کافئین

کافئین عمداتا در نوشیدنیهای که از دانه های قهوه برگ چای دانه های کولا و دانه های کاکائو که به طور طبیعی کافئین دارند تهیه میشوند گیاهان کافئین دار و ترکیبات وابسته به ان یعنی تئوفیلین وتئوبرومین موجود در برگها به طور طبیعی حشره کش هستند کافئین همچنین در گوارانا و برخی داروها وجود دارد نام شیمیایی کافئین 1 ,  3 و 7 تری متیلگزانتین می باشد .

caffeine

گوارانا گیاه برزیلی است که به طور طبیعی مقدار کافئین  زیادی دارد و اعتقاد بر این است که میتواند فشار روانی و افسردگی را کاهش و عملکرد ورزشی را افزایش دهید .

گوارانا نوشیدنی گازدار محبوب در برزیل است که در ان مایع گوارانا با اب کربنات دار وشکر مخلوط می شود

ارزش گوارانا برای ورزشکاران احتمالا باکافیئن موجود در ان ارتباط دارد مقدار کافئین موجود در فراوردهای حاوی گوارانا همیشه بیان نمی شود بنابراین قضاوت درباره مقدار دریافتی ان دشوار است

تناقصهای بسیاری درباره کافئین که بخش اصلی رژیم غذایی غربی هاست وجود دارد مغز بخشی از بدن است که به کافئین  بسیار حساس می باشد کافئین  با تحریک دستگاه عصبی مرکزی می تواند سبب حفظ هوشیاری مغز شود مصرف بیش از حد کافئین می تواند ادرار حساسیت عصبی ناراحتی های معده رعشه و زود رنجی را افزایش دهد کنار گذاشتن اعتیاد به دریافت زیاد کافئین (بیش از 500 میلی لیتر در روز ) با سر درد بی حالی و رخوت زود رنجی و گرفتگی عضلانی که به طور معمول با دریافت کافئین تسکین می یابند ارتباط دارد ممکن است با مصرف روزانه 1000میلی گرم (تقریبا 14 فنجان قهوه یا 8 لیتر نوشیدنی کولا ) بی خوابی بروز کند .

Caffeine

کافیئن و ورزش

برخی مطالعات جدید افزایش مقادیر ادرنالین را پس از خوردن کافئین نشان داده اند به نظر می رسد ادرنالین اضافی با افزایش هوشیاری و زمان واکنش مفید باشد همچنین ممکن است استفاده از چربی به عنوان سوخت را افزایش دهد و احتمالا سبب صرفه جویی در ذخایر گلیکوژن شود این بدا معنا است که بدن می تواند برای مدت زمان بیشتری به فعالیت ورزشی بپردازد البته همه ی پژوهشگران با این نظریه موافق نیستند

زیرا خود فعالیت ورزشی به تنهایی بدن را در استفاده از چربی کارامد تر می کند بسیاری از ورزشکارن دریافته اند کافئین درک فشار را کاهش می دهد و این باید بزرگترین تاثیر ان باشد

پیشتر پژوهشکران دریافته اند خوردن 5 تا 6 یلی گرک کافئین به ازای هر کیلو گرم وزن بدن (350 تا 420 میلی گرم برای یک فرد 70 کیلو گرمی ) بیشترین فواید عملکردی را به همراه دارد هر چند بهترین پروتکل تعیین نشده است .

اما اجماع عمومی بر این است که کافئین اثار کمک نیروزایی در ورزشهای استقامتی دارد نشان داده است نخوردن کافئین 48 ساعت پیش از دریافت دوز کافئین بهترین نتیجه را به همراه دارد .

 کافیئن در افراد گوناگون اثار متفاوتی دارد این تفاوتها با مقدار کافئین دریافتی منظم روزانه مقدار تمرین مقدار کافئین دریافتی پیش از فعالیت ورزشی و وراثت ارتباط دارد در افرادی که به طور معمول کافئین بسیار کمی میخورند نوشیدن دو فنجان قهوه اشفتگی ذهنی را به همرا داشته و عملکرد را تا حد زیادی کاهش می دهد ممکن است در فرد دیگر پس از خوردن یک نوشیدنی کافئین دارفعالیت ورزشی راحت تر اجرا شود و اسقامت را افزایش دهد برخی مطالعات نشان داده اند کافئین در  ورزشهای کوتاه مدت شدید تاثیر کمک نیروزایی دارد  .

کمیته ی بین المللی المپیک (IOC) اعلام کرده است حداکثر مقدار مجاز (قابل قبول) کافئین در ادرار 12 میلی گرم در لیتر است مقادیر زیادتر دوپینگ محسوب می شود و ورزشکار با محرومیت مواجه می شود در ژانویه ای (دی ماه ) 2004 کافئین از فهریت مواد غیر مجاز اژانس مبارزه با دوپینگ حذف شد.

پیشنهاد من برای خوردنکافئین این است که عملکرد شخصیتان را با و بدون کافئین بسنجید برای خوردن روزانه 2 تا 3 میلی گرم کافئین به ازای هر کیلو گرم وزن بدن که مقدار مورد استفاده توسط ورزشکاران استقامتی و رشته های گروهی است تلاش کنید .

صرف نظر از رشته ی ورزشی کافئین را هنگام جلسه های تمرینی و نه هنگام مسابقه های ورزشی تجربه کنید اجماع برا این است که کافئین تاثیر نیروزایی دارد بدون انکه بر وضعیت اب بدن در ورزشهای استقامتی تاثیر منفی داشته باشد

مقدارکافیئن غذاها و نوشیدنی های گوناگون

نوشیدنی

مقدار کافئین

قهوه ی دم کرده (1 قاشق چای خوری / فنجان )

60 تا 80 میلی گرم / 250 میلی لیتر

قهوه ی صاف شده

60 تا 120 میلی گرم / 250 میلی لیتر

قهوه ی چکیده

110 تا 150 میلی گرم / 250 میلی لیتر

قهوه ی خاکی (1 قاشق چای خوری / فنجان)

25 تا 30 میلی گرم / 250 میلی لیتر

قهوه ی کافئین زدایی شده

2 تا 5 میلی گرم / 250 میلی لیتر

جانشین قهوه

بدون کافئین

قهوه ی سرد

50 تا 100 میلی گرم / 300 میلی لیتر

چای (1 دقیقه دم شده)

10 تا 30  میلی گرم /  250 میلی لیتر

چای (5 دقیقه دم شده )

20 تا 50  میلی گرم / 250 میلی لیتر

چای کیسه ای

40 تا 70  میلی گرم / 250 میلی لیتر

چای سبز

50 تا  80 میلی گرم /250 میلی لیتر

چای تازه

بدون کافئین

کاکائو

4 میلی گرم در 1 قاشق چایخوری

نوشیدنی های شکلاتی

2 میلی گرم در 2 قاشق چایخوری

میلو

1 میلی گرم در 2 قاشق چایخوری

اکتاوین

2 میلی گرم در2 قاشق چایخوری

اوالتین

ناچیز

هورلیکس

ناچیز

پودر گوارانا

76 میلی گرم / قاشق چایخوری

نوشیدنیهای گازدار کولادار

30 تا 50 میلی گرم / 375 میلی لیتر

جولت کولا

50 میلی گرم / 375 میلی لیتر

کولای رژیمی

40تا 60 میلی گرم / 375 میلی لیتر

کولای بدون کافئین

ناچیز

نوشیدنیهای گازدار بدون کولا

ناچیز

نوشیدنیهای انرژی زا

50تا 80 میلی گرم / 250 میلی لیتر

شیر شکلات

20 میلی گرم / 100 گرم

تنوع زیاد در مقدار کافئین چای و قهوه ریشه در دانه یا برگ روش فراوری و زمان دم کردن دارد .

 منبع : تغذیه ورزشی کاردول گلن

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *