علم تغذیه ورزشی


این نوشته برای افراد عادی، ورزشکاران و مربیان است. بنابراین در نظر ندارد تا به بررسی‌ روش‌های پیچیده علمی موضوع بپردازد. لیکن شناخت اولیه از این علم به منظور درک کلی تغذیه درمانی، می‌تواند در عملکرد و فعالیت بدنی مثبت فرد مؤثر باشد.

علومی که مورد بحث قرار می‌گیرند:

فیزیولوژی ( فعالیت سلولی و هضم و جذب غذا)

بیوشیمی (چگونگی تبدیل غذا به انرژی به منظور نگهداری و بازسازی ساختار مورفولوژیکی (ریخت‌شناسی بدن) و شیمیایی (ساختار اساسی مواد مغذی ضروری)

هضم

غذایی که می‌خوریم مستقیماً در انجام‌‌دادن وظایف یا اعمال بدن شرکت نمی‌کند. غذا باید ابتدا فرآوری شود و به مواد شیمیایی تبدیل شود تا سلول‌های بدن بتوانند از آن استفاده کنند. فرایند واقعی که به وسیله آن ذرات غذا به موادی که برای بدن لازم است تبدیل می‌شوند بسیار پیچیده است. عمل بلعیدن غذا به این معنی نیست که غذا وارد بدن شده است بلکه تا زمانی که مواد هضم شده در جریان خون و مجاری لنفاوی پیدا شوند و از آنجا بتوانند به تمام سلول‌های بدن انتقال یابند این عمل اتفاق نمی‌افتد.

فرایند هضم در دهان شروع می‌شود جایی که غذا جویده می‌شود و به ذرات کوچکتر تبدیل می‌شود و با آنزیم‌هایی که فرایند شیمیایی را مؤثرتر می‌سازند مخلوط می‌شود سپس غذا بلعیده می‌شود و از طریق دهان وارد مری می‌شود و با یک رشته حرکات دودی به طرف معده ارگان اصلی انتقال می‌یابد. در معده غذا با شیره معده که شامل آنزیم‌هایی است که قادرند غذا را به مواد مغذی اصلی و پایه کربوهیدرات‌ها و پروتئین‌ها تجزیه کنند مخلوط می‌شود، البته چربی‌ها نیز در معده مختصری تجزیه و هضم می‌شوند. غذا در معده مخلوط می‌شود تا اینکه تبدیل به مایع اسیدی به نام کیموس شود. یک رشته اعمال دودی مشابه قبل کیموس را به پیلور معده و از آن جا به طرف روده کوچک می‌راند. باید توجه داشت که بجز الکل و داروهای سریع‌الاثر مانند آسپرین جذب بسیار کمی در معده صورت می‌گیرد.

روده کوچک اساساً یک حلقه لوله‌ای است که ۸ متر طول دارد، قسمت کوچکی از آن به نام اثنی‌عشر ارگان فعالی در هضم است، هنگام عبور غذا از معده به روده کوچک تحت تأثیر شیره لوزالمعده (که لوزالمعده واقع در پشت معده ترشح می‌شود) قرار می گیرد. شیره لوزالمعده بسیار قلیایی است به همین دلیل کیموس را از یک حالت اسیدی به یک محلول تقریباً خنثی تبدیل می‌کند. شیره لوزالمعده محتوی آنزیم‌های مخصوصی مثل: ۱- تریپسین که به تجزیه پروتئین‌ها به اسیدهای آمینه کمک می‌کند ۲- لیپاز که عمل اصلی تبدیل چربی به اسیدهای چرب را انجام می‌دهد  ۳- آمیلاز که کربوهیدرات‌ها را به فرم ساده‌تر تبدیل می‌کند، تغییر و تبدیل غذا در روده کوچک پیچیده‌تر می‌شود و شیره روده دوباره مواد مغذی پایه را به شکلی که بتوانند در بدن جذب شود تجزیه می‌کند. بجز برخی موارد استثنایی جذب غذا در معده که قبلاً اشاره شد همه جذب غذا زمانی اتفاق می‌افتد که غذا از اثنی‌عشر گذشته باشد. با آنکه کبد بخش قابل توجهی از مکانیسم هضم نیست ولی نقشی ضروری در مصرف، تبدیل و ذخیره غذا دارد و ارگان متابولیکی بسیار فعالی است.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *