آناتومی عضلات دست ها

دست شما به دو بخش تقسیم می شود :

بخش بالایی و بخش پایینی (ساعد) بخش بالایی شامل یک استخوان است که به آن استخوان بازو می گویند در حالی که ساعد از دو استخوان تشکیل شده زند زبرین (که طرف انگشت شست قرار دارد) و زند زیرین (در سمت انگشت کوچک) ارنج یک مفصل لولایی است که از اتصال استخوان بازو با استخوان های زند زبرین و زند زیرین به وجود می آید

آناتومی عضلات دست‌ها

 

آناتومی عضلات دست ها
آناتومی عضلات دست ها

دست‌ها دارای ۴ گروه عضلانی اصلی است:

ماهیچه دوسر بازو (bicep brachii)
ماهیچه بازویی (Bicep brachialis)
پشت بازو (Triceps)
ساعد (Forearms)
عضله جلو بازو، عضله دوسری است که ظاهری شبیه شکل زیر دارد.

آناتومی عضلات دست
آناتومی عضلات دست

آناتومی عضلات دست
ماهیچه دیگری که حتماً باید با آن آشنا شوید، دقیقاً در زیر عضله جلوبازو قرار داشته و به انقباض و حرکتِ آرنج‌ها کمک می‌کند. ظاهر این عضله در قسمت رنگی شکل زیر مشخص شده است.

آناتومی عضلات دست
آناتومی عضلات دست

آناتومی عضله دست
شاید در نگاه اول به خاطر ابعاد کوچک‌اش، اصلاً به چشم نیاید؛ در حالی‌که نقش بسیار زیادی در زیبایی و ظاهر دست‌هایتان دارد. زمانی‌که این عضله را تمرین می‌دهید در بین عضله پشت بازو و جلوبازو شبیه یک «گره» شده و ظاهر کلی دست‌هایتان را تحت تأثیر قرار می‌دهد.

یعنی وقتی این عضله را منقبض کنید، مجزا بودن دو عضله پشت بازو و جلوبازو بیشتر مشخص می‌شود و در نتیجه شاهد تفکیک عضلانی بهتری خواهیم بود. با دیدن تصویر زیر منظورمان را بهتر متوجه خواهید شد.

عضلات بازو
عضلات بازو

عضلات بازو
وظیفه عضله جلوبازو این است که ساعد را به قسمت بالاییِ بازو نزدیک‌تر کرده تا بتوانید جسمی را در ارتفاع بردارید.

عضله پشت بازو دقیقاً وظیفه‌ای برعکس عضله جلوبازو دارد؛ یعنی ساعد را از قسمت بالاییِ عضله دورتر می‌کند. عضله پشت بازو از ۳ عضله مجزا تشکیل شده و ترکیب آن‌ها بعد از تمرینِ بسیار، عضله نعلی شکلی را به وجود می‌آورد.

زمانی‌که در باشگاه در بینِ مبتدیان این رشته در مورد عضله بزرگ‌تر حرف می‌زنیم، همه ناخودآگاه یاد جلوبازو می‌افتند. برای آن‌ها:

بازوهای بزرگ‌تر = جلوبازوی بزرگ‌تر!

اما لزوماً این‌طور نیست. تأثیری که پشت بازو در بزرگ نشان‌دادنِ این گروه عضلانی دارد به مراتب بیشتر از عضله جلوبازو است؛ تصویر زیر از آرنولد این گفته را تأیید خواهد کرد:

آخرین عضله بازوها، ساعد است که اهمیت زیادی داشته و همان ساق دست‌ها است. شاید تمرکز اولیه بسیاری از بدنسازان روی این عضله نباشد، ولی بدون شک تمرین‌ندادنِ این عضله روی ظاهر دست‌هایتان تأثیر زیادی خواهد داشت.

عضله بازو
عضله بازو

دو حرکت در این مفصل ایجاد می شود :

خم شدن و باز شدن درحرکت خم شدن آرنج ساعد به سمت بازو حرکت میکند و در حرکت باز شدن ساعد از بازو دور می شود همچنین زمانی که در ساعد استخوان زند زبرین حول زند زیرینی می چرخد دو حرکت چرخش به خارج (کف دست رو به بالا ) و چرخش به داخل (کف دست رو به پایین) در مفصل زند زبرین و زند زیرین رخ میدهد مفصل مچ دست از اتصال انتهای پایینی استخوان های ساعد و استخوان های کوچک دست به وجود می آید

 

عضله دو سر بازویی یا Biceps

همان گونه که از نامش پیداست این عضله دو سر دارد . سر کوتاه این عضله به زائده غرابی استخوان کتف و سر دراز آن به بالای حفره دوری مفصل شانه متصل است .

