پروتئين‌ها بخشي از تركيبات مواد غذايي هستند كه با مقادير مختلف در غذاها وجود دارند و به لحاظ ارزش تغذيه‌اي يكي از چند گروه اصلي غذاها است.

به گزارش سرويس بهداشت و درمان ايسنا، متخصصان تغذيه مي‌گويند: پروتئين‌هاي داراي منشاء حيواني كيفيت خوبي دارند اما با اين حال بعضي از مواد غذايي گياهي مثل حبوبات، غلات و نان داراي مقادير كمي پروتئين هستند كه ارزش حياتي آنها پايين‌تر از پروتئين‌هاي حيواني است. مهمترين منابع پروتئيني عبارت از گوشت قرمز و سفيد، ماهي، تخم مرغ و فرآورده‌هاي لبني هستند.



سايت اينترنتي ويت لاس فورآل در مقاله‌اي دراين باره آورده است: گوشت قرمز شامل گوشت‌هاي گاو و گوسفند صرف نظر از آن كه چه قسمتي از بدن حيوان باشد، داراي ويژگي‌هاي تغذيه‌اي شبيه به هم هستند. گوشت غني از فسفر، آهن و ويتامين‌هاي گروه ب مخصوصا ب1  است. ميزان چربي‌هاي آن بر حسب نوع حيوان و قسمت بدن آن به طور قابل توجهي متغير است.

به علاوه ارزش تغذيه‌اي ماهي نيز مشابه گوشت است. ماهي غني از پروتئين فسفر، گوگرد، آهن، مس و يد است اما آهن كمتري نسبت به گوشت دارد. همچنين ماهي غني از ويتامين‌هاي گروه ب است. ماهي‌هاي چرب نيز حاوي مقادير قابل توجهي از ويتامين‌هاي آ و د هستند. ماهي همچنين به دليل دارا بودن اسيدهاي چرب ضروري و مفيد از ارزش غذايي بالايي برخوردار است و براي سلامتي بسيار مفيد است. از اين رو توصيه مي‌شود كه حداقل دو نوبت در هفته از اين غذاي مهم و مفيد استفاده شود.

ارزش تغذيه‌اي تخم مرغ خيلي نزديك به مواد غذايي است كه در بالا مورد مطالعه قرار داديم. تخم مرغ حاوي 14 درصد پروتئين است كه از نظر كيفيت بهترين بوده و بيشترين تعادل اسيدهاي آمينه در بين تمام مواد غذايي را دارا است. چربي‌هاي آن در زرده تجمع كرده‌اند و سفيده آن واقعا فاقد چربي است. در مورد املاح نيز تخم‌مرغ حاوي سديم است كه بيشتر در سفيده وجود دارد و نيز حاوي آهن، پتاسيم و كلسيم به مقدار خيلي كم در سفيده است و بيشتر در زرده وجود دارند. زرده هم‌چنين از نظر ويتامين‌ها غني‌تر است. دو سوم ويتامين‌هاي ب 1 ، ب 2 و كل ويتامين‌هاي آ و د در زرده وجود دارد. تخم مرغ تازه يا خيلي تازه كه داراي تاريخ بسته بندي است، بيشترين ضمانت را به لحاظ ارزش تغذيه‌اي دارد.

لبنيات نيز يكي ديگر از منابع پروتئيني با ارزش غذايي بالا هستند و به خصوص از نظر ذخيره كلسيم بسيار غني و حائز اهميت است. كلسيم موجود در لبنيات بهترين شرايط جذب را دارد و با فسفر متعادل بوده و با مقدار كمي ويتامين د همراه است. پروتئين‌ها هم‌چنين به ميزان كمتري در برخي ديگر از مواد غذايي يافت مي‌شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *