سرطان دهان در مردان و زنان
سرطان دهان چهارمین سرطان شایع آقایان و ششمین سرطان شایع در میان خانمهاست. این سرطان در هندوستان عامل 50 درصد از سرطانهای مرگبار است اما در دنیای غرب، این آمار تنها 4 درصد را شامل میشود.نسبت ابتلای مردان به سرطان دهان، سه برابر زنان است و بیشتر پس از 40 سالگی رخ میدهد…
شایعترین محل سرطان دهان ابتدا لب و سپس زبان و کف دهان است.سرطان دهان گرچه بسیار نادر است ولی میتواند نیمیاز صورت را از بین ببرد و گاهی برای نجات جان بیماران لازم است فك پایین از بدن جدا شود.برای اینكه از سرطان دهان پیشگیری كنید، كافی است نكات سادهای را رعایت كنید.
بیشتر میوه بخورید تا کمتر سرطان بگیرید
مصرف مقدار فراوان میوه، خطر سرطان دهان را در افراد كاهش میدهد.محققان با درج مقالهای در نشریه پزشكی اپیدمیولوژی اعلام كردند مصرف مقدار فراوان میوه به ویژه میوههای ترش و همچنین آبمركبات، خطر تشكیل ضایعات پیش سرطانی دهان را در مردان كاهش میدهد.بررسیهای چند ساله محققان مركز سلامت جامعه دانشگاه هاروارد درباره بیش از 42 هزار مرد نشان میدهد، وجود مقدار كافی میوه و سبزیهای سرشار از ویتامین C مانند مركبات در برنامه غذایی، احتمال ابتلای مردان به ضایعات پیش سرطانی دهان را حدود 30 تا 40 درصد كاهش میدهد.تاكنون تاثیر مصرف مرتب میوه و سبزی در پیشگیری از بسیاری از انواع سرطان مانند سرطانهای دستگاه گوارش به اثبات رسیده است.
آووکادو علیه سرطان دهان
محققان آمریكایی مواد مغذی خاصی را در آووكادو یافتهاند كه به مهار سلولهای سرطانی دهان كمك میكند. به گزارش ساینس دیلی، تحقیقات نشان دادهاند این مواد مغذی موجب مرگ برخی سلولهای سرطانی و جلوگیری از تبدیل شدن سلولهای پیشسرطانی به سرطان واقعی میشود. به گفته محققان دانشگاه اوهایو این اولین مطالعهای است كه در زمینه تاثیر ضدسرطانی آووكادو انجام شده است. گرچه این مطالعه بر سرطان دهان متمركز بوده اما شاید در مورد انواع دیگر این بیماری نیز مشاهده شود. موادشیمیایی گیاهی استخراج شده از آووكادو راههای سیگنالدهنده چندگانه را مورد هدف قرار داده و میزان اكسیژن واكنشگر داخل سلولها را افزایش داده به این ترتیب به مرگ لایههای سلولی پیشسرطانی منجر میشوند، در حالی كه به سلولهای سالم آسیبی نمیرسانند. آووكادو سرشار از آنتیاكسیدانها و مواد مغذی گیاهی مفید شامل ویتامین C، فولات، ویتامین E، فیبر و چربیهای غیراشباع است.