هر دو سر عضله در امتداد استخوان بازو به طرف پایین آمده و حدود ۱/۵ اینچ (۳/۸۱ سانتی متر ) زیر مفصل آرنج روی برجستگی کنار داخلی استخوان زند زبرین می چسبد.

 

عضله دو سر بازویی سبب حرکت خم شدن مفصل آرنج و بالا آوردن دست به طرف صورت می شود . همچنین این عضله موجب چرخش خارجی ساعد می شود و باعث می شود تا کف دست به بالا بچرخد ، درست شبیه حالت گرفتن سکه از دست کسی .

علاوه بر عضله دو سر بازویی ، دو عضله دیگر نیز به نام های بازویی قدامی و بازویی زند زبرین موجب خم شدن آرنج می شوند .

عضله بازویی قدامی یا براکیالیس عضله ای عمقی است که در زیر عضله دو سر بازویی قرار دارد و از نیمه پایینی استخوان بازو شروع شده و به استخوان زند زیرین درست در زیر مفصل آرنج متصل می شود . بنابراین عضله بازویی قدامی زند زیرین را بلند می کند ، درست همانگونه که دو سر بازویی زند زبرین را بالا می کشد .

عضله بازویی زند زبرین از انتهای بخش پایینی و بیرونی استخوان بازو آغاز شده و پس از گذشتن از ساعد در پایین ساعد درست در بالای مفصل مچ به استخوان زند زبرین می چسبد .

 

عضله دو سر بازویی

همان گونه که از نامش پیداست این عضله دو سر دارد سرکوتاه این عضله به زائده غرابی استخوان کتف و سر دراز آن به بالای حفره دوری مفصل شانه متصل است

هر دو سر عضله در امتداد استخوان بازو به طرف پایین آمده و حدود ۱٫۵ اینچ (۳٫۸۱سانتی متر) زیر مفصل آرنج روی برجستگی کنار داخلی استخوان زند زیرین میچسبند

عضله دو سر بازویی سبب حرکت خم شدن مفصل آرنج و بالا آوردن دست به طرف صورت می شود همچنین اسن عضله موجب چرخش خارجی ساعد می شود و باعث می شود تا کف دست به بالا بچرخد درست شبیه حالت گرفتن سکه از دست کسی

علاوه بر عضله دو سر بازویی دو عضله دیگر نیز به نام های بازویی قدامی و بازویی زند زبرین موجب خم شدن آرنج می شوند عضله بازویی قدامی عضله ای عمقی است که در زیر عضله دو سر بازویی قرار دارد و از نیمه پایینی استخوان بازو شروع شده و به استخوان زند زیرین درست در زیر مفصل آرنج متصل می شود بنابراین عضله بازویی قدامی زند زیرین را بلند میکند درست همانگونه که دوسر بازویی زند زیرین را بالا میکشد عضله بازویی زند زبرین از انتهای بخش پایینی و بیرونی استخوان بازو آغاز شده و پس از گذشتن از ساعد در پایین ساعد درست در بالای مفصل مچ به استخوان زند زبرین میچسبد

عضله دو سر بازویی
عضله دو سر بازویی

عضله سه سر بازویی یا Triceps
عضله سه سر بازویی سه سر یا سه بخش دارد . سر دراز از زیر حفره دوری مفصل شانه ،سر جانبی ( خارجی ) از سطح خارجی استخوان بازو و سر میانی ( داخلی ) آن از سطح میانی و خلفی استخوان بازو بلند می شود . سه سر این عضله با هم یکی می شوند و در انتهای پایینی تاندون واحدی را تشکیل می دهند که به پشت مفصل آرنج روی زائده آرنجی استخوان زند زیرین متصل می شود .

عضله سه سر بازویی یا Triceps
عضله سه سر بازویی یا Triceps

 

عضله سه سر بازویی سبب باز شدن آرنج می شود که این عمل دست را از صورت دور می کند . این عضله تنها عضله ای است که مفصل آرنج را راست می کند .

