پودر پروتئینی تان را چگونه انتخاب می کنید؟ آیا به توصیه دوستتان گوش می دهید و همان چیزی را تهیه می کنید که او می گوید؟ و یا به فروشگاهی مراجعه کرده و زیباترین و جذاب ترین بسته بندی را انتخاب می کنید؟

 

انتخاب پروتئین خوب در برابر پروتئین بد

 

 

آیا می دانید با مصرف صحیح و به جای پروتئین وی می توانید علاوه بر افزایش حجم عضلات، وزنه های سنگین تری را حین تمرین بلند کنید؟ اما همه این پروتئین ها چنین تاثیری ندارد. هم اکنون در بازار مکمل های ورزشی در کنار پروتئین های وی بسیار عالی، انواع پودرهای بی خاصیت هم وجود دارند. بنابراین تشخیص این دو نوع محصول برای ورزشکاران بسیار حیاتی است.

وی خوب
اولین و مهمترین مساله که باید بدانید این است مصرف پروتئین وی فواید و اثرات مثبت فراوانی روی بدنتان دارد. این پروتئین، منبع غنی BCAA است که شامل سه اسید آمینه لوسین، ایزولوسین و والین می باشد. این اسید آمینه ها نقشی موثر در عضله سازی و تامین انرژی لازم حین تمرینات دارند. پروتئین وی همچنین حاوی ریز پروتئین هایی مانند آلفا- لاکتالبومین، بتا- لاکتوگلوبولین ، لاکتوفرین، لاکتوپراکسیداز و فاکتورهای رشد متنوعی است که آنتی اکسیدان تولید کرده و باعث تقویت سیستم ایمنی بدن و افزایش رشد و ریکاوری عضلات می شوند. اما مهمترین ویژگی پروتئین وی که آن را در صدر جدول پروتئین ها قرار می دهد، سرعت جذب آن در بدن است. این پروتئین در کمتر از ۳۰ دقیقه تجزیه شده و آمینو اسیدهایش جذب بدن و سلول های عضلانی می شوند.

پروتئین شیری
وی یکی از پروتئین های موجود در شیر است. برخی دیگر از مکمل های پروتئینی هم از شیر گرفته می شوند اما اگر تصور می کنید شرکت های سازنده مکمل های ورزشی، یک گاوداری مجهز هم برای گرفتن شیر گاوها و تولید محصولات پروتئینی شان دارند، سخت در اشتباهید.
تا دهه ۶۰ میلادی، پروتئین وی نوعی محصول فرعی صنایع پنیر سازی محسوب و برای تغذیه دام از آن استفاده می شد. اما با گذشت زمان، سازندگان به ارزش واقعی این فراورده پی برده و شروع به تصفیه و پالایش آن کردند.
هم اکنون سازندگان مکمل های ورزشی، پودر پروتئینی خام و بدون طعم را از تولید کنندگان مواد لبنی تهیه کرده و با افزودن رنگ ومواد طعم دهنده و همچنین اسید آمینه ها و آنزیم هایی برای تجزیه و جذب سریع این پروتئین به آن، محصول نهایی را آماده و روانه بازار می کنند.
گرچه پروتئین وی به خودی خود، بهترین نوع پروتئین برای ورزشکاران است اما کیفیت و کارائی محصولی که توسط شرکت های مختلف تولید و عرضه می شود، به نوع و مقدار این پروتئین و نیز سایر موادی که به آن افزوده شده، بستگی دارد.
مسلما هدف ورزشکاران از تهیه پودر پروتئینی، جذب پروتئین است و نه کربوهیدرات و چربی. کربوهیدرات ها و چربی ها را به راحتی می توانید از طریق مواد غذایی موجود در رژیم غذایی تان جذب کنید. پس هنگام خرید پروتئین، به جدول موجود بر روی بسته توجه کرده و پروتئین هایی را که دارای درصد بالایی از کربوهیدرات و چربی هستند را انتخاب نکنید.
مساله به همین جا ختم نمی شود. نکته دیگری که حتما باید به آن توجه کنید، جدول مواد تشکیل دهنده پودری است که می خرید. با استفاده از اطلاعات موجود در این جدول متوجه خواهید شد که آیا این محصول پروتئینی ، مفید و موثر است و یا اینکه ارزش هزینه کردن را ندارد.
اولین چیزی که باید به آن توجه کنید این است که این محصولات معمولا دارای چند نوع پروتئین وی هستند : وی ایزوله، وی هیدرولیز شده و وی کنسانتره.
بهترین نوع پودر پروتئینی وی، باید حاوی مقادیر بالایی از وی ایزوله و وی ایزوله هیدرولیز شده باشد زیرا این نوع، خالص ترین نوع پروتئین وی است. وی ایزوله هیدرولیز شده نیز متشکل از ذرات ریز تر وی ایزوله است تا هرچه سریعتر جذب سلول های بدن شود.
وی کنسانتره پالایش کمتری دارد و به همین دلیل هنوز کربوهیدرات های شیر در آن یافت می شود و در نتیجه درجه خلوص پروتئین را پائین می آورد. گرچه برخی از انواع وی کنسانتره، بین ۷۰ تا ۸۰ درصد پروتئین دارند اما در برخی دیگر این رقم به زیر ۳۵ درصد می رسد.
به هیم دلیل شرکت های سازنده پروتئین وی بر روی محصولاتی که وی ایزوله دارند، مانور زیادی می دهند و دقیقا به همین دلیل قیمت این محصولات بیشتر از سایر انواع پروتئین هاست.
روش دیگری برای سنجش کیفیت پروتئین وی وجود دارد که البته مستلزم انجام نوعی عملیات ریاضی است. به این ترتیب که مقدار پروتئین موجود در هر وعده که بر روی جدول اطلاعات و ارزش غذایی محصول درج شده را بر مقدار هر وعده ( به گرم) تقسیم کنید. عدد بدست آمده باید حداقل ۸۰% باشد که میزان خلوص پودر پروتئینی شما را نشان می دهد.
با استفاده از این اطلاعات می توانید از کیفیت محصولی که تهیه کرده اید مطمئن شوید و برای رسیدن به بدنی عضلانی ، با خیالی راحت از آن استفاده کنید.

 

( به نقل از ماهنامه تخصصی بدنسازی رزم شماره ۶۹ ، ترجمه خودم )

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *