روغنها همیشه به عنوان یکی از بحثبرانگیزترین اقلام سبد غذایی میان مردم جای گرفته و همواره این سوال مطرح است که خوردن چه نوع و چه مقدار از روغن مطلوب است؟ واقعیت آن است که روغنهای نباتی مایع با دارا بودن مقادیر کافی اسیدهای چرب غیراشباع و نداشتن کلسترول، برای تغذیه مناسبتر از روغنهای جامد هستند.
روغن آفتابگردان: یکی از سالمترین روغنهای نباتی است. این روغن سرشار از ویتامینE ، اسید فولیک، ویتامینB ، آهن و روی بوده و در کاهش شدت دفعات گُر گرفتگی به زنان یائسه کمک کرده و از مشکلات بیماری قند میکاهد. این روغن به دلیل غنی بودن از اسیدهای چرب غیراشباع برای سلامتی مفید و در تثبیت کلسترول خون موثر است.
توصیه: روغن آفتابگردان سالم، رنگ زرد روشن و شفاف و طعم مطلوبی دارد و روغنی مناسب برای پخت و پز غذا و استفاده در سسهای سالاد است.
روغن زیتون: این روغن همه جا به «حافظ سلامت» معروف است. آنتیاکسیدان موجود در آن خواص ضدالتهاب و ضدانعقاد دارد. لذا به گردش بهتر خون و کاهش بیماریهای عروقی کمک میکند. این روغن برخلاف روغنهای نباتی دیگر برای استحصال نیاز چندانی به روشهای شیمیایی ندارد و به سادگی قابل هضم و سرشار از ویتامینهایA ،E وD است.این روغن در مقایسه با روغنهای دیگر از چربی اشباع کمتری برخوردار بوده و حاوی اسیدهای چرب امگا 9 است. اما نکته حائز اهمیت آن که از امگا 3 کم برخوردار است.
توصیه: این روغن داروی درمان بیماریها نیست بلکه فقط برای پیشگیری از بروز بیماریهای قلبی عروقی و کلسترول آن هم در حد تعادل و توصیه شده مناسب است. این روغن در اثر حرارت مقداری از طعم و بوی خود را از دست میدهد و حرارت زیاد باعث بیثباتی و ناپایداری آن گشته و در نتیجه میتواند منجر به افزایش بروز بیماریهای قلبی گردد. لذا این روغن برای پخت و پز در حرارتهای ملایم است ولی سالمتر آن که به صورت نپخته و نوع بودار آن را مصرف نمایید. فرآیند بیبو کردن از ارزش و مقاومت روغن کاسته و آن را مستعد ایجاد بیماریهای قلبی میکند.
روغن کنجد: این روغن بین روغنهای خوراکی به ملکه روغنها مشهور است. تاثیر چشمگیر در پیشگیری از بیماریهای مفصلی و آرتروز داشته و موجب تنظیم وزن میشود. مصرف روغن کنجد برای کسانی که از فشار خون بالا رنج میبرند، مناسب است.
توصیه: این روغن به دلیل مقاومت بالا در برابر حرارت، دود و بوی نامطبوع تولید نمیکند و باعث خوش طعم شدن مواد غذایی میشود.
توجه: روغنهای مایع اگر چه از افزایش سطح کلسترول و فشار خون جلوگیری میکنند. ولی اکثر آنها، درجه حرارت بالا را تحمل نمیکنند و میسوزند و در جریان سرخ کردن به مواد سرطانزا تبدیل میشوند و بسیار به نور حساسند، بنابراین از این روغنها نمیتوان برای سرخ کردن در درجه حرارت بالا استفاده کرد.
hakimemehr.ir