کولین یکی از اجزای سازنده تعداد زیادی از غذاها ست.جهت تشکیل فسفولیپیدهای قابل توجهی چون فسفاتیدیل کولین (لیسیتین) وجود کولین لازم است.وجود این فسفولیپید ها جهت کارایی طبیعی و حفظ ساختار کلیه غشاهای سلولهای بدن حیاتی است.کولین پیش ماده اصلی بتائین است .بتائین بوسیله کلیه جهت حفظ تعادل آب و بوسیله کبد به بیان یک منبع تامین کننده دسته های متیل جهت تشکیل میتیونین مورد استفاده قرار می گیرد.بدن جهت تشکیل یکی از ناقلین قابل توجه پیام های عصبی یعنی استیل کولین از کولین بهره می گیرد.
زیادترتر کولین موجود در بدن در ساختار فسفولیپیدهایی همچون لیسیتین و اسفنگو میلین به کار می رود.خارجی ترین لایه غشا ی پلاسما غنی از این فسفو لیپید هاست حال آنکه لایه داخلی،زیادترتر از فسفاتیدیل اتانولامین،فسفاتیدیل سرین و فسفاتیدیل اینو زیتول تشکیل شده است.فسفاتیدیل کولین،فسفولیپید غالب(زیادتر از ۵۰ %)در اکثر غشا های سلولی تشکیل دهنده بدن پستانداران است و نه تنها اثر بسیار قابل توجهی را در تولید لایه های غشاهای سلولی ایفا می کند بلکه به بیان یکی از ناقلین ثانویه قابل توجه در انتقال سیگنال های پیاپی که رشد سلولی و تولید فرآورده های ویژه ژنی را کنترل میکند به کار می رود.همچنین فسفاتیدیل کولین یکی از اجزای سازنده سورفکتانتهای موجود در شش هاست.به طوریکه نقصان این سورفکتانت ها در نوزادان نارس به تولید مشکلات شدید تنفسی منجر می شود.
همچون سایر ریز مغذی ها کولین مورد احتیاج جنین از طریق جفت به جنین منتقل می شود.در دوران شیرخوارگی نیز این احتیاج از طریق شیر مادر تامین می شود.از آنجائیکه این دو عمل ذخیره کولین مادر را تخلیه می کند احتیاج به مصرف کولین در رژیم غذایی زنان باردار و شیرده زیادتر از سایر زمانها ست.
عوارض ناشی از نقصان:هرچند هر کدام از کارایی های کولین که تا بحال ذکر شده جهت کارایی طبیعی سلولها و اندام ها حیاتی است ولی تشخیص عوارض ناشی از نقصان کولین در انسان ها سخت است.انستیتو داروسازی آکادمی ملی علوم امریکا خاطر نشان نموده است که مصرف غذاهای معمولی با مقدار کافی فولات و ویتامین B12 ولی مقدار کم کولین،غلظت کولین و فسفاتیدیل کولین خون را کاستن می دهد.این امر خطر آسیب رسانی به کبد را فزایش می دهد.جهت این افراد ساخت مجدد کولین در حدی نیست که احتیاج بدن به این ریز مغذی را برطرف کند.بیمارانی که با برخی از مکمل های دارویی تغذیه می شوند گاهی اوقات مبتلا به کبد چرب می شوند و آزمایش کارایی غیر طبیعی کبد و کاستن غلظت کولین و فسفاتیدیل کولین پلاسمای خون آنان مثبت می شود.این امر تا اندازه ای ناشی از اختلال در سنتز کولین است.
در برخی از این بیماران این مشکلات با مصرف مواد غذایی حاوی کولین برطرف می شود.
مقدار توصیه شده:بر پایه اطلاعات محدودی که در دسترس است مشخص شده که مصرف کولین جهت همگان لازم است.بهتر است این مقدار مصرف جهت مردان در حد ۵۵۰ و جهت زنان ۴۲۵ میلی گرم در روز باشد تا احتیاج بدن به این ریز مغذی برطرف شود.این مقدار جهت بچه ها بر اساس جثه کودک تنظیم می شود.
منابع غذایی:در زیادترتر غذاهای مصرفی بوسیله انسانها مقدار زیادی کولین و استر های کولین موجود است.در فرآوری برخی از غذاها همچون غذاهای مخصوص نوزادان کولین به طور دستی افزوده می شود.
