اینها اسیدهای چربی هستند که برای رشد مناسب بدن، بهداشت خون، سرخرگها و اعصاب وجودشان لازم است. چنانچه شما این اسیدهای چرب ضروری را دریافت نکنید، دچار تردی و خشکی پوست بدن و پوست سر و نیز دچار حساسیتهای پوستی خواهید شد. اسیدهای چرب، کلسترول را نیز با خود حمل کرده و به سوخت و ساز آن کمک میکنند.
نوع دیگر از اسیدهای چرب را انواع اشباع شده مینامند. اسیدهای چرب اشباع شده عمدتاً از منابع حیوانی مشتق شده و در دمای اتاق هم جامد میشوند. نمونههای معروف این چربیها شامل کره، پیه و پیه جانوران دریایی است. از خوردن چربیهای اشباع شده پرهیز کنید. این چربیها به آرامی میسوزند، سرخرگها را مسدود میکنند، و در ایجاد بیماریهای قلبی هم نقش مؤثری دارند.
در اینجا باید نکتهای را خاطر نشان کنیم: روغن نارگیل مسلماً یک چربی حیوانی نیست، اما از زمرة چربیهای اشباع شده به حساب میآید. متأسفانه این روغن امروزه به میزان زیادی در ترکیب مواد غذایی آماده، وجود دارد. بنابراین اگر میخواهید چربیهای اشباع شده را از رژیم غذایی خود حذف کنید؛ باید دقت زیادی در خواندن برچسب مواد غذایی بستهبندی شده به عمل آورید.
اسیدهای چرب اشباع نشده (یعنی آنچه دلخواه شما است) بیشتر از سبزیجات، مغز میوههای هستهدار و دانهها به دست میآید. این اسیدهای چرب در دمای اتاق به حالت مایع است. روغنهای طبخ خانگی و سالاد به دست آمده از ذرت، کافیشه، آفتابگردان، سویا و زیتون از جنس چربیهای اشباع نشده است. یک منبع عالی غیرگیاهی چربیهای اشباع نشده روغن جگر ماهی است.
زیر گروههایی از چربیهای اشباع نشده هم وجود دارند که اسامی آنها احتمالاً برای شما آشنا است: چربیهای چندگانه اشباع نشده (شامل روغنهای کافیشه، آفتابگردان و ذرت) و چربیهای یگانه اشباع نشده (شامل روغنهای بادام زمینی، زیتون و آووکادو) شما حتماً از متخصصان تغذیه این را شنیدهاید که بهتر است تنها از چربیهای چندگانة اشباع نشده استفاده کنید، و این به خاطر رواج این عقیده غلط است که چربیهای یگانة اشباع نشده، در ایجاد بیماریهای قلبی سهیماند. اما جدیدترین پژوهشها نشان میدهد که هر دوی این چربیها برای حفظ سلامتی مورد نیاز است و تنها عدم تعادل بین مصرف این دو میتواند باعث ایجاد بیماری قلبی شود.
بنابراین از نخوردن سالاد پنیر آبی نترسید و به جای آن از روغن زیتون استفاده کنید. از خوردن چربیهای اشباع شده پرهیز کنید و تعادلی بین مصرف چربیهای چندگانه و چربیهای یگانة اشباع نشده برقرار سازید.