و داراي خواص گوناگوني ميباشد، اما يکي از خواص مهم و ايدهآل آن اثر ضد تهوع و استفراغ آن است.
استفاده از زنجبيل و يا فرآوردههاي دارويي آن ميتواند در تهوع حاملگي، ماشيني شدن و تهوع حاصل از شيمي درماني و يا موارد ديگر مورد استفاده قرار گيرد. براي جلوگيري از تهوع و استفراغ در مسافرتها ميتوان يک گرم پودر زنجبيل را چند ساعت قبل از مسافرت به همراه مايعات يا غذا مصرف نمود و يا براي اثر سريع و راحتتر آن ميتوان از قطره آرومين (ARHEUMIN) که بدون نسخه در داروخانهها عرضه ميگردد، استفاده نمود. براي اين منظور ميتوان 50 قطره آرومين را در کمي آب، چاي و يا مايعات و غذا حل نموده و نيم ساعت تا 45 دقيقه قبل از مسافرت ميل کرد. اين ميزان براي يک روز کافي است و ميتوان روزهاي بعد آن را تکرار کرد.edcoan.ir
7- سيب را با پوست بخوريم يا بدون پوست!؟
سيب يکي از ميوههاي با خواص زياد است، به طوري که در پند و مثالهاي بعضي از کشورها ميگويند هر کس روزي يک سيب بخورد، به دکتر مراجعه نميکند. در صورتي که سيب را با پوست بخوريد، داراي خاصيت مسهل بوده و براي رفع يبوست خوب است، ولي در صورتي که سيب را بدون پوست مصرف کنيد، داراي خاصيت ضد اسهال است. دليل اين امر وجود فيبرهاي (الياف) پوست سيب است که داراي خواص مسهل ميباشند.
8- چاي تازه دم يا کهنه!؟
چاي تازه به دليل داشتن کافئين بيشتر، نسبت به چاي کهنه داراي خاصيت رفع خستگي است، لذا در صورتي که منظور از نوشيدن چاي رفع خستگي و نشاط باشد، بايد از چاي تازه دم کشيده نوشيد.
کافئين آزاد شده در چاي تازه پس از مدتي کمکم با تاننهاي (مواد تلخ) چاي به صورت کمپلکس در آمده و ديگر خواص کافئين آزاد را ندارد.
9- گياهان اسانسدار را چگونه نگهداري کنيم؟
با توجه به اين که رايحه (اسانس) گياهاني که ما به طور روزمره به صورت سبزي خوراکي و يا ادويه آنها را مصرف ميکنيم، احتياج به دانستن نکات خاصي دارد، به آنها اشاره ميشود.
چون رايحهها ميتوانند به سرعت تبخير شوند و به خصوص اين مسئله در اثر گرما بيشتر رخ ميدهد، لذا اين گياهان را بايد در حرارت کم و سايه و به دور از نور آفتاب نگهداري کرد.
همچنين از پودر کردن آنها و نگهداري به مدت طولاني تا حد امکان خودداري کنيد، چون رايحه گياهان از پودر به سرعت تبخير ميشود.www.edcoan.ir
به همين دليل بايد پودر اين گياهان را در ظروف فلزي يا شيشهاي (ترجيحاً شيشههاي رنگي) ريخته و درِ آنها را محکم بست. ظروف پلاستيکي براي نگهداري اين نوع گياهان و ادويهجات مناسب نميباشند.
10- گوجهفرنگي تازه بهتر است يا پخته!؟
گوجهفرنگي از مهمترين محصولات گياهي با خواص ارزشمند است که مصرف آن ميتواند براي سلامتي بسيار قابل توجه باشد. گوجهفرنگي گذشته از اثرات خوب براي قلب و به عنوان ضد سرطان داراي اثرات ضد پيري براي پوست است.
اين موارد تنها اثرات آن نميباشند، بلکه گوجهفرنگي داراي اثرات ديگري از جمله ضد درد، ضد تصلب شرايين، ضد باکتري، ضد سرفه، کاهش دهنده پرفشاري خون و کلسترول، مسهل، ادرارآور و دهها اثر ديگر است و با توجه به اين که بسياري از اثرات مفيد آن مربوط به مادهاي به نام ليکوپن است و اين ماده با پختن گوجهفرنگي بيشتر آزاد ميشود و جذب آن بهتر است، ضروري است از هر دو شکل گوجهفرنگي به شکل تازه (براي محفوظ ماندن ويتامينها و بعضي ترکيباتش) و پخته (براي جذب بيشتر ليکوپن آن) مصرف شود. ليکوپن داراي خاصيت ضد پيري زودرس پوست ميباشد