سیگار و خطر سرطان دهان
براساس جدیدترین تحقیقات به عمل آمده، سیگار با از بین بردن مولكولهای محافظ موجود در بزاق دهان و تبدیل آن به تركیبی خطرناك از موادشیمیایی، خطر ابتلا به سرطان دهان را افزایش میدهد. به گزارش خبرگزاری رویترز، دود سیگار نه تنها به خودی خود مضر است؛ بلكه سبب میشود بدن علیه خودش فعالیت كند. دكتر رافی ناگلر از محققان موسسه تكنولوژی حیفا میگوید: «بزاق دهان حاوی آنتیاكسیدان است؛مولكولهایی كه به طور طبیعی بدن را در مقابل سرطان محافظت میكند اما تحقیقات نشان داد دود سیگار این مولكولها را از بین میبرد و بزاق را به تركیبات خطرناك تبدیل میكند.» وی افزود: «تحقیق ما نشان میدهد بزاق سالم به هنگام قرار گرفتن در معرض دود سیگار نه تنها خواص مفید خود را از دست میدهد بلكه برعكس عمل كرده و درواقع به تخریب سلولهای دهان و حفره دهانی كمك میكند.» در این تحقیق كه در نشریه «بریتیش ژورنال اوكنسر» به چاپ رسیده است ناگلر و همكارانش در آزمایشگاه تاثیر سیگار را بر بزاق دهان مطالعه و بررسی كردند. سیگار و مشروبات الكلی علت عمده بروز سرطانهای سر، گردن یا سرطانهای دهانی است كه شامل سرطان لب، دهان، زبان، لثه، حنجره و حلق میشود. هر ساله تقریبا 400 هزار مورد جدید از این بیماریها در سراسر جهان شناسایی میشود كه اكثر این موارد در كشورهای در حال توسعه است.كمتر از 50 درصد بیماران تا 5 سال پس از تشخیص بیماری زنده میمانند. به اعتقاد ناگلر، این تحقیق چشم انداز جدیدی برای ارایه درمانهای بهتر به منظور پیشگیری از سرطان دهان فراهم میآورد. محققان خاطرنشان ساختند این یافتهها درخصوص چگونگی بروز سرطان دهان دلایل بیشتری برای ترك عادت سیگار كشیدن در افراد سیگاری ارایه میدهد.
الفبای سرطان دهان
سرطان دهان رشد سلولهای بدخیم در دهان یا زبان است.این نوع سرطان نادر ولی در عین حال خطرناک است.سرطان دهان ممکن است است لبها، کام، زبان، غشاهای درونی لب یا گونه، یا ناحیه لوزهها را درگیر سازد. این سرطان در بزرگسالان بالای 40 سال شایعتر است ولی شیوع آن در بین جوانانی که از تنباکوی جویدنی استفاده میکنند در حال افزایش است. یک برآمدگی رنگ پریده و معمولا بدون درد با حاشیه سخت که در جلوی دهان یا زبان ممکن است ظاهر شود.
این ضایعه بزرگ شده، زخمیمیشود و به آسانی خونریزی میکند.وجود این ضایعه ممکن است مانع جا افتادن مناسب دندانهای مصنوعی شود.این ضایعه ممکن است باعث سفت شدن زبان و اشکال در کنترل آن شود و از این طریق، تکلم و بلع را دچار اختلال سازد.
ریشههای این سرطان
استعمال دخانیات (توتون، سیگار، پیپ، ناس، تنباکو)، نوشیدن مشروبات الکلی، کمبود آهن و ویتامینها، سیفلیس، عفونت قارچی دهان، ویروس، روکش دندان، دندانهای مصنوعی، بریجهای دندانی و علل ناشناخته دیگر از جمله دلایل ایجاد سرطان دهان هستند.در برخی از نقاط دنیا و حتی در كشور خودمان مردم عادت دارند تنباكو را بجوند و یا سیگار را برعكس دود كنند.همه این موارد احتمال سرطان دهان را افزایش میدهند.
چه باید کرد؟
بررسیهای تشخیصی ممکن است شامل آزمایشهای خون، نمونهبرداری (برداشت مقدار کمی از بافت یا مایع برای بررسی آزمایشگاهی) از توده و رادیوگرافی سر باشد.همچنین سیتیاسکن یا ام.آر.آی به بررسی گسترش بدخیمی کمک میکند. هرچه توده در زمان تشخیص بزرگتر باشد، احتمال گسترش آن به سایر نواحی بیشتر است. درمان بسته به محل سرطان (لب، زبان، کام یا…) متفاوت است. جراحی برای برداشت ناحیه سرطانی در صورتی که قابل عمل باشد، انجام میشود.پس از جراحی، دهان را 3 تا 4 بار در روز با محلول شستشو آب نمک (یک قاشق چایخوری نمک در250 سیسی آب گرم (معادل یک بطری نوشابه) شستشو دهید. اشعهدرمانی و یا داروهای ضدسرطان ممکن است تجویز شود. گفتاردرمانی در مواردی که جراحی باعث اختلال تکلم شده باشد، توصیه میشود