هر چند اطلاعات کمی در مورد مقدار نسبی کولین غذاها در دسترس است ولی تخمین زده می شود که مبوسیله مصرف کولین از طریق غذاها در بزرگسالان به زیادتر از ۵۰۰ میلی گرم در روز برسد.مصرف مستقیم کولین مثلاً به شکل نمک های هیدرو کلرید پس از شکسته شدن بوسیله باکتری های روده ای منجر به می شود بدن بوی ماهی بگیرد.البته این حالت زمانی که لیسیتین خورده می شود رخ نمی دهد.
عوارض ناشی از مصرف زیاد:مصرف زیادتر از اندازه کولین یا فسفاتیدیل کولین امکانپذیر است با افت فشار خون،عرق شدید،فزایش ترشح بزاق و اسهال همراه باشد.گاهی اوقات مصرف زیاد کولین امکانپذیر است منجر به شود بدن بوی ماهی بگیرد.حداکثر مقدار قابل تحمل کولین جهت بزرگسالان ۵/۳ گرم در روز است.
مصارف پزشکی:در افرادی که دچار نقصان کولین میباشند محلولهای دارویی اسید آمینه – گلوگز تجویز می شود.امولسیونهای لیپیدی که حاوی کالری زیاد و اسید های چرب لازم میباشند دارای کولین به صورت لیسیتین می باشند( ۲۰% امولسیون حاوی ۲/۱۳ میلی مول در لیتر کولین است).افرادی که تحت معالجه با مکمل های دارویی میباشند جهت جلوگیری از کاستن مقدار کولین پلاسمای خونشان میبایست در طول هفته اول دارو معالجهی۷/۱- ۱میلی مول فسفو لیپید های حاوی کولین مصرف کنند.
هنگام تغذیه با رژیم های کم کولین یا پس از فعالیت های فیزیکی شدید و بلند مثل دو ماراتن مقدار کولین و فسفاتیدیل کولین پلاسما کاستن می یابد.اگرچه هیچ راه معینی جهت تعیین وضعیت تغذیه ای کولین وجود ندارد ولی پژوهشگران در تلاشند تا با اندازه گیری فعالیت ماده ای موسوم به آمینو ترانس فراز آلانین که یک هفته پس از تغذیه با رژیم های کم کولین در خون فزایش می یابد بتوانند در محاسبه وضعیت کولین در بدن به نتایج خوبی دست یابند.
در مورد تقویت حافظه می توان از مواد افزایش دهنده حافظه می توان کولین ( ماده ای که به طور طبیعی در بسیاری از غذاهای چرب وجود دارد ) نام برد که موجب افزایش حافظه می شود. مواد غذایی که دارای بیشترین مقدار کولین هستند به ترتیب شامل : جگر گاو ، تخم مرغ ، گوشت کبابی گاو، گل کلم ، کاهو ، بادام زمینی و روغن بادام زمینی است.
مواد آنتی اکسیدان که در سبزیجات تازه زیاد اند، موجب خون رسانی خوب به مغز می شوند و هر عاملی که خون رسانی به مغز را دچار وقفه کند، موجب کاهش توانایی های فکری می شود. مصرف زیاد و بیش از حد گوشت حیوانات که حاوی هموسیستئین است، موجب افت عملکرد مغزی خصوصاً در افراد مسن می شود.
توصیه های غذایی برای افزایش حافظه : نمک و چربی اشباع کمتری مصرف کنید .چربی امگا 3 را که در ماهی زیاد است، بیشتر مصرف کنید. تمشک، توت فرنگی ، اسفناج وسیر بیشتر مصرف کنید، سویا را هفته ای یکبار در برنامه اتان بگنجانید و مکمل اسید فولیک، B12، ویتامینE برایتان مفید است.
بیشتر عالمان طب سنتی از کندر به عنوان ماده ای موثر در افزایش هوش و تقویت حافظه نام می برند و از جمله معتقدند که اگر مادران آن را در دوران بارداری ، مصرف کنند ، موجب افزایش هوش و توانایی یادگیری و تقویت حافظه در فرزندان می شود .کندر می تواند دارای تاثیری مثبت بر روند تکامل مغز و احتمالا شکل گیری مناسب درختهای دندریتی ، اکسونها و برقراری ارتباطات صحیح بین آنها باشد.
همچنین میتوان از داروی جینکوتیدی نام برد که دراین مورد کمک کننده است . می دانید بسیاری از ورزشکاران به دلیل رژیمهای سخت (کم خوری و پرخوری ) دچار این مشکل می شوند بهتر است که از این قرص در صورت مشاوره با پزشک مصرف شودتا بتوان از آن در بهبود حافظه استفا ده مفید برد و این مشکل بزرگ را حل کرد البته بازهم می گویم در صورت مشاوره با پزشک باید این کار انجام شود.