تحقیقات نشان دادهاند كه استروژن موجود در شیر، سرشیر و دو درصد چربی موجود در شیر و كره در سوخت و ساز موثر است. كره، شیر و دو درصد چربی شیر شامل درجات مهمی از فعالیتِ زیستی سوخت ساز توسط استروژنِ فعال هستند. خامه شامل كمترین میزان و كره شامل بیشترین میزانِ آن است. محققین همچنین با آزمایش كردن شیر سویا دریافتند كه این ماده فاقد سوخت و سازهای ناشی از استروژن است. نه تنها سرشیر كمترین میزان استروژن را دارد بلكه 98 درصد از استروژن موجود در آن بصورت تركیبی یا به عبارت دیگر كم فعال است. كره شامل بیشترین و بالاترین درصد شكل استروژن فعال شده میباشد.
محققین به این نكته نیز اشاره میكنند كه در طی مدتی كه استروژن در این فرآوردههای لبنی مراحل سوخت و ساز خود را میگذراند، میزان آن به مراتب كمتر از حدی است كه ما در داروهای دارای زمینه استروژن پیدا میكنیم و هنوز اثرات دراز مدت آنها را نیز نمیدانیم. مطالعات همچنین به این نكته اشاره میكنند كه شیر شامل پروژسترون (نوعی دیگر از هورمون زنانه) نیز هست. سایر مطالعات نشان میدهد كه شیر حاوی انسولین و همچنین عامل رشد 1 (growth factor 1) به عنوان یكی از اجزاء آنابولیك هورمون رشد نیز میباشد. دو نوع مختلف از IGF-1 برای ترمیم و رشد عضلات لازم میباشند. مشكل این است كه IGF-1 همچنین سبب سرعت بخشیدن به روند تقسیم سلولی میشود و از خود- تخریبی سلولی جلوگیری میكند و هر دو نوع آن میتوانند به نوعی عامل خطرناك سرطانزا محسوب شوند. مبحث اصلی در مورد شیر، ارائه ماده دارای صفات ارثی متشکل جدید IGF-1 به گاوها برای افزایش محصولات شیری آنان است. شیر این گاوها شامل میزان بیشتری از IGF-1 است كه پس از پاستوریزه و هموژنیزه كردن قابل كشف است. علاوه بر این IGF-1 گاوی و انسانی یك نوع آمینو اسید مشترك را دارا میباشند و این بدان معناست كه نوع گاوی آن میتواند اثر متقابلی با نوع انسانی آن در پذیرش سلولها داشته باشد. منتقدین ادعا میكنند از آنجا كهIGF-1 نوعی اسید آمینه با منشاء هورمونی است میزان آن پس از ورود به روده انسان كم میشود. به عبارت دیگر بزرگسالانی كه شیر زیادی مینوشند، به طور متوسط 10 تا 20 درصد افزایش جذب در چرخه IGF-1 دارند. حال باید دید كه چگونه IGF-1 می تواند در طی مراحل هضم در بدن انسان باقی بماند و اثرگذار شود؟ پروتئین اصلی شیر –كاسئین– شامل متغیری بازدارنده است كه احتمالاً مانند پوششی سپر مانند از كاهشIGF-1 جلوگیری میكند. شیر مصرفی همچنین نسبتِ حد IGF-1 را افزایش میدهد كه همین امر سبب افزایش فعالیت IGF-1 میگردد.