در حالی که سه عضله ( دو سر بازویی ،بازویی قدامی و بازویی زند زبرین ) آرنج را خم می کنند . تمام سر های عضله سه سر بازویی از مفصل آرنج می گذرند اما تنها سر دراز آن است که از زیر مفصل شانه عبور می کند .

 

عضلات ساعد یا forearm
عضلات ساعد یا forearm

عضلات ساعد یا forearm

ساعد از توده ای حدود بیست عضله مختلف تشکیل شده و دارای دو بخش عضله جداگانه است : گروه خم کننده ها در سمت کف دست و گروه باز کننده ها در سمت مخالف ( پشت دست ) آن . تقریباً تمام بخش های گوشت آلود این عضلات در دو سوم بالایی ساعد قرار دارند .

عضلات ساعد حدوداً به طور مساوی بین آنهایی که موجب حرکت مچ دست و آنهایی که موجب حرکت انگشتان و شست می شوند ، تقسیم شده اند .

 

عضلات ساعد یا forearm
عضلات ساعد یا forearm

چرخش خارجی دست حالتی است که باعث چرخش دست و قرار گرفتن کف دست رو به بالا ( حالتی شبیه به گرفتن سکه از دست کسی ) می شود و توسط عضلات چرخاننده خارجی و دو سر بازویی انجام می شود . چرخش داخلی دست ، حالتی است که دست می چرخد و کف آن رو به پایین (حالتی شبیه به انداختن سکه به دست کسی ) قرار می گیرد . این حرکت توسط عضلات درون گرداننده مدور و مربع درون گرداننده صورت می گیرد .

 

عضلات خم کننده مچ دست : کف دستی طویل ، زند زبرین قدامی ، زند زیرین قدامی

عضلات خم کننده انگشتان دست : تا کننده سطحی انگشتان دست ، تا کننده عمقی انگشتان دست ، تا کننده دراز شست دست

عضلات بازکننده مچ دست : بازکننده مچ دستی بلند و کوتاه زند زبرین ، باز کننده مچ دستی زند زیرین

عضلات باز کننده انگشتان دست : باز کننده انگشتان دست ، باز کننده های بلند و کوتاه شسست دست ، باز کننده انگشت سبابه .

عضلات چرخاننده خارجی دست : چرخاننده های خارجی ، دو سر بازویی

عضلات چرخاننده داخلی دست : درون گرداننده مدور ، مربع درون گرداننده

مفاصل و رباط های آناتومی دست

در جدول زیر مفصل‌های سه ناحیه دست به همراه نوع آن‌ها آورده شده است.

نام و نوع مفصل استخوان‌های پروکسیمال استخوان‌های دیستال نوع حرکت 
مفصل زندزیرین-مچ (رادیوکارپال)

(بیضی)

زندزبرین و دیسک مفصلی (فرورفته) اسکافوئید، لونات و تری‌کوئتروم (برآمده) خم و باز شدن/ دور و نزدیک شدن به محور عمودی بدن
مفصل میان مچی (میدکارپال)

(صفحه‌ای)

 اسکافوئید، لونات و تری‌کوئتروم تراپزیوم، تراپزوئید، کاپیتات و هامات خم و باز شدن/ دور و نزدیک شدن به محور عمودی بدن
مفصل کارپومتاکارپال شست

(مفصل زینی)

تراپزیوم اولین استخوان متاکارپال خم و باز شدن/ دور و نزدیک شدن به محور عمودی بدن/چرخش
مفصل کارپومتاکارپال انگشتان

(بیضی)

تراپزوئید، تراپزیوم

کاپیتات

کاپیتات، هامات

هامات

دومین استخوان متاکارپال

سومین استخوان متاکارپال

چهارمین استخوان متاکارپال

پنجمین استخوان متاکارپال

خم و باز شدن/ دور و نزدیک شدن به محور عمودی بدن
مفصل متاکارپوفالانکس

(بیضی)

استخوان‌های متاکارپال استخوان‌های بند اول انگشت خم و باز شدن/ دور و نزدیک شدن به محور عمودی بدن/چرخش
مفصل بین انگشتی

(لولایی)

استخوان‌های بند اول

استخوان‌های بند دوم

استخوان‌های بند دوم

استخوان‌های بند سوم

خم و باز شدن/ دور و نزدیک شدن به محور عمو

استفاده از مطالب  تنها با ذکر منبع مجاز